GaultMillau Geschiedenis

Al het nieuws over de Michelin sterren, Gault Millau, Lekker
Plaats reactie
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

GaultMillau Geschiedenis

Bericht door berexstone »

Begin jaren tachtig verschenen een aantal edities van de GaultMillau gids France waarin ook Nederland was opgenomen. Toen een hele tijd niet meer, tot er weer een gids Benelux verscheen. Daarna werd de gids Nederland in NL zelf gepubliceerd en is nu al enkele jaren dé referentie naast de Michelin en Lekker.
Het avontuur GaultMillau begint begin jaren zestig op de redactie van Paris-Presse. Henri Gault is de getalenteerde journalist terwijl Christian Millau de afdeling magazines onder z'n hoede heeft. In 1961 vraagt redactie-directeur Pierre Charpy aan Henri Gault om te gaan schrijven voor de wekelijkse collumn "Weekend et promenades". Christian Millau vergezelt Gault op de meeste ontdekkingstochtjes in het Parijse. Er was onmiddelijk succes bij de lezers. Zoveel zelfs dat de collumn voortaan van maandag tot vrijdag verscheen en op zaterdag in een iets uitgebreider vorm. Het was zover gekomen dat als Gault iets schreef in de avondkrant, het restaurant de dag erop bomvol zat. In 1962 werden een aantal van deze chronieken gebundeld en onder de naam "A voir et à manger par Christian Bourgois" de directeur vrije tijd van éditions Julliard uitgebracht. Snel kwam het idee om een gids voor Parijs te gaan uitgeven met niet alleen restaurants maar ook, wijnhandelaren, kaasboeren, slagers etc. In 1962 kwam zo de eerste guide Julliard de Paris geschreven door Henri Gault en Christian Millau.
In 1969 begonnen de twee voor hun eigen rekening, geassisteerd door twee schoonzussen op de administratie. De Nouveau Guide was geboren, een magazine met aandacht voor culinair Frankrijk. De gids bleef nog onder de naam Guide Julliard voortbestaan en werd een geduchte concurrent van de Michelingids. In 1972 zag de eerste GaultMillau gids France het daglicht, ook werd de naam van het tijdschrift veranderd in GaultMillau magazine Een gids die het culinaire landschap van Frankrijk zou veranderen en aan de wieg stond van de Nouvelle Cuisine. Ze ontdekten koks als Joël Robuchon, Marc Veyrat, Guy Savoy, Pierre Gagnaire, Michel Rostang...
In 1984 kwam ook de eerste GaultMillau guide du Vin uit.
In januari 2009 werd de groep Smart & Co. eigenaar van GaultMillau.
Volgens Christian Millau zijn Paul Bocuse en de frères Troisgros de belangrijkste koks van de 20e eeuw, en de grondleggers van de nieuwe keuken. Henri Gault is overleden.
Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Re: GaultMillau Geschiedenis

Bericht door Niels »

Bedankt voor de uitleg!
Plaats reactie