Gelei van kweepeer

Post hier je recepten die je wilt delen met je collega's.
Plaats reactie
KNL
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 okt 2008, 12:35
Locatie: Rijkevorsel (België)

Gelei van kweepeer

Bericht door KNL » 30 nov 2008, 13:28

hey,

Heeft iemand een receptje van kweepeergelei?
ik zou graag niet het confituur achtige recept willen, omdat dit veel te zoet is naargelang ik het wil gebruiken in mijn gerecht,
maar dus het volgende:
ik zou dan het sap of dergelijke willen gelleren met agar agar..
dus hoe bekom ik het sap?

alvast bedankt,

groetjes Koen

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Gelei van kweepeer

Bericht door Pinxo » 30 nov 2008, 14:42

in stukken snijden, in een pan stukkoken (evt. suiker of smaakstoffen toevoegen)
Nadat alles tot moes gekookt is door een passeerdoek gieten en laten uitlekken.
Na een paar uurtjes hou je een helder sap over.

De pitten geven al flink wat (gezonde) pectine af dus hoeveelheid agar aanpassen.

KNL
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 okt 2008, 12:35
Locatie: Rijkevorsel (België)

Re: Gelei van kweepeer

Bericht door KNL » 30 nov 2008, 15:24

dankjewel!

groetjes, Koen

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Gelei van kweepeer

Bericht door Maurits » 30 nov 2008, 17:16

Agar agar is abslouut niet nodig, als je in een gaasje de kernen én schillen laat meestoven, en het dan laat afkoelen is het zo hard als jonge kaas. Snijbaar dus... :wink:
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

KNL
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 okt 2008, 12:35
Locatie: Rijkevorsel (België)

Re: Gelei van kweepeer

Bericht door KNL » 30 nov 2008, 18:31

Maurits schreef:Agar agar is abslouut niet nodig, als je in een gaasje de kernen én schillen laat meestoven, en het dan laat afkoelen is het zo hard als jonge kaas. Snijbaar dus... :wink:
heb je dan toch een vrij stijve massa of is het 'nipt' van gellering?

groetjes Koen

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Gelei van kweepeer

Bericht door Maurits » 01 dec 2008, 09:15

Het is zo stijf als tarzan. Maar ik zag dat Pinxo voorstelt om het te zeven...dan weet ik weer niet of het snijbaar wordt (de vezels die de boel bijeenhouden blijven nl achter in de zeef).
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

KNL
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 okt 2008, 12:35
Locatie: Rijkevorsel (België)

Re: Gelei van kweepeer

Bericht door KNL » 01 dec 2008, 18:56

Maurits schreef:Het is zo stijf als tarzan. Maar ik zag dat Pinxo voorstelt om het te zeven...dan weet ik weer niet of het snijbaar wordt (de vezels die de boel bijeenhouden blijven nl achter in de zeef).
het is uiteindelijk wel de bedoeling om een massa zonder stukjes te bekomen...dus ik ga het deze week eens testen :)

groetjes Koen

Kronenburg
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 jun 2009, 12:06

Re: Gelei van kweepeer

Bericht door Kronenburg » 08 jul 2009, 10:18

In spanje wordt dit altijd geserveerd bij kaas en heet membrillo, recept is simpel op 1 kilo kweepeer 1 kilo suiker, niets meer en niets minder. Maar je moet wel de kweepeer in het seizoen maken en dan kan je het voor de rest van het jaar (vacuum bewaren)

Plaats reactie