probleem suiker koken

Heb je vragen die betrekking hebben tot je huiswerk van school of opleiding? Stel ze hier. Volg de instructies voor een uniforme eenheid op het forum.
Plaats reactie
Marlies
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2014, 14:12

probleem suiker koken

Bericht door Marlies » 15 feb 2014, 14:20

Hallo,
Ik probeer suiker te koken voor hard snoep en nougat, maar in plaats dat de suiker helder blijft karameliseert hij steeds, zelfs zo erg dat hij tegen verbrand aan zit.
Ik doe alles in de pan ( suiker, water enz.) zet de pan afgedekt op middelhoog-laag vuur en roer regelmatig even door. Na 45 min. is de suiker op temperatuur maar iedere keer weer mislukt.
Wat doe ik verkeerd?
En hoe lang moet het eigenlijk duren voor de suiker 150C is?

Alvast bedankt!
Marlies

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: probleem suiker koken

Bericht door Pluter » 16 feb 2014, 00:15

http://www.amazon.com/Chocolates-Confec ... fectionery

Het antwoord op al dit soort vragen voor rond de 30 euro.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Marlies
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2014, 14:12

Re: probleem suiker koken

Bericht door Marlies » 16 feb 2014, 11:10

Dank voor je reactie.
Ik heb dat boek hier thuis en heb de suiker op exact dezelfde manier gekookt - dacht ik- maar toch gaat het iedere keer mis :(

Marlies

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: probleem suiker koken

Bericht door Pluter » 17 feb 2014, 10:56

ok... Geen deksel op de pan, kijk of je thermometer goed is en zorg dat de vlam niet de zijkant van de pan beslaat. Zou je bij kleine hoeveelheden binnen 5 minuten klaar moeten zijn.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Marlies
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2014, 14:12

Re: probleem suiker koken

Bericht door Marlies » 17 feb 2014, 16:31

Dank voor je reactie,
ik ga het proberen, en zal je laten weten of het nu wel goed ging.

marlies

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: probleem suiker koken

Bericht door jeroenbr » 17 feb 2014, 20:56

hahaha gevalletje van thermometer kapot ;D

Marlies
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2014, 14:12

Re: probleem suiker koken

Bericht door Marlies » 19 feb 2014, 12:10

Ik heb net water gekookt en de thermometer erin gehangen. Het water borrelde goed, dus echt aan de kook.
De thermometer geeft 97 C aan.
3 C verschil dus. Niet zo veel maar hoeveel is dat als je 150 C nodig hebt?
Is dit voor jullie genoeg om te zeggen dat de thermometer niet goed is of kan ik hem nog gebruiken en gewoon rekening houden met de 3 C verschil?

Marlies

tenderfoot60
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 feb 2014, 16:59

Re: probleem suiker koken

Bericht door tenderfoot60 » 19 feb 2014, 17:03

Probeer 121 graden celsius, onafgedekt en absoluut niet roeren1

Marlies
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2014, 14:12

Re: probleem suiker koken

Bericht door Marlies » 23 feb 2014, 18:18

Net geprobeerd, opnieuw mislukt. Tegen de 127C was de hele batch donkerbruin en verbrand.
Ik doe dus duidelijk iets compleet verkeerd, maar wat?

Marlies
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2014, 14:12

Re: probleem suiker koken

Bericht door Marlies » 23 feb 2014, 18:37

Okee, hoe kan het dat de suiker verbrand?????
Kan dat gebeuren als je de suiker niet goed van de rand afspoelt met een kwastje koud water?
Kan het gebeuren als de gasvlammen langs de pot likken en de suiker van de zijkant te snel verhit?
Kan het zijn dan ik het vuur te hoog of te laag zet? ( ik had hem op middel-hoog)
Kan het zijn dat het recept niet klopt en er om te beginnen al te weinig water in zat?
Of verbrand suiker alleen als hij boven de 176C komt en moet het dus wel aan de thermometer liggen?
?????

Marlies

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: probleem suiker koken

Bericht door Pluter » 24 feb 2014, 00:57

Dat zijn ongeveer de aandachtspunten ja.. Nu gewoon opnieuw proberen en problemen elimineren (hè.. wat kost een kilootje suiker nou..)..
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Marlies
Berichten: 7
Lid geworden op: 15 feb 2014, 14:12

Re: probleem suiker koken

Bericht door Marlies » 03 mar 2014, 20:19

Ik heb vandaag nougat gemaakt en het is gelukt. Vorige week marshmallows, geen probleem...
Ik had een vertaal-probleempje, in de amerikaanse recepten staat altijd :"mais syrup" vertaald is dat natuurlijk maissiroop, wat ik bij de bio gekocht had.
Nu ik erachter ben gekomen dat maissyrop glucose is is het recept geen keer meer verbrand :D

bedankt voor jullie reacties,
Marlies

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: probleem suiker koken

Bericht door Pluter » 05 mar 2014, 23:54

Die had ik niet aan zien komen.. ken wel corn syrup...

Enfin.., de aanhouder wint! Goedzo.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Plaats reactie