Nieuwe uitdaging, help?!

Vind of schrijf hier je infomatie over de verschillende cursussen en scholen.
Plaats reactie
teutje
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 mar 2013, 21:09

Nieuwe uitdaging, help?!

Bericht door teutje »

Hallo allemaal,

Ik ben een 23 jarige HBO-rechten student. Voor mijn huidige opleiding heb ik ook nog 2 jaar aan de universiteit gestudeerd, Bedrijfseconomie wel te verstaan. Al vanaf mijn 12e riep ik dat ik de Hotelschool ging doen, is er uiteindelijk nooit van gekomen. Ruim 10 jaar later besef ik dat ik daar wel degelijk voor had moeten kiezen, omdat het telkens maar weer begint te kriebelen... Ik sta nu op een punt dat ik mijn studie wil gaan afbreken en iets wil gaan doen waar ik écht plezier in heb, namelijk koken. Waarom ik daar plezier aan beleef? Ik vind het als thuis-hobbykok gewoon onwijs leuk om mensen te verwennen met lekkere en mooie creaties. Natuurlijk, dit is geen restaurant, maar de passie is er in elk geval wel.
Om alsnog aan de hotelschool te gaan beginnen lijkt me geen ideale optie. Deze opleiding duurt hoe dan ook nog eens 3 jaar, en dan kan ik feitelijk gezien alsnog niet koken, om het maar even zo te zeggen. Een koksopleiding leek me daarom een beter alternatief. Een fantastisch streven is natuurlijk om bij een opleiding zoals de Sterklas terecht te kunnen komen. Een veel lastiger dillema vind ik de weg daar naartoe!

Ik heb al een beetje rondgekeken op het forum, en elders op het internet naar koksopleidingen. Als ik het goed begrijp kun je als hoogst mogelijke instap alleen beginnen bij Zelfstandig werkend kok (niveau 3)? Vanuit daar kun je dan eventueel niveau 4 gaan doen voor Gespecialiseerd kok? Je kunt dus niet direct aan de niveau 4 opleiding beginnen??
Ik heb meerdere mensen al horen zeggen dat de snelste weg absoluut niet de beste weg wordt geacht. Immers, koken moet je doen. Gezien mijn (relatief) hoge leeftijd om aan een MBO-opleiding voor kok te gaan beginnen, is het natuurlijk voor mij wenselijk dat ik niet ál te lang wil doen over het leren van de basisvaardigheden.

Kan iemand een bepaalde koksoleiding(niv3) aanbevelen op basis van de kwaliteit? Ik kan namelijk nergens écht vinden hoe bepaalde opleidingen (b.v. ROC, Landsted) gewaardeerd worden binnen de kokswereld.

Graag hoor ik van jullie!! :)
teutje
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 mar 2013, 21:09

Re: Nieuwe uitdaging, help?!

Bericht door teutje »

Is er echt helemaal niemand die ervaringen met opleidingen kan delen???
Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Nieuwe uitdaging, help?!

Bericht door Pluter »

Jouw vraag is al een paar keer behandeld.
Er zijn ook prachtige voedings gerelateerde universitaire/HBO opleidingen, is dat niks voor je? Zoek er een bijbaantje bij in een restaurant waar ambachtelijk gekookt wordt en koop van die hard verdiende centjes zo nu en dan een goed kookboek.. Als je een beetje je best doet (stagetje/workshopje hier en daar) kan je jezelf binnen een paar jaar gewoon als kokkie verhuren en vraagt niemand meer naar een diploma.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Plaats reactie