Michelin Sterren 2012 Nederland

Al het nieuws over de Michelin sterren, Gault Millau, Lekker
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door Niels »

Michelin Sterren 2012 Hier vindt u wat koks denken over Michelin. De Gids die echt er toe doet.
Afbeelding
De jaarlijks verschijnende Rode Gidsen van Michelin bevatten een selectie van hotels en restaurants.

Vroeger bestond er één Rode Gids voor Nederland, België en Luxemburg samen, sinds 2007 is er een voor Nederland apart. De restaurants zijn qua comfort en inrichting geklasseerd met bestekjes, van één bestekje voor eenvoudige gelegenheden tot vijf voor de absolute luxeklasse.

Die indeling staat echter los van de toekenning van Michelinsterren, want die hebben voornamelijk met de kwaliteit van het eten te maken.

lees verder over de Michelin Sterren van 2012

Wat is er nu al te zeggen over de binnenkort verschijnende Michelingids 2012 en bijbehorende Michelin Sterren?
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Re: Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door Niels »

Michelin denkt weer aan perspresentatie van gids

De kans is groot dat de Michelingids dit jaar ergens in ons land wordt gepresenteerd. De afgelopen jaren werden de mutaties in de befaamde rode gids bekendgemaakt middels een persbericht, verstuurd per e-mail vanuit Brussel.

Een woordvoerder van Michelin uit Brussel bevestigt dat de kans groot is dat de gids dit jaar tijdens een evenement of bijeenkomst wordt gepresenteerd. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid op 28 november gebeuren. Een week eerder worden de stermutaties in België en Luxemburg bekend gemaakt.
Afbeelding
Michelin verwacht hierover binnenkort meer te kunnen melden. Wel laat het culinaire instituut weten dat het in ons land in gesprek is met een partner om samen te werken bij een eventuele gidspresentatie.

Die partner lijkt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te zijn. KHN-woordvoerder Ernst van Splunter zegt dat er gesproken is met Michelin, maar dat het nog niet 100 procent zeker is dat de gids gezamenlijk wordt gepresenteerd.

Wel heeft KHN op 28 november in Figi in Zeist een themadag van de sector Restaurants. Van Splunter laat weten dat, wanneer er zekerheid is omtrent Michelin, er dan gezamenlijk een persbericht uit gaat omtrent de aankondiging van de gidspresentatie.

Bij een van de laatste live presentaties van de gids kreeg De Librije een derde ster. Dat gebeurde tijdens de EFFF in Maastricht in 2004. Daarna werd de gids nog een keer gepresenteerd in de Rembrandttoren in Amsterdam.

bron: missethoreca
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Re: Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door Niels »

Felle kritiek ex-hoofdredacteur op sterrengids Michelin

Inspecteurs van de gerenommeerde restaurantgids van Michelin staan onder druk van de marketingafdeling om sterren uit te delen. Door opwinding te creëren rondom nieuwe sterren, hoopt Michelin meer gidsen te verkopen. Ook heeft Michelin te weinig inspecteurs om alle hotels en restaurants in de rode gids goed te controleren.

Dat schrijft voormalig hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck in zijn boek De Magie achter de Michelinster, dat volgende week verschijnt. De 66-jarige Belg was 22 jaar in dienst van Michelin, waarvan 18 als hoofdinspecteur Benelux. In die functie was hij verantwoordelijk voor het toekennen van de felbegeerde sterren aan restaurants in Nederland en België.

Frans chauvinisme
Volgens Van Craenenbroeck wordt Michelin geregeerd door Frans chauvinisme en vriendjespolitiek. Inspecteurs houden bevriende koks de hand boven het hoofd. Hij beschrijft hoe inspecteurs bij een Frans toprestaurant door een erehaag van koks uitgeleide worden gedaan.

De oud-hoofdinspecteur, die in 2005 met pensioen ging, heeft geen goed woord over voor de leiding in Parijs. Hij verwijt zijn voormalige bazen dat ze incompetent, conservatief en bureaucratisch zijn en geen oog hebben voor hun werknemers. 'Ik ben meer carrièrejagers dan fijnproevers tegengekomen.'

Anonimiteit 'fabeltje'
Van Craenenbroeck doorbreekt met zijn boek de geheimzinnigheid waar Michelin zich graag in hult. Zo schrijft hij dat de gidsen van de Benelux met meer dan drieduizend hotels en restaurants worden gemaakt door slechts drie inspecteurs. Die zijn zo bekend dat de door Michelin beleden anonimiteit een fabeltje is, aldus Van Craenenbroeck. 'Dan zou een restaurateur wel heel erg dom zijn.'

Inspecteurs hebben zo weinig tijd dat ze bij de meeste restaurants hooguit één keer in de twee jaar eten. Aan het ontdekken van nieuwe restaurants komen ze al helemaal niet toe. Volgens Van Craenenbroeck loopt de verkoop van de rode gidsen terug en staan inspecteurs daarom onder druk om voor reuring te zorgen. 'Sterretje erbij, sterretje eraf, opwinding creëren.'

Librije
Van Craenenbroeck was ervoor verantwoordelijk dat Nederland in 2002 zijn eerste driesterrenrestaurant kreeg, Parkheuvel in Rotterdam. Eigenlijk had hij de Librije in Zwolle in datzelfde jaar een derde ster willen geven. 'Maar daar wilde Parijs niet van weten.'

De eisen die in Nederland en België worden gesteld aan een ster zijn veel hoger dan in Frankrijk, aldus Van Craenenbroeck, die in een Frans tweesterrenrestaurant ooit bedorven vis kreeg voorgezet. 'Dat was blijkbaar al lang niet gecontroleerd.'

bron: volkskrant.nl
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Re: Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door Niels »

Van Craenenbroeck: ‘Boerma, Brevet en Van Wolde dicht bij derde ster’

Volgens oud-hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck zitten Hans van Wolde, Jannis Brevet en Jacob Jan Boerma al jaren heel dicht bij een derde Michelin-ster. Dit zegt hij in een interview met de Limburgse zender L1.

De stap van twee naar drie sterren moet binnen tien jaar afgehandeld zijn. Maar liever nog krijgt een chef die hem waard is de derde ster twee of drie jaar na het behalen van een tweede, vindt Van Craenenbroeck, die binnenkort een boek uitbrengt over zijn tijd bij Michelin.

‘Ik ben nu zes jaar weg. Ik geloof niet dat er in die tijd niets gebeurd is. Van Wolde zat er toen dicht tegenaan, die derde ster zat er zo aan met Jannis Brevet en ook met Boerma. Er moest nog wat bijkomen voor die derde ster, maar als je die mensen niet een klein beetje coacht, gebeurt er niets’, zegt Van Craenenbroeck op L1.

Beetje duur
Dat coachen deed Van Craenenbroeck zelf met Paul van de Bunt, die hem opzocht in Perpignan. ‘Ik heb hem gezegd dat hij misschien een beetje duur werd. Van de Bunt dacht dat dit kwam met die tweede ster. “Dat is uw probleem”, heb ik hem gezegd. Hij heeft hard gewerkt en is eruit gekomen.’

Van Craenenbroeck verwijt Michelin stilstand en het niet inlossen van beloften. ‘Ik vind dat ze de dossiers goed en snel moeten behandelen. Michelin moet niet tegen ze (chefs, red.) zeggen: misschien komend jaar, misschien over twee jaar. Dat houdt niets in. Want wat nou als die chef na twee jaar zegt: ik heb nog altijd niets?’

Dat in het geval Beluga de derde ster er nog niet zou zijn vanwege de problemen die Van Wolde had met onder meer Beluga Nxt Door, wijst de oud-hoofdinspecteur voor de Benelux van de hand. ‘Dat heeft niets te maken met de gastronomie van die derde ster. En die derde ster zat er aan te komen.’

Vijf toppers
Van Craenenbroeck gaf vier jaar terug ook al eens toe de drie ooit voorgedragen te hebben voor een derde ster. ‘Nederland heeft vijf toppers’, zei hij toen.’Nummer één is toch wel Jonnie Boer. Maar Sergio Herman, Jannis Brevet, Jacob Jan Boerma en Hans van Wolde doen niet veel voor Boer onder. Hen heb ik bij Michelin voorgedragen als derde ster-kandidaat. Twee van hen hebben hem inmiddels.’

Van Craenenbroeck zei overigens toen wél dat Van Wolde nog geen derde ster heeft vanwege een roerig leven buiten de keuken. ‘Een gebrek aan stabiliteit in zijn privé-leven. Iets wat hem al eerder is opgebroken, toen hij zo dolgraag zijn tweede ster wilde. Een goede kok moet zijn hoofd vrij houden voor het werk in de keuken.’

bron: missethoreca
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Re: Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door Niels »

Luister radiofragment van radio 1 dinsdag 13 september

Jonnie Boer van de Librije over de Michelingids en de uitlatingen van Paul van Craenenbroeck, een ex-hoofdinspecteur van de Michelingids, waarin hij een onthutsend kijkje in de keuken van deze wereldberoemde gids geeft. Wat blijkt? Het gaat om meer om marketing dan om culinaire fijnproeverij. Er zijn namelijk te weinig inspecteurs om de restaurants te controleren en een sterretje meer of minder hangt vooral af van vriendjespolitiek en publicitaire overwegingen.

Luister radiofragment van radio 1 woensdag 14 september

Dat er binnen het systeem van de Michelin-sterren van alles mis is, is al twintig jaar bekend. Maar daarom is het niet netjes om uit de school te klappen. Aldus Wynand Vogel, hoofdinspecteur bij de Nederlandse restaurant-gids Lekker.
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door berexstone »

Van Craenenbrouck is met pensioen, woont rustig in Frankrijk, en heeft waarschijnlijk niets anders te doen dan kritiek te leveren op een systeem waar hij zelf ten dele verantwoordelijk voor is. Hij is jarenlang hoofdinspecteur Benelux geweest en heeft wat Nederland en België betreft de zaken naar zijn hand ge-re-organiseerd. Hij moet dus niet zeuren en geen dingen vertellen die niet waar zijn en nergens op berusten.

Ook was hij het die bevriende restaurateurs en hoteliers ruim van te voren vertelde dat ze een ster kregen, of eentje erbij, in sommige gevallen zelfs een twijfelachtige ster, er waren immers andere restaurants die er meer recht op hadden.

Het is bijzonder vreemd dat deze man nu in ene z'n gal spuwt. Zal wel met z'n pensioen te maken hebben. En een boek vol goedkope kritiek (in feite kritiek op zichzelf) verkoopt altijd goed, althans dat dacht hij. Nou ja, enkele tientallen eksemplaren zullen wel over de toonbank zijn gegaan.
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door Leo »

ik denkt dat er stiekem best wat exemplaren zijn verkocht.
Ben nu halverwege.. leest wel ok weg.

Is de situatie beter nu?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Michelin Sterren 2012 Nederland

Bericht door Pluter »

Wellicht een side topic...

Ik sloeg het boek even open in de winkel en las als eerste een passage waarin hij de grote voedselvergiftiging bij de Fat Duck destijds aangreep, om een ongenuanceerd betoog te houden tegen nieuwerwetse technieken en ingredienten..

Hier een willekeurig artikel http://www.guardian.co.uk/uk/2009/sep/1 ... ing-sewage" onclick="window.open(this.href);return false; ...Behoorlijk "pure" oorzaak dus.

Slechte onderzoeks-journalistiek voor zo'n belangrijke recencent.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Plaats reactie