Nieuwe site Mac knife Nederland

Plaats hier je foto's vanaf uw homepage, of link ze af een andere site.
Plaats reactie
Elwin
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 feb 2009, 20:21
Contacteer:

Nieuwe site Mac knife Nederland

Bericht door Elwin » 08 jun 2009, 20:23

Geachte chefs,

Sinds kort is de nieuwe site van Mac knife online. Opgezet
in samenwerking met chef koks, die ervaring hebben in het gebruik met
deze professionele kwaliteitsmessen.

Mac knife bestaat een kleine 40 jaar en wordt gefabriceerd in Seki in Japan.
De kracht van een Mac zit in het dunne vlijmscherpe lemmet. Dit heeft
als eigenschap, dat het langer scherp blijft, in vergelijking met andere
messen die op de markt verkrijgbaar zijn, ongeacht de prijs.

De trend van tegenwoordig is dat messen extreem hard worden gemaakt, wat de
indruk wekt dat ze langer zouden scherp blijven. In de praktijk blijkt,
dat deze(vaak dure)messen moeilijk zelf aan te zetten zijn en
zeer gevoelig zijn voor uitbreken op de vouw, waardoor het tegenover
gestelde resultaat bereikt wordt(snel bot). Iedere chef weet, dat in het heetst
van de strijd, twee strijken over het aanzetstaal, genoeg moet zijn
om de vouw te zetten. Geen moeilijk gedoe met slijpstenen of ander hulpmateriaal,
laat dat aan de vakman over.

Een Mac knife onderscheidt zich, door niet mee gaan met deze trend van
extremen en kiest voor een toegankelijke hardheid van staal. Gevolg: makkelijk bij te houden
en dus langer scherp. Iets wat in de praktijk het beste tot zijn recht komt.
Door de uitgekiende hardheid van het staal, gecombineerd met een perfekt
uitgeslepen vouw, snijdt hier 't mes aan "twee kanten".

Mac knife heeft verschillende series in huis, die onderling van elkaar
afwijken in opbouw, gewicht, balans en functie. Van de Original
serie met de kenmerken: souplesse tijdens het snijden, licht in gewicht,
goede grip en vlijmscherp. Tot de Ultimate, die met een zwaar gesmeed
lemmet, verfijnde balans, samen met een vlijmscherp uitgeslepen lemmet,
alles in zich heeft voor de veeleisende chef.

De site is volop in beweging, dus heb je goede ideeen dan hoor ik het graag.
Kijk op:
http://www.macknife.nl

Met vriendelijke groet,

Elwin

thebaldchef
Berichten: 25
Lid geworden op: 15 jun 2009, 00:14

Re: Nieuwe site Mac knife Nederland

Bericht door thebaldchef » 16 jun 2009, 13:36

van de site.
MAC messen zijn verhard tot 57-61 Rockwell C. Andere messen zijn zachter waardoor het snijvlak bij gebruik sneller bot wordt. Messen van MAC blijven langer scherp.
uit jouw post..
De trend van tegenwoordig is dat messen extreem hard worden gemaakt, wat de
indruk wekt dat ze langer zouden scherp blijven. In de praktijk blijkt,
dat deze(vaak dure)messen moeilijk zelf aan te zetten zijn en
zeer gevoelig zijn voor uitbreken op de vouw, waardoor het tegenover
gestelde resultaat bereikt wordt(snel bot).
snap het niet, dit is geen flame of zo.. maar wat is het nu, worden andere messen since dien nog harder gemaakt?

Elwin
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 feb 2009, 20:21
Contacteer:

Re: Nieuwe site Mac knife Nederland

Bericht door Elwin » 16 jun 2009, 22:14

Beste Bald Chef,

Hartelijk dank voor je reaktie. Je geeft precies aan wat ik bedoel. Tegenwoordig gebruikt Kai VG-10 staal
voor de binnenste laag. Deze is gehard minimaal 61 + +/- 1 HRC ( bijna 62 ). Hattori gebruikt het nieuwste Cowry x
staal minimaal 63 + +/- 4 HRC (bijna 67).
Deze messen kun je niet meer even aanzetten op je staal, een aanzetstaal heeft een hardheid van 62 HRC. Speciale extra fijne
keramische stalen moeten eraan te pas komen, of slijpstenen met superfijne korrel.
Het bijhouden van deze speciale koksmessen, verplichten je om een volleerd meesterslijper te zijn.
In het begin scherp, maar dan eenmaal bot, heel moeilijk scherp te krijgen. Niet iedereen (Een grote meerderheid) geeft hier de voorkeur aan.
Sabatier aan de andere kant, gebruikt een staalhardheid van 56 HRC, een stuk zachter dus. Dit betekent: zacht staal, makkelijk aan te zetten op ieder soort staal,
maar de zachtheid zorgt voor snelle slijtage, dus snel bot.

Conclusie:
Mijn ervaring leert dat veel chefs, met zo min mogelijk moeite, hun mes zo lang mogelijk scherp willen houden. Een Mac knife is hier de oplossing.
De uitgekiende hardheid, op de juiste plekken van het snijvlak, brengt de beste verhouding tussen hardheid en scherpte behoud met gangbare stalen.
En dat al vanaf 60 euro.

Met vriendelijke groet,

Elwin

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Nieuwe site Mac knife Nederland

Bericht door jeroenbr » 16 jun 2009, 23:02

Zou mooi zijn als MAC ook komt met verschillende uitvoeringen komt qua handvat (a la wusthof, sabartier). Want dit vind ik echt verschrikkelijk.

Elwin
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 feb 2009, 20:21
Contacteer:

Re: Nieuwe site Mac knife Nederland

Bericht door Elwin » 17 jun 2009, 14:49

Beste Jeroen,

Bedankt voor je reaktie. Over smaak valt niet te twisten. Feit is wel
dat de heften van Macknife prettig aanvoelen. Pakka hout voelt natuurlijk aan en
wordt niet glad. Dit geldt helaas wel voor metalen heften, die er voor het oog flitsend uit zien,
maar niet altijd even funktioneel zijn.

Binnenkort wordt de Mac Damastserie toegevoegd aan de kollektie, niet alleen top kwaliteit,
maar ook een lust voor het oog.

Met vriendelijke groet,

Elwin

martinkay
Berichten: 28
Lid geworden op: 13 mar 2009, 14:37

Re: Nieuwe site Mac knife Nederland

Bericht door martinkay » 13 okt 2009, 18:26

kan iemand mij helpen snij al een aantal jaren met japanse messen Bunmei Yoshikin.
Nu wil ik over gaan naar Macknife nu zie ik dat er een aantal importeurs zijn in Nederland.
En die schelen ook qua prijs wat weet iemand waar ik het beste voor deze messen kan kijken?
Of heeft iemand tips hoe ik dit het beste kan aan pakken zodat ik mensen mij kunnen helpen bij de aanschaf waar ik hem koop.
Hoor het graag

Elwin
Berichten: 4
Lid geworden op: 12 feb 2009, 20:21
Contacteer:

Re: Nieuwe site Mac knife Nederland

Bericht door Elwin » 14 okt 2009, 14:58

Beste Martin,

Er zijn momenteel maar een paar bedrijven die Macknife op voorraad hebben in Nederland, oa: Duikelman in Amsterdam, 't Pauwtje in Delft, Vlammm in Wijk bij Duurstede en J.M. van Rangelrooij in Den Haag. Via internet: Kniveandcooking.nl, zij kunnen ieder model leveren op bestelling.
Voor advies zou ik naar een van bovenstaande winkels gaan, ik ben een er een voorstander van om daadwerkelijk een mes vast te houden voor de eerste keer. Niets is zo belangrijk en persoonlijk als grip, gevoel, balans en gewicht.

Veel succes,

Elwin

Plaats reactie