Discussie over werk uren in sterrenzaken op school

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Discussie over werk uren in sterrenzaken op school

Bericht door Tim » 19 sep 2006, 14:12

Middag kokkies,
Vandaag (2de dag school) heb ik blijkbaar een heftige discussie op gang gebracht door te vragen aan een klasgenoot of hij ook door ging leren voor bijvoorbeeld, gespecialiseerd kok om toch later in een sterrenzaak te kunnen komen,of in ieder geval op hoog nivo te kunnen koken, mensen die erbij stonden begonnen te joelen dat als je bij een sterrenzaak zou gaan werken dat je dan 14 uur per dag werkt (ofmeer) en er geen leven er aan over houd.
Toch greep mij dit een beetje, ineens waren er mensen met duistere verhalen, dat je huwlijk naar de knoppen kan gaan en dat je je in een burn out kan werken.
Ik weet toevallig dat er hier een paar zijn die in sterrenzaken werken.
Hoe ervaren jullie dit en wat vinden jullie van de uitspraken.
Is het werk inderdaad anders dan in een gewoon restaurant?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

styliekokie
Berichten: 131
Lid geworden op: 31 mei 2005, 10:27
Locatie: vlakbij gouda

Bericht door styliekokie » 19 sep 2006, 14:40

dit is mijn mening
in topzaken werk je inderdaad meestal 10-15 uur per dag je sociale leven zal wel minder zijn maar je leert er wel heel erg van.je hebt koks die met passie en liefde koken en je hebt koks die liever alles uit pakje trekken daar is opzich niks mee want je moet ook kks in eetcafes hebben enz.ik denk wel als je jong bent dat je paar goede restaurants moet pakken voor je cv als dat erop staat dan kan niemand je dat ooit meer afpakken kan je teminste wel zeggen dat je daar gewerkt heb daardoor kan je ook je eigen style ontwikkelen omdat je zelf veel heb gezien van producten.
ik zal absoluut niet afraden om in die bedrijven te gaan werken

groet frank
1 dag niet gekookt is een dag niet geleefd

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 19 sep 2006, 15:06

Ik zou zeggen als je denkt dat het was is probeer het dan gewoon.
Het is hard werken en in het begin op je tenen lopen maar je krijgt wel veel extra kennis mee.
(al was het maar omdat je langere dagen maakt
14 uur is vaak erg overdreven maar dat wil niet zeggen dat het nooit gebeurd)

Toen ik na het behalen van mijn zelfstandig werkend koksdiploma aangeboden kreeg om te blijven in een eetcafe als souschef heb ik daar serieus overnagedacht.
maar een oud collega die bij huis ter duin werkte heeft me omgepraat om daar te gaan werken heb daar 3 maanden banqeuting 3 maanden pattisserie,3 maanden latour en 3 maanden la terasse gestaan.

En dan leer je opeens alle facetten van het koksvak zien.
en kan je serieus een keus maken wat je leuk vind.
En vanuit de visie omlaag kan altijd nog omhoog is moeilijker bij een sterren zaak gesoliciteerd waar ik megaveel van geleerd heb.

Het belangrijkste is dat je nu makkelijk kan switchen en zoveel mogelijk moet proberen te zien en altijd iets geprobeerd moet hebben om te kunnen zeggen dat het niks voor jou is.

Beter spijt van iets wat je een jaartje gedaan hebt dan je leven lang spijt dat je het niet gedaan hebt.

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Bericht door Webmaster » 19 sep 2006, 15:27

Beste Tim,

Over je discussie die je op gang hebt gebracht op school. Je klasgenoot heeft gelijk als je in sterrenzaken (wil werken) gaat werken kan je zulke uren verwachten. Ik heb het zelf toe nook gedaan toen ik naar Het Amstel hotel onder Kranenborg we begonnen s’morgens om 09.00 uur en we liepen ongveer 23.00 uur of later de keuken uit er was daar 1 regel “we beginnen met ze allen en we gaan met ze alle de deur uit” vaak gingen we nog een “sapje” drinken in de stad en dan werd het touch weer ga 02.00 voordat je thuis was en om 09.00 uur stonden we weer in de keuken. En als je afspraken wil maken met mensen moet dat bijna in de nacht uren gebeuren en de mensen die niet in de horeca werken verklaren je voor gek.

Maar het is een keuze die je maakt. Styliekokie zegt he took als je leuke bedrijven op je CV hebt staan “gaan de deuren makkelijker voor je open”

Klopt wat je andere mensen tegen je hebben gezegd ik heb ook huwelijken zien “crashen” omdat men bijna niet thuis was. Maar ik denk tevens dat je geode afspraken met elkaar moet maken hierover en duidelijk zijn wat je “passie” is Want als dat persoon een relatie met je aan gaat weet zij ook dat je bijna niet thuis zal zijn en dat je lange dagen maakt.

In de Grand is het zo we weten dat we lange dagen maken, mensen lopen meer gestressed in de keuken en hebben problemen thuis door de uren. Laatst werd er gezegd “jij wilt toch leren dan moet je er maar wat voor over hebben. Als je het je niet wilt mag je gaan want dan wil ik geen energie meer in je stoppen.”

Het is een harde wereld maar het is een feit. Sommige jongens waar ik mee heb samen gewerkt trokken het niet meer en zijn in gewone zaken gaan werken (minder stress) en normale uren en je ziet ze ook meer “mens” worden.

Tim, nogmaals het is een keuze die je zelf moet maken. Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen.
Kokforum.nl : de website voor koks

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 19 sep 2006, 23:13

je hebt idd restaurants waar je 5 dagen 14 uur per dag moet werken...
als het een gezellige sfeer is en iedereen is happy en wil met zijn allen gaan voor het bedrijf. Dan is dat zeer goed vol te houden. Je krijgt zoveel informatie te verwerken dat het best heavy kan zijn...hoe beter je leert met die info om te gaan..hoe makkelijker je met oplossingen kan komen.

Mijn idee, is dat de zaken tegenwoordig meer aan het personeel denken.
In financieel opzicht, maar ook zeker in vrije tijd opzicht.
Wij hebben dan nu al 5 jaar de situatie, dat we 4 dagen werken.
je hebt dan gewoon 3 vrije dagen. Als leerling hoef je maar 3.5 dagen te werken.

in principe vind ik die uren niet zo belangrijk.
de sfeer en gedrevenheid van de collega's, daar schiet je wat mee op.
Als jij voor je zelf het idee hebt, dat je 1 van de beste koks wilt worden, dan moet je niet ergens pakjes gaan opentrekken. of althans niet te lang. D'r zijn ook zat zaken, die op super nivo werken, maar geen ster hebben. Een ster is leuk voor je cv, maar...het gaat uiteindelijk omwat je oppikt om later je eigen gasten te verwennen.
Jou situatie herken ik ook wel, school zit vol mensen die werken omdat ze moeten werken en niets anders kunnen (denken ze). Ja..je zou wel gek zijn om ook maar 1 uur voor niets te werken.
Wat/, in je vrije tijd iets doen voor school of je werk....ja..dat doe je toch niet?

Ik heb altijd het geluk afgedwongen om in goeie zaken te werken.
Er zijn zat mensen die je kunnen helpen om 'n goeie zaak terrecht te komen, maar dat gaat alleen als je wilt.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 20 sep 2006, 10:00

Veel koks, en met name de koks die in sterrenzaken werken hebben een hele andere kijk op koken. Wat zij doen is echt koken, en wat de rest doet is pakjes open trekken. Zelf heb ik heel lang met die instelling rondgelopen. Maar er zijn zo ontiegelijk veel bedrijven waar wel maar 8 uur gewerkt wordt, en gewoon erg leuk gekookt wordt. Natuurlijk kijk je als kok niet op een uurtje meer, maar zeker als leerling moet je sterk in je schoenen staan in een sterrenzaak. Denk er goed over na, en leg voor jezelf de lat niet te hoog. Je hebt sterrenzaken en sterrenzaken. En die ene ster bij de een is heel anders dan die ster bij de ander.

Gebruikersavatar
Jord
Berichten: 20
Lid geworden op: 23 jun 2006, 13:10
Locatie: Delft

sterren niet nodig

Bericht door Jord » 20 sep 2006, 10:29

En in sommige restaurants is het niet eens nodig om op sterrenniveau te koken om werkdagen te hebben die structureel 11 uur lang zijn :evil:

kwestie van mismanagement zullen we maar zeggen.......

Wiljan
Berichten: 181
Lid geworden op: 02 mar 2006, 15:23
Contacteer:

Bericht door Wiljan » 20 sep 2006, 11:14

Laat je niet gek maken.
Je hebt gewoon werkschuwe mede leerlingen en daar zijn er al genoeg van in Nederland.
Probeer het gewoon.
Ja het is afzien in het begin maar dat komt door onwetenheid. daarna zit je zo vol met kennis dat je die gasten die nu lopen te zeiken helemaal onder de tafel lult.
En + punt jaren later wordt je overal als eerste aangenomen (feit).
Dan ben jij sous of chef en die gasten nog steeds demi of in een opvang tehuis voor kansloze koks die niet leren wilden.
Doe je ding en haal er uit wat jij wilt.
(Het hoeft niet per se een ster te hebben voor top niveau)
Doe wat je leuk vindt en hou van je vak, in dit vak draait alles om liefde.

WIljan
Je bent een rund als je met Carpaccio stunt

LWK
Berichten: 113
Lid geworden op: 22 aug 2006, 11:01
Locatie: Amsterdam

Bericht door LWK » 20 sep 2006, 11:44

Je zelf niet gek laten maken en de rest het gewoon zelf laten uitzoeken. Als jij iets wilt bereiken moet je het echt zelf doen.
We hebben in HoReCaLand ook echt wel koks nodig die onze schnitzels bakken en vergeet onze tosti's niet.

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 20 sep 2006, 13:02

in elke sector is het zo dat je jong heel veel moet werken voor een kutsalaris om wat te berijken..

nou heb ik zelf ervaren dat dat op sommige plekken een beetje overdreven wordt en het beleid simpelweg waardeloos is. Dus kijk goed uit iets leren is heel mooi en in een top bedrijf werken is nog mooier alleen werken moet je nog heel je leven dus je moet er wel plezier in blijven houden.

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 20 sep 2006, 17:42

altijd je eigen keuze!!!

Het blijft een tik die je hebt die keuken!!
tja

Gebruikersavatar
joost
Berichten: 118
Lid geworden op: 03 jun 2006, 22:14
Locatie: Antwerpen, Belgie
Contacteer:

onzin

Bericht door joost » 20 sep 2006, 23:08

wat een onzinnige opmerking van je medeleerlingen.
Iedereen heeft het recht om zijn geluk na te streven in het leven. Als jij erg veel voldoening vindt in je werk, is dat fijn voor jou. Als een ander liever 38 uur pw gehaktballen omdraait is dat ook prima. Whatever suits you....
Wat nou geen leven. Als jij 50/60/70 uur pw iets doet wat je leuk vindt, is dat toch super. En als je jouw bevlogenheid later weet over te dragen aan je leerlingen is dat helemaal geweldig.
Onthoud 1 ding. Trek je niks aan van wat je klasgenoten vinden. Jouw opleiding is je bagage voor de rest van je carriëre, en na enkele jaren ben je het contact met het grootste deel van je klas verloren.

Verder, je hoeft niet persé in een sterrenzaak te werken. Zolang je maar het beste uit jezelf weet te halen, en af en toe boven jezelf uit kunt stijgen
Succes met je opleiding,
Joost

Plaats reactie