Pagina 1 van 1

gespecialiseerd restaurantkok vs sterklas

Geplaatst: 04 sep 2009, 22:20
door sous
dus ik ben aardig doorgewinterd in de keuken, heb mijn zwk diploma, leermeester, sociale hygiene en bhv op zak maar wil blijven doorleren. volgens de criteria zal ik waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor de zogenaamde sterrenklas/gezel chefkok en dus viel mijn oog op de cursus gespecialiseerd restaurantkok. Heb jij deze cursus gedaan en afgerond dan zou ik graag een beetje advies van je willen. Is het gelijkwaardig aan de sterrenklas, wat leverde het je op, etc etc. Een oude chef van me die inmiddels in het onderwijs zit had me al afgeraden om losse specialisaties te doen omdat ik dan weliswaar t papiertje krijg maar qua vaktechniek niks nieuws leer(draai ook al 17 jaar mee in de keuken) Bovendien speelt ook het financiele verhaal een rol want de cursus is alles behalve cheap.

let me know :D

Re: gespecialiseerd restaurantkok vs sterklas

Geplaatst: 05 sep 2009, 00:35
door sjaak
Met 17 jaar ervaring wat verwacht je te leren op school ?
Gastronoom, ondernemers papieren of een goede stage lijkt me veel nuttiger.
De titels stellen (imho) weinig meer voor na een paar jaar
(opleidings eisen veranderen, cursusen worden samengevoegd, etc.)
Praktijk ervaring en referenties is waar het om draaid,
Kan je het en kan je het ook voor 100 man binnen een budget, binnen de jou gegeven tijd.

Re: gespecialiseerd restaurantkok vs sterklas

Geplaatst: 05 sep 2009, 09:20
door Niels
sjaak schreef:Met 17 jaar ervaring wat verwacht je te leren op school ?
Gastronoom, ondernemers papieren of een goede stage lijkt me veel nuttiger.
Ik ben het met Sjaak eens maar snap je dilemma "sous"

Daarnaast is er geen geen touw aan vast te knopen wat de verschillende gespecialiseerd-kok-opleidingen aanbieden en wat niet.

Lees verder op https://www.kokswereld.nl/toptalenten/

Re: gespecialiseerd restaurantkok vs sterklas

Geplaatst: 12 sep 2009, 10:16
door sous
sjaak schreef:Met 17 jaar ervaring wat verwacht je te leren op school ?
Gastronoom, ondernemers papieren of een goede stage lijkt me veel nuttiger.
De titels stellen (imho) weinig meer voor na een paar jaar
(opleidings eisen veranderen, cursusen worden samengevoegd, etc.)
Praktijk ervaring en referenties is waar het om draaid,
Kan je het en kan je het ook voor 100 man binnen een budget, binnen de jou gegeven tijd.
-gastronoom zit schijnbaar bij gespecialiseerd restaurantkok inbegrepen
-na 17 jaar heb ik wel weer voldoende stages en referenties gedaan
-praktijkervaring heb ik ook wel een beetje
-100 maar? draaiden in partycentrum waar ik werkte partijen tot rond de 1000 dus ja...
Wat wil ik wel? Management en organisatie beter kunnen want je moet niet steeds zelf het wiel willen uitvinden, dat heeft een ander vast al beter gedaan.
Wijn-spijs kennis en verfijning van technieken en inzichten
Ondernemerspapieren??? Ik zie de ene na de andere onervaren sukkel zich in de horeca storten alsof t niks is en dan zou ik met mijn ervaring nog papieren nodig hebben? ok kan vast geen kwaad dus die doen we er ook bij(die sukkels gaan ook altijd weer failliet)
ok, iemand een cursus sugestie?

Re: gespecialiseerd restaurantkok vs sterklas

Geplaatst: 12 sep 2009, 15:02
door Leo
gastronomie is in de opleiding nivo 4, niet de gastronomie zoals bijvoorbeeld die bij peter klosse,
wijn - spijs (gastronomie), is een pittige, leerzame opleiding en niet vergelijken met die van een standaard nivo 4.
(dat gaat meer over, wat een hindou wel of niet mag)...

Re: gespecialiseerd restaurantkok vs sterklas

Geplaatst: 13 nov 2009, 00:36
door grebnegilieh
Je zou ook de opleiding afdelingsmanager of restaurateur kunnen doen. Gaat meer over managen en een eigen bedrijf beginnen. weet alleen niet of het in cursusvorm is.

Re: gespecialiseerd restaurantkok vs sterklas

Geplaatst: 22 nov 2009, 20:03
door Joost K
de cees helder academie misschien wat.?

dat is managment en zo.