Hoofdgerechten Vis&Vlees

Post hier je recepten die je wilt delen met je collega's.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Hoofdgerechten Vis&Vlees

Bericht door Leo » 28 sep 2008, 10:08

Post hier je recepten voor hoofdgerechten
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Saté marinade

Bericht door Webmaster » 28 sep 2008, 22:33

Saté marinade

1 kg. Runderhaas stukjes
30 gr. Gember, suiker gesneden
25 gr. Gepelde knoflook
1 gr. Gemalen kardemom
50 gr. Kikkoman Soya saus
2 st. spaanse peper
2 gr. gemalen coriander
100 gr. ketjap

Bereiding
De gember, piment en knoflook grof snijden mengen met de andere ingrediënten. Hier de gesneden ossenhaas 4 uur in marineren en dan op de spiesjes rijgen.
Kokforum.nl : de website voor koks

shuraa
Berichten: 34
Lid geworden op: 22 sep 2009, 14:10

Re: Hoofdgerechten Vis&Vlees

Bericht door shuraa » 22 sep 2009, 16:14

Zelf bedacht en super lekker recept. Ik hoor graag suggesties en jullie mening!

Lasagne bolognese met gegrilde aubergine

Ingrediënten
500 gram gehakt
1 aubergine
1 of 2 uien naar smaak
1 pak lasagne bladen
suiker
melk
boter
olie
meel
witte (zoete)wijn
tomaten puree uit een pakje
1 blik gepelde tomaten
1 zakje jonge kaas van 250gr
zout
peper

Bereiding

Neem een braadpand of wok en zet hem op een hoog vuur, wacht even tot de pan helemaal heet is. Doe nu het gehakt in de pan (olie is niet nodig) en maak met twee spatels het gehakt helemaal los en verspreid het over de bodem van de pan. Laat nu het gehakt minstens 5 minuten braden zonder te roeren, snipper intussen de ui en snij de aubergine in horizontale plakken van 1cm dik.

Draai nu het gehakt om en laat het weer vijf minuten braden, het gehakt moet helemaal rul en bruin worden. Voeg nu met een normale lepel twee scheppen suiker toe aan het gehakt, roer het gehakt en de suiker goed door elkaar. Blijf een paar minuten lang een beetje roeren tot het een beetje gekarameliseert is. Voeg nu de gesnipperde ui toe. Roer weer alles goed door elkaar en blijf een beetje roeren tot de ui glazig word.

Voeg nu witte wijn toe totdat het gehakt voor de helft onder staat. Roer alles weer goed door elkaar en laat het 5 minuten inkoken. Zet intussen een (grill)pan op een hoog vuur en voeg ruim olie toe aan de pan. Leg wanneer de olie gaat walmen de aubergine plakken in de pan, bak of grill ze aan beide kanten goed bruin en leg de op een bord, strooi over beide zijdes van de plakken een beetje zout. Voeg nu bij het gehakt de melk, weer tot het gehakt half onder staat.
Wacht (of pak alvast een goede ovenschaal en pak de lasagne bladen uit) en roer tot het weer goed kookt.

Voeg nu de tomaten puree en de tomaten in blik toe. Roer het goed door elkaar en laat het koken.

Pak nu een klein steel pannetje en voeg hier een grote klont boter aan toe. Laat het smelten tot het wit gaat schuimen (niet bruin laten worden) voeg nu een lepel meel toe en roer het met een garde goed door elkaar, voeg weer een lepel toe en roer het weer goed door, herhaal dit totdat een kokend papje op de bodem krijgt. Voeg nu een goede scheut melk toe en roer het goed door elkaar, het word nu heel snel dik. Voeg nu weer een goede scheut melk toe en herhaal dit totdat je een mooie dikke saus krijgt. Voeg nu 4/5 deel van het zakje kaas toe aan de saus en roer het goed doorelkaar, zorg dat je goed over de bodem en de randen gaat met je garde. Zorg tot de kaas smelt en blijf nog even roeren, zet nu het vuur uit.

Roer goede door de bolognese saus, breng hem naar wens op smaak met peper en zout. Pak nu een grote (pol)lepel en schep in een ovenschaal de bodem vol met bolognese saus, per laag 1cm, probeer nu zo goed mogelijk de saus te bedekken met lassagne bladen. Schep over de lasagne bladen weer 1cm bolognese saus, herhaal dit totdat de saus op is. Zorg ervoor dat je nog lasagne bladen overhoudt voor 1 laag. Leg nu over bolognese saus de gegrilde plakken aubergine, bedek de plakken aubergine met lasagne bladen. Giet nu over de lasagne bladen de bechamelsaus, zorg ervoor dat het goed verspreid is, strooi nu de rest van de kaas over de bechamel saus. Zet de lasagne in de voorverwarmde oven van 220 graden. Wacht totdat de kaas mooi licht bruin is, dit zal ongeveer 30/40 minuten duren. Nu is de lasagne klaar, eetsmakelijk!
Gloyou.com. Ervaar het gemak van alles in één. O.a. eetgelegenheden, recepten en nog veel meer!

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: Hoofdgerechten Vis&Vlees

Bericht door berexstone » 22 dec 2009, 13:31

"Epaule d'agneau de 7 heures, pommes boulangères" / "7 uur gegaarde lamsschouder met aardappelen op de wijze van de bakkersvrouw"

Een klassiek gerecht met een moderne touch

Gaartijd : 7 uur voor de lamschouder, 50 minuten voor de aardappelen

Ingrediënten voor vier personen :
1,2kg lamsschouder --- 250gr courget --- 2 kleine rode paprika's --- 2 kleine groene paprika's --- 2 kleine gele paprika's --- 6 mooie rode tomaten --- 14 aardappelen van stevige structuur --- 7 knoflookteentjes --- 6 uien --- 10 esjalotjes --- tijm en laurier --- 1 theelepel komijn --- 1 theelepel ras al-hanout --- 2 theelepels Espelette --- 60gr geconcentreerde tomaat --- 80cl kalfsfond of lamsjus --- 40cl gevogeltefond --- 15cl olijfolie --- 20gr boter ---zout en peper uit de molen.

Warm de oven voor op 150°C (5). Maak de uien en esjalotten schoon. Was en snijd alle groenten in stukken van ongeveer 1,5cm. Verwarm in een grote ovenschotel 8 soeplepels olijfolie op middelmatig vuur en bak de lamsschouder aan beide zijden aan. Neem de lamsschouder eruit en leg op een snijplank. Verwijder het vet uit de ovenschotel en doe er nu 4 knoflookteentjes, 2 uien, 10 esjalotjes, de specerijen en een scheut olijfolie in. Meng deze ingrediënten. Voeg er dan de groenten aan toe en meng opnieuw. Daarna de geconcentreerde tomaat en de kalfsfond en leg het vlees terug in de ovenschotel. Stop in de oven en laat 7 uur lang garen. Uiteraard kan dit allemaal de dag of nacht van tevoor gebeuren.
Bereid nu de pommes boulangères : verwarm de oven op 180°C (6). Pel en hak 4 uien en 3 knoflookteentjes fijn. Laat ze in een ondiepe pan met wat olijfolie, tijm, zout en peper sudderen. Schil en was de aardappelen en snijd ze in ronde schijfjes van ongeveer 3mm dun. Beboter de bodem van een ovenschotel, stapel de aardappelschijfjes op afgewisseld met laagjes van de ui en knoflook. Overgiet daarna met warme gevogeltefond. Licht zouten en peperen. Alles onder deksel in de oven. Duw zo nu en dan op de aardappelen met de achterkant van een lepel om de gevogeltefond weer aan de oppervlakte te doen komen. Serveer de lamsbout in de ovenschotel en presenteer de aardappelen op een bord.

Mischien een leuk gerecht om met de familie of vrienden te eten. Ook leuk om een leerling te laten maken als personeelseten in deze periode.
Hopelijk smaakt het jullie, bon appétit bien sûr !

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: Hoofdgerechten Vis&Vlees

Bericht door berexstone » 23 dec 2009, 17:25

Driegangen menu uit Marrakech (naar aanleiding van : Groente als dessert ?). Hier het hoofdgerecht :

SOURIS D'AGNEAU M'HAMMER, SUR TAPIS DE POMMES DE TERRE AUX FINES HERBES A LA EMULSION DE NOISETTE
(lamsmuis 'M'Hammer op een 'tapijtje' van aardappelen met fijne kruiden en een emulsie van hazelnoot)

Ingrediënten voor 4 personen :

4 lamsmuizen --- 1 gehakt ui --- 1 boeket van peterselie en coriander --- 1 snuifje saffraan --- 1 suikerlepel curcuma --- 1 theelepel gemberpoeder --- 1 kaneelstokje --- 100g boter --- 5cl olijfolie --- 5cl arachideolie --- zout, peper.
Gestampte aardappelen met kruiden : 1kg aardappel --- 3 esjalotjes --- 2 lepels gehakte peterselie --- 2 lepels koriander --- 6cl olijfolie --- zout, peper.
Emulsie van hazelnoot : 20cl melk --- 100g geroosterde hazelnoten --- 100g verse boter --- zout, peper

Voorbereiding :

Laat de lamsmuis de nacht van te voren marineren in de kruiden

Bereiding :

Kleur het lamsvlees mooi in een ovenschotel met arachide olie en de boter, zout en peper. Voeg het garnituur van de marinade toe, laat inkoken, voeg een beetje water toe en laat onder deksel 3 uur braden.
Emulsie van hazelnoot : breng de melk met de hazelnoten tot koken, mix met de boter, zout en peper.
Aardappel : Kook de aardappel in de schil, pluk ze daarna en stamp ze in hun geheel fijn. Voeg esjalot, peterselie, koriander, bieslook toe, zout en peper en monteer met olijfolie.

Presentatie :

Maak een bedje van de aardappelen, plaats er een lamsmuis bovenop en begiet met de hazelnootmelk.

(Het voorgerecht van dit drie-gangen menu bij : voorgerechten / het dessert bij : desserts)

j.rombouts
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 nov 2014, 15:28

Re: Hoofdgerechten Vis&Vlees

Bericht door j.rombouts » 26 nov 2014, 15:39

Hey guys,

Heb een heerlijk vleesgerecht leren koken. Het is Afghaans ;) VInd het heerlijk en moet even gedeeld worden :D

Recept:

Bereiding
Pel een klein ui en snijd hem in kleine stukjes.

Voeg er 1 theelepel fijngehakte knoflook (http://www.slachterijvugts.nl/) daar wordt het vers gesneden en is het vlees ook halal (voor de moslims ;) ), 1 theelepel versgehakte koriander, 1/2 theelepel zwarte peper en 1/2 theelepel zout bij.

Neem van runder- of lamsgehakt telkens 1 eetlepel en draai daar balletjes van.

Pel 1 ui, snijd hem in vieren en pureer de parten met 1/8 liter water in een foodprocessor.

Schenk dit uienmengsel in een grote pan, doe er 1 theelepel knoflook bij en laat dit op laag vuur 8-10 minuten sudderen.

Voeg 1/2 liter water en stuk voor stuk de gehaktballetjes toe; zorg, dat de balletjes elkaar in de pan niet pletten.

Kook de balletjes � 20 minuten op middelhoog vuur.

Voeg dan 1 blikje tomatenpuree (� 70 gr), 1 theelepel fijngehakte knoflook, 1 theelepel vversgehakte koriander, 1/2 theelepel zwarte peper en 1/2 theelepel zout toe en laat nog eens 15-20 minuten koken.

Bon appetit :D

Plaats reactie