Pagina 1 van 1

Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 27 apr 2008, 11:32
door ingenting
Zoals ik in mijn introductie berichtje zei,
ik ben toegelaten op Le Cordon Bleu voor een chef de patisserie cursus (alle drie de cursussen van basis tot superior) voor het komende school jaar (September tot Juni).

Maar gisteravond werd ik ineens wakker mid-paniek aanval :lol: met de volgende gedachte:
IK KAN NIET NAAR PARIJSSS >_<

Mijn grootste redenen zijn:


Iedereen zegt dat Le Cordon Bleu een van de beste koksscholen is... maar ik begin nu heel erg te twijfelen of dat *voor mij* inderdaad zo is.

1. De opleiding kost ±10.000 euro, en daarvoor in de plaats krijg je maar 2 dagen school, waarvan 5-6 uur theorie en 5-6 uur practicum. Ik heb nergens iets gelezen over dingen als het leren van persoonlijke/bedrijfs hygiene/veiligheid in de keuken etc. en kan mij moeilijk voorstellen dat dat in die 5 uurtjes theorie wordt gepropt.

2. Wonen in Parijs is ook niet al te goedkoop en het zal voor mij moeilijk zijn om daar een baan te krijgen aangezien mijn Frans nog niet 100% uitstekend is.

3. Ik twijfel aan de werkervaring die ik via le Cordon Bleu op kan doen, ze zeiden dat ze je wel kunnen helpen met een stage plek zoeken maar alleen als je echt uitblinkt...

Als ik hier nu een eind aan maak, dan ben ik wel 1500 euro kwijt, maar dat kwam uit m'n eigen zak dus het kan me niet zoveel schelen ik bedoel 'sucks for me' (had er allemaal mooi glimmend keuken apparatuur mee kunnen kopen:P) maar dat is het dan ook.
Verder zou ik dan gewoon een banketbakkers opleiding in Nederland kunnen oppikken, het duurt allemaal wat langer, maar volgens mij heb ik daar dan uiteindelijk wat meer aan omdat je veel meer bezig bent in een les omgeving (ipv 2 dagen in de week).

Als ik hiermee doorga, dan verspil ik 10.000 euro van m'n ouders + woon/leef kosten van Parijs (aangezien zij op dit moment alles voor mij betalen via een lening... wat ik geheel terug zal betalen wanneer ik een baan heb maar in de tussentijd moeten zij helemaal zuinig doen etc. etc. voor mij:\).
Daarnaast als ik na bv. 3 maanden zoiets heb van 'dit werkt niet voor mij'... dan ben ik alsnog 10.000 euro kwijt omdat ze niet doen aan 'refunds' (weet even het NL woord niet sorry).


Overdrijf ik het nu allemaal een beetje of zijn mijn gedachten rationeel?
Ik denk dat als ik besluit te kappen met lcb dat het heel moeilijk wordt om aan mijn ouders te vertellen omdat ze juist *zo* trots op me zijn dat ik toegelaten ben en zo'n stap durfde te zetten... dus er zit nu wel een druk op mij om door te gaan... maar doe ik het dan voor hun of voor mezelf? >_<


Opmerkingen? Gedachten?

Kan iemand hier misschien ook uitleggen waarom Le Cordon Bleu zo geweldig is?


Het les geld is nog niet betaald dus ik kan me er nu nog uit trekken... en dat is dus waarom ik dit nu hier post, om ook wat andere meningen te horen voor ik mijn besluit maak.

In elk geval alvast bedankt:)

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 27 apr 2008, 11:40
door ingenting
+ als iemand mij misschien zou kunnen vertellen wat een goede (banket/brood)bakkers school is...zodat ik dat alvast kan onderzoeken zou ik heel dankbaar zijn:)

Op dit moment zit ik op de site van het ROC te Leiden...

+ Is er ook een HBO opleiding waar je meteen naartoe kan of moet iedereen vanaf het MBO beginnen en opklimmen naar de HBO opleiding?

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 27 apr 2008, 11:48
door Marielle
volgens mij heb je voorjezelf al meer redenen gegeven dat je het geen goed gevoel geeft om er mee door te gaan.
Stel dat je die opleiding wel doet...wat wil je er verder mee doen in nederland? want dan heeft t geen zin om met zo een opleiding bij een zaak te werken waar ze niet hele bijzondere dingen doen met patteserie.
en ik denk dat je niet moet kijken naar wat je ouders en van zouden vinden als je stopt..
ik denk dat ze het veel belangrijker vinden dat jij goed in je vel zit. en als je iets doet waar je je eigenlijk niet helemaal achter staat....dan zal dat gevoel alleen maar groter kunnen worden daar en voel je je dood ongelukkig...daar heeft niemand iets aan.Ze zullen zoiso wel trots op je zijn
of je nu naar parijs gaat of niet.

denk dat het belangrijk is om jezelf aftevragen wat je echt wilt na die opleiding.
en ik denk dat als je er nu nog niet klaar voor bent maar het wel graag wilt,dat je het over een paar jaar altijd nog kan doen!

succes met je keuze maken..maar volg je gevoel

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 27 apr 2008, 16:47
door ingenting
Bedankt:)

Als ik klaar zou zijn met de opleiding in Parijs zou ik eerst bij verschillende bedrijven/hotels/restaurants (of 1 vaste als het heel goed bevalt) willen werken (daarom ben ik ook bang voor de weinige lessen die je daar krijgt), om ervaring op te doen.

Als dat mij bevalt, misschien dat ik dan gewoon daarmee doorga,
of ik probeer de nodige studies te volgen waarmee ik zelf een klein bedrijfje mee zou kunnen opzetten.

Mijn droom is alsnog om een chef de patisserie te worden en zoveel mogelijk over het vak te leren, maar dan niet in Parijs:\

Wat ik zojuist over de opleiding in Leeuwarden heb gelezen klinkt bijvoorbeeld een stuk beter dan wat ik van de lessen van le Cordon Bleu weet...

Over een uur moet ik m'n ouders bellen als zij mij niet eerst bellen *slik* hehe.

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 28 apr 2008, 01:48
door Pluter
Jouw keuze...!

Ik denk dat je de argumenten zelf al prima op een rijtje hebt, dus volg je gevoel.

Wat is het geworden??

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 28 apr 2008, 20:22
door Gert
ingenting schreef:+ als iemand mij misschien zou kunnen vertellen wat een goede (banket/brood)bakkers school is...zodat ik dat alvast kan onderzoeken zou ik heel dankbaar zijn:)
De vakschool in Wageningen staat volgens mij erg goed bekend.
Ik ga daar in september ook heen! De slagersvakopleiding doen!
ajuus

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 01 mei 2008, 18:10
door ingenting
thanks Gert!
Weet je toevallig of ze ook een website hebben? Heb namelijk gezocht maar ik krijg alleen iets van 'Rijn Ijssel'?

Uiteindelijk kies ik toch voor een opleiding in Nederland, hoe geweldig Parijs mij ook lijkt, ik heb liever de garantie dat ik ook werkelijk iets leer dan een mooie naam op m'n CV.

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 01 mei 2008, 22:46
door Marielle
hoe reageerde je ouders?

s6 iig!

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 01 mei 2008, 22:57
door Tim
Gert schreef:
ingenting schreef:+ als iemand mij misschien zou kunnen vertellen wat een goede (banket/brood)bakkers school is...zodat ik dat alvast kan onderzoeken zou ik heel dankbaar zijn:)
De vakschool in Wageningen staat volgens mij erg goed bekend.
Ik ga daar in september ook heen! De slagersvakopleiding doen!
ajuus
Brood & Banket vakschool Wageningen, is zeker heel leuk.
Heb zelf wat lessen brood gehad, echt boeiend. Het deel patisserie is ook helemaal tegek daar, goeie leraar echte vakman ook!
Toen ik ZWK heb afgerond heb ik er ook voor gekozen om alles op te geven, ik woonde in een gat ergens in de kop van drenthe.
Van daar ben ik verhuist naar het westen, goeie zaak opgezocht met goede bijpassende opleiding, gespecialiseerd restaurant kok in Wageningen aan de Vakschool.
Ben erg te spreken over de school daar...prima geregeld, goeie lessen etc etc.
Zelf probeer ik zoveel mogelijk te leren en doen, ook gewoon in mn vakantie...eind mei heb ik twee weken vakantie, en dan ga ik naar een patissier van Kranenborg, die 10 jaar bij La Rive werkte, dan ga ik daar gewoon een paar dagen stage lopen in een chocolade-patisserie atelier. Heb der zin in.

groetjes

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 02 mei 2008, 08:52
door Webmaster
Hi Tim,

Bedoel je Jos van Velzen ?

Doe hem de groeten van mij...:)

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 02 mei 2008, 17:14
door Gert
als je deze link aanklikt http://www.rijnijssel.nl/opleidingen02.asp?DID=9
dan kom je op het bakkersdeel
ajuus

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 04 mei 2008, 13:09
door Tim
Terry schreef:Hi Tim,

Bedoel je Jos van Velzen ?

Doe hem de groeten van mij...:)
Haha,
Ik wist wel dat je daarop zou reageren, goeie vent, leek me wel leuk om es mee te draaien daar.
ik zal m de groeten doen.

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 04 mei 2008, 14:44
door Webmaster
Jos, is streng maar rechtvaardig......

;) Van Jos kan je heel veel leren .....vraag veel aan hem

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 04 mei 2008, 20:08
door Tim
Jos, Ditmar, Chris, enz.... behoren allemaal tot die lichting, ben benieuwd hoe het daar word. lijkt me in ieder geval wel leuk!

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 13 mei 2008, 12:35
door ingenting
Thanks voor de info Tim!

En Gert voor de site.

Heb net de school gebeld maar het was allemaal een beetje wazig:\
Ik vroeg me namelijk af of ik zonder de banketbakker opleiding (Niveau 2) meteen door kon gaan naar de opleiding alround banket bakker (niveau 3)... want voor beide staat dat je minstens een vmbo diploma nodig hebt en ik heb vwo...dus volgens de site zou het wel moeten kunnen.

Maar ik kreeg daar een heel vaag antwoord op.
"Ja je kan doorstromen naar de allround banketbakker opleiding"
(betekent dat dat, ja, ik kan direct door naar niveau 3? of ja, ik moet eerst niveau 2 gehaald hebben om naar niveau 3 te kunnen???)
" Maar ehm, heb ik dan niet eerst bepaalde vaardigheden of een dipl-"
" Wil je een aanmeldingsformulier???"
etc.


tsja. Heb ik dat maar aangenomen met een informatie boekje erbij:P Want ik kreeg niet echt het gevoel dat ze naar mijn vraag wilden luisteren.
Anyway, ik zie wel welk van de twee het wordt:P (banket bakker of allround )


Mijn ouders reageerden trouwens heel positief!

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 14 mei 2008, 09:44
door Joline
hoi,
denk niet dat je gelijk nivo 3 kan doen, je zal eerst een basis moeten hebben die je krijgt in nivo 2, zo gaat dat namelijk ook bij mij op school met de koksopleiding..
als je gelijk in nivo 3 komt heb je een behoorlijke achterstand aan ervaring. misschien kan je wel nivo 2 in 1 jaar doen, zou ik zeker naar informeren.
Heb zelf een havo achtergrond, en nivo 2 kok was voor mij een eitje, en heb dat dus in 1 jaar gedaan..
succes ermee elk geval

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 15 mei 2008, 10:11
door ingenting
aah okay:)

Ik vond het al zo raar op de site staan...
Misschien dat ik het dan ook maar in 1 jaar probeer te doen als dat mogelijk is:)

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 17 mei 2008, 18:18
door Gert
Ha ingenting,

Wat jij hebt met niveau 2 en 3 had ik ook een beetje gehad.
Het was volgens hen niet mogelijk om gelijk op niveau 3 te beginnen, ook al heb je al heel veel voorkennis. Ze vinden dat je echt eerst niveau 2 moet
doen.
Ik begin dus gewoon met niveau 2, er staat 2 jaar voor, maar als je veel voorkennis hebt kun je het ook binnen een half jaar tot een jaar afronden
zeiden ze.
Dus misschien kun je inderdaad eerst niveau 2 doen, alleen doe je het dan wat sneller, is nooit weg die kennis/ervaring die je dan toch nog opdoet..
ajuus
gert

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 17 mei 2008, 18:21
door Gert
Sorry, mijn laatste bericht komt op 't zelfde neer als dat van marielle; haar bericht had ik nog niet gelezen.

Re: Twijfels over Le Cordon Bleu

Geplaatst: 29 jul 2015, 18:44
door indeed
Wij gaan in oktober tot eind april van start met het geven van professionele patisserie lessen
de lessen worden gegeven door een zeer bekende patissier.
zowel voor beginners als gevorderde en zullen 1 keer per maand plaats vinden in het weekend

kleine groepen min 6 personen maximaal 8 personen
klassieke Franse patisserie


mocht u interesse hebben dan horen wij het graag.
www.smakelijklandsmeer.nl

A.immig