tips voor thuiskoks

Plaats hier je foto's vanaf uw homepage, of link ze af een andere site.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

tips voor thuiskoks

Bericht door Maurits » 07 dec 2008, 13:10

Profs hebben natuurlijk veel fijnere kneepjes dan thuiskoks, maar wat zien jullie dat thuiskoks veel fout doen?

Als ik bij iemand ga eten zie ik regelmatig dat thuiskoks bij het bakken van (filet)vlees 2 dingen fout doen.
1. ze laten de pan zonder vetstof niet goed heet worden
2. er wordt teveel in de pan gedaan.
Gevolg: vaak overgaar en matig gebruind vlees.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Jom » 08 dec 2008, 01:39

Te lang koken van groenten in combinatie met het opzetten van groenten in koud water.

Ook: teveel smaken door elkaar (als je ergens te gast bent). In een poging om wat moois neer te zetten..... Meerdere groenten en aardappelprodukten en ook nog saus en van alles wat nog even meegebakken wordt in de pan van het vlees (waardoor de biefstuk op het laatst nog even gestoofd wordt en dus doorslaat)

Ondanks dat vind ik het heerlijk om bij vrienden te eten en lekker te genieten en te relaxen. Ik bemoei me dan ook nooit met wat er gemaakt wordt en geef geen kritiek (ben al lang blij dat ik af en toe nog steeds mag komen op mijn vrije dag)
De aanhouder wint

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Pinxo » 08 dec 2008, 08:24

Gerechten niet op smaak maken, niet tussentijds proeven dus.

Eelco_87
Berichten: 32
Lid geworden op: 25 sep 2008, 03:46

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Eelco_87 » 09 dec 2008, 01:50

Te veel ingredienten in 1 gerecht gebruiken, less is more zou ik zeggen.
En inderdaad groenten te lang koken.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Maurits » 11 dec 2008, 08:44

Eelco_87 schreef:Te veel ingredienten in 1 gerecht gebruiken, less is more zou ik zeggen.
En inderdaad groenten te lang koken.
Wat ik wel opmerkelijk vind is dat profkoks groene groente lang koken bijna allemaal niks vinden, het moet altijd knapperig en groen zijn. Dat vind ik jammer, want dat zorgt in restaurant voor weinig afwisseling. Langszaam in boter gegaarde spruitjes kan bijvoorbeeld heerlijk zijn, en zelfs sperziebonen zacht gekookt kunnen lekker zijn.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Maurits » 11 dec 2008, 08:46

Jom schreef: Ik bemoei me dan ook nooit met wat er gemaakt wordt en geef geen kritiek (ben al lang blij dat ik af en toe nog steeds mag komen op mijn vrije dag)
Nee natuurlijk niet, maar je mag toch wel in je hoofd kritiek hebben :)
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door JeroenTrimbos » 14 dec 2008, 12:06

Veel thuis/hobby koks gebruiken die truffeltapenade en truffelolie ---> nep rotzooi. NIET DOEN!!!

Ik heb zo'n hekel aan die ranzige troep...
Practice what you preach

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Pinxo » 14 dec 2008, 14:33

tja maar waar moet je als Nederlandse hobbykok een echte truffel vandaan halen?!
Bij de AH liggen ze niet :?

Tristan
Berichten: 83
Lid geworden op: 28 okt 2008, 11:19

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Tristan » 14 dec 2008, 14:42

Pinxo schreef:tja maar waar moet je als Nederlandse hobbykok een echte truffel vandaan halen?!
Bij de AH liggen ze niet :?
bij een delicatessen winkel?

wat mij opvalt bij thuiskoks, en dan heb ik het vooral over moeders. als ze een nieuw recept maken dat ze teveel aan het recept houden. als het dan vervolgens niet te eten is zeggen:'' ja zo stond het in het recept''

ook heel vreemd vind ik dat ze meestal met het vlees beginnen en dan groente en dan aardappelen. ik heb altijd geleerd dat je moet beginnen met wat het langst duurt

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Leo » 14 dec 2008, 16:02

Ook voor proffi koks moet je geen truffel nep troep gebruiken
gatver zeg.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door JeroenTrimbos » 15 dec 2008, 14:30

Leo schreef:Ook voor proffi koks moet je geen truffel nep troep gebruiken
gatver zeg.

Uiteraard
Practice what you preach

Jean Van der Stuyft
Berichten: 65
Lid geworden op: 20 okt 2006, 20:13
Locatie: Oostende België

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Jean Van der Stuyft » 15 dec 2008, 20:09

Ik ben al blij dat ik een uitnodiging krijg om ergens te eten, wat maakt mij dan minder uit dan met wie, het gezelschap primeert en is de maaltijd wat minder kan je het nog altijd met iets lekkers doorspoelen :D

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door Cees Timmerman » 15 dec 2008, 23:37

Helemaal mee eens Jean, en dat doorspoelen is toch wel erg belangrijk als je op een vrije avond ergens lekker zit. :D

SummusCibum
Berichten: 9
Lid geworden op: 17 dec 2008, 15:45

Re: tips voor thuiskoks

Bericht door SummusCibum » 17 dec 2008, 16:22

Tip voor thuiskoks: 1. Blijf rustig, 2. Concentreer je op de bereiding van het voedsel, 3. Durf van het recept af te wijken als je denkt dat een andere combi beter is, 4. Presenteer het mooi!

Metname dat laatste hebben thuiskoks (hoewel ik er zelf ook één ben) nogal moeite mee.

Groet,

Cibum

Plaats reactie