innovatie binnen de opleiding

Vind of schrijf hier je infomatie over de verschillende cursussen en scholen.
Plaats reactie
sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

innovatie binnen de opleiding

Bericht door sjaak » 17 okt 2008, 12:29

ik heb binnen kort een discussie over de innovatie binnen de opleiding.
en hoe men denkt over het vakmanschap aan zich voor het heden maar ook de toekomst.

Als mensen ideen of tips hebben hoor ik het graag.

Zelf zie ik het zo:
Bij de basiskok opleiding zou de praktijk puur om de technieken moeten gaan.(bbl leerlingen op de zaak en Bol op school)
Op school: warenkennis incl dranken,
Algemeen de verschillende soorten bedrijven waar je zou kunnen werken en de verschillende facetten binnen het koks vak
Hygiene en Mileu zouden op school behandeld moeten worden.
Als je klaar bent moet je dus als basis kok kunnen werken (en in mijn ogen je socialehygiene meekrijgen)

De vervolg opleiding zou al iets meer maar nog niet zoveel als op het moment ook managment vlakken mogen hebben
verder ingaan op de technieken en warenkennis en bovenstaande punten als je deze opleiding hebt afgerond moet je zelfstandig alle partíe's in de keuken kunnen draaien.

De trends gaan harder dan dat er schoolboeken gedrukt worden neem iedere maand een uur om naast de lesstof die ook in het examen wordt verwerkt tijd om nieuwe technieken en materialen te bespreken hier zou het svh een lesbrief voor op kunnen stellen.
mocht een trend een blijver zijn (meer dan 5 jaar algemeen bekend) kan deze altijd later in de boeken en het examen worden opgenomen.
Een basis cursus excel & word lijkt me ook handig in de voortgezette opleiding (belangrijker dan talen)
Talen vind ik wel belangrijk maar niet voldioende om te verplichten, Vaktermen moeten wel bekend zijn.

Leerlingen zouden minimaal 1 jaar over de basis en 2 jaar over de Zelfstandigekok's opleiding moeten doen
En in minimaal 3 verschillende bedrijven gewerkt hebben.
(aangezien het in mijn ogen heel belangrijk is om de verschillen en mogelijkheden te zien)

Praktijk examens niet meer op de eigen zaak en altijd met een docent erbij dit om belangen verstengeling te voorkomen.
Leermeesters die meerdere malen niet gekwalificeerd personeel afleveren controleren en e.v.t. het leermeesterschap afnemen.

voor degene die na hun voortgezette opleiding verder willen bestaan er de volgende landelijk erkende opleidingen:

Sterklas
Leidingevende keuken

Specialisatie:
Aankomend gastronoom
Basisgastronomie
Gastronomie (cursus wijn en spijs)
Training gastronomie
Gespecialiseerd kok gastronomie
Basispatisserie
Basis technieken keuken
Bonbons en chocoladewerk
Bonbons en truffelmaken
Chocolade werken en bonbons voor gevorderden
Chocolatier
Gebakbereiding en decoratie
Ijsbereider
Kunst in suiker
Suikertrekken
Gespecialiseerd ijsbereider
Gespecialiseerd kok
Gespecialiseerd kok koude keuken
Gespecialiseerd kok pattiserie
Gespecialiseerd kok warme keuken
Gespecialiseerd kok gastronomie
De internationale keuken
Dieetkok
Dieetleer voor restaurantkoks
Ergonomisch werken in de keuken
Opmaken en garneren van koude schotels

Managment:
Afdelingsplan keuken
Basismanagment (financieel,marketing,personeels, recht en logistiek)
Commercieel denken en doen
Commerciele vaardigheden
Communicatie
Comuniceren met andere culturen
Complaint managment
Conflict hantering
Effectief coachen
Effectief communiceren
Effectief vergaderen
Effectieve communicatie
Ergonomisch werken in de keuken
Functionerings gesprekken
Gastgericht denken en doen
Gesprek technieken voor leidinggevenden
Geust/Custommer contact skills
Handeling Complaints & demanding guest
Inwerken van niewe medewerkers
Menu-engineering
Omgaan met alcohol-,drugs en gokverslaving
Omgaan met andere culturen
Ondernemers vaardigheden (voorheen HOV) ook als losse modules
(financieel,administratie,marketing,operationeel managment,opstellen ondernemersplan, personeel en organisatie)
Ondernemingsplan (cafe/bar, Fastfood, Horecaondernemer manager, restaurateur)
Operationeel bedrijfs managment
Praktijk training leidinggeven
Prijsbezwaren overwinnen
Verzuimgesprekken
Werven en selcteren

Aanvullend:
BHV / BHV Opfris cursus
Excel training
Digitaal rijbewijs (cursus office)
HACCP introductie voor leidinggevenden
HACCP introductie voor medewerkers
Hygienecode (HACCP) voor leidinggevenden
Hygienecode (HACCP) voor medewerkers
I-studi leermeester
Leermeester
Opfriscursus vaktechnieken en beoordelen
Nederlands
Engels
Frans
Duits
Keuken-bedieningsvaardigheden fastfood
Partijbespreking hotel/restaurant
Praktijktraining serveren
Presentatie technieken
Profesional telephone behaviour
Restaurantbedrijf (Hygienecode leidinggevenden + vakbekwaamheid restaurantbedrijf)
Sociale hygiene
Wijnproeven basis
Wijnproeven gevorderden
Wijn spijsadvies
Wijnbrevet
Wijncertificaat
Wijncursus beginners
Wijncursus gevorderden
Halal certificaat
Kosjer koken

Klik hier voor meer info over de opleidingen

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: innovatie binnen de opleiding

Bericht door Leo » 17 okt 2008, 15:09

Die discussie lopen al een tijdje.

Vind in elk geval dat de examen op het bedrijf, niet goed functioneren.
Hoorde pas, dat het uit kostenbesparing zou gebeuren. Slaat natuurlijk nergens op.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Re: innovatie binnen de opleiding

Bericht door sjaak » 17 okt 2008, 15:39

De kosten besparing voor een school zijn aanzienlijk.
4 uur lokaal huur
gas licht water
2 docenten x 4 uur
materiaalskosten
ingredientskosten

ik heb me laten voorrekenen dat het op 8 leerlingen ongeveer € 800,- scheelt dat is € 100,- per leerling
maar het huidige alternatief is in mijn ogen niet voldoende.
Waar ik vooral benieuwd naar ben zijn de vervolg cursussen hoe sluiten die aan op de parktijk ik heb altijd intresse gehad om voortgezette opleiding patisserie te gaan doen maar dan moest je eerst de basis gedaan hebben maar die vond ik niet intresant omdat ik alles wat daarin behandeld werd al beheersde.

Er zijn 4 verschillende opleidingen gastranoom ?
Wat is het verschil tussen de wijncursussen ?
De managment cursussen overlappen elkaar op alle vlakken.
Hoeveel personen op dit forum hebben ervaring met de vervolg cursussen ?
Hoe ging je werkgever er mee om ? (heeft hij het gestimuleerd, betaald, vrij voor gegeven of betaald verlof)
Wat voor meer waarde heb je eraan gehad ? finacieel maar ook gewoon kwa kennis werd je echt wijzer en beter.

Maar ook de opmerkingen over de basis en zelfstandigwerkend kok opleiding neem ik mee

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: innovatie binnen de opleiding

Bericht door Leo » 17 okt 2008, 22:47

met de sterklas heb ik wel veel van die opleidingen gedaan.
Best erg leerzaam.

1 dag suiker trekken, vond ik meer dan genoeg. Wat een onzin zeg.
Zou nog wel eens ijsbereiden willen doen.

Ik geloof dat het verschil tussen wijnbrevet en wijn certificaat niet zo groot is.
zelf heb ik het brevet (swen 1 en 2), dat ging via de slijtersverningen, die andere via het svh.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Joost K
Berichten: 114
Lid geworden op: 10 jul 2006, 16:07
Locatie: Spijk

Re: innovatie binnen de opleiding

Bericht door Joost K » 22 okt 2008, 22:14

Leo schreef:
1 dag suiker trekken, vond ik meer dan genoeg. Wat een onzin zeg.
Zou nog wel eens ijsbereiden willen doen.
hebben we van de week dus gehad wat een gekut zeg.




Maar waar het bij de meeste opleidingen al fout zit is bij de leraar die voor de klas staan.
Der zijn maar weinig leraren die echt goed praktijk les kunnen geven.
De meeste leraren zijn de koks die het vak niet meer aan konde en maar leraar zijn geworde dat idee heb ik der vaak bij.

heb nou in de sterklas gelukkig 2 goede leraren
maar in de opleidingen der voor was het echt drama.
allemaal oud bollige grijze mannen.
Winners Never Quit, Quitters Never Win!

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: innovatie binnen de opleiding

Bericht door JeroenTrimbos » 24 okt 2008, 17:12

Maar waar het bij de meeste opleidingen al fout zit is bij de leraar die voor de klas staan.
Der zijn maar weinig leraren die echt goed praktijk les kunnen geven.
De meeste leraren zijn de koks die het vak niet meer aan konde en maar leraar zijn geworde dat idee heb ik der vaak bij.
Op enkele uitzonderingen na is dat ook mijn ervaring bij leraren, ze hebben allemaal een scheurkalender van nu t/m hun 65e. En dan maar zeggen dat die leerlingen tegenwoording niks zijn, vind je het gek met zo'n klote opleiding. Stuur die leraren maar eens een dag op stage bij een goed restaurant!!!

Oh en er zijn echt wel een paar goeie bij (niet veel)
Practice what you preach

Plaats reactie