Pagina 2 van 2

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 16 sep 2008, 10:23
door Leo
chef dave, hoe kook jij ze dan?

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 16 sep 2008, 10:58
door chef-dave
Vorige kwam uit één van mijn vroegere schoolcursussen.
Zelf kook ik ze zéér kort! juist lang genoeg om het vlees eruit te halen, ik hou niet echt van gekookte kreeft, verwerk het liever anders. Zodra ik het vlees uit de schalen kan halen, bak ik deze kort aan met vanille olie en nadien gratineren.
Of ik snij de kreeft levend doormidden en bak ze zo dadelijk even kort aan om nadien verder te grillen.Vind ik persoonlijk veel lekkerder dan al de kookbereidingen.

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 20 sep 2008, 02:16
door kingcubensis
1 minuut per honderd gram of 2 minuten in zn geheel en dan met zn staart aan de rand van de pan hangenen dan de poten 3 a 4 minuten verder koken zo is de staart net niet gaar is

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 26 sep 2008, 16:32
door Peter de Lepper
Het koken in court bouillon heeft alleen invloed op smaak als je ze na het koken een paar dagen in dezelfde bouillon in de koeling laat staan. Pas in die periode zal het pantser poreus worden om de smaak op te door te laten in het vlees. Normaal is de kreeft namelijk een gesloten systeem. Is te testen met een kreeft koken in water met kleurstof. Toevallig vertelde m'n chef hier vorige week nog over (mooi verhaal uit de oude doos). Nu gaat er een mes door het hoofd en dan in highspeed. Eiwitten zijn daarna ook prima te verwijderen door eraf te spoelen en licht te schrapen. Vlees heeft dan echt de pure smaak van kreeft.

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 02 okt 2008, 14:58
door Bunzing
Ik heb 120 jaar geleden van viskoning Imko geleerd (en dit gebruik ik nu nog)...per 125 gr 1 minuut in de steamer en direkt op ijswater. Dan zul je zien dat de kreeft perfect is om na het schoonmaken (zit dan geen eiwit op) nogmaals op te warmen, of direkt te verwerken.
Is natuurlijk wel een a la minute bereiding.

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 08 okt 2008, 08:42
door pinowouter
het zal mischien wel gek klinken, wij gooien de kreeft gewoon leven en wel in een pan met kokend water voor 3 min. super mals kreeftenvlees en geen overtollig eiwit stolling. a la minute uiteraard nog een tikje onder de salamander of onder de pas.

kreeft vacumeren kan wel, zilver folie om de stekels doen..als dat sterk genoeg is in ieder geval.

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 08 okt 2008, 19:56
door chef-dave
Waarom zou dit gek klinken??? is bij vele de normale gang van zaken denk ik.

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 09 okt 2008, 00:02
door pinowouter
ja mischien vonden mensen het raar om dat er zoveel verschillende manier zijn, natuurlijk leiden er meer wegen naar rome.
Ik kom nog maar net kijken in de keuken (net een jaar klaar met school) maar heb altijd gehoort en ook ervaren dat de kreeft de court bouillon smaak niet op zal nemen door de schaal.




free your mind, the rest will follow

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 25 okt 2008, 11:28
door hertogjan
wij doen het ook zo, in pan ruim kokend water 3 minuten koken en dan verder verwerken niets mis mee geen poespas en gedoe met court bouilons .
je hebt dan ook bijna geen eiwit om de kreeft dit eiwit komt trouwens voornamelijk uit de kop die bestaat voornamelijk uit eiwit en loopt dan tijdens het koken uit de kop.heeft dus geen invloed op de verdere smaak van het vlees in de kreeft

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 30 okt 2008, 13:49
door pietportugal
Ik krijg het beste resultaat als ik ze 6 minuten kook in een court bouillon en daarna onmiddelijk terug koel in ijswater.
Daarna gaan ze de koeling in kan ik ze 2 dagen verwerken bv. gehalveerd en warm maken met boter en smaakstoffen in een oven van 190 graden.
Echt super zacht en sappig.Krijgen altijd veel complimenten.

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 10 nov 2008, 15:50
door Tristan
Ik kan mij herinneren dat ze bij mijn vorige bedrijf eerst het mes in de bovenkant van de kreeft staken en dan 3 minuten kookten in de court-bouillon, nooit klachten gehad van gasten dus denk dat dit wel een goede manier is

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 11 nov 2008, 12:32
door Tim
Hoe kook je ze zelf Leo?

Re:

Geplaatst: 05 feb 2010, 02:03
door DarwinAwards
Wiljan schreef:Ik heb een keer een kreeft gegaard op 58 graden in de roner.
Was erg mooi met bijna geen structuur veranderingen.
Ik weet alleen de tijd niet meer precies , ik dacht 20 minuten.
Of::
Kreeft levend vacumeren en 45 minuten op 54 graden garen.
Helmaal top, totaal geen smaakverandering.
Dit heeft niks met koken te maken. Het lijkt mij beter dat jij wat research gaat doen in klassieke kookboeken.

Re: Re:

Geplaatst: 06 feb 2010, 00:06
door Pluter
DarwinAwards schreef:
Wiljan schreef:Ik heb een keer een kreeft gegaard op 58 graden in de roner.
Was erg mooi met bijna geen structuur veranderingen.
Ik weet alleen de tijd niet meer precies , ik dacht 20 minuten.
Of::
Kreeft levend vacumeren en 45 minuten op 54 graden garen.
Helmaal top, totaal geen smaakverandering.
Dit heeft niks met koken te maken. Het lijkt mij beter dat jij wat research gaat doen in klassieke kookboeken.
Kop 'm in Wiljan!!

Darwin hoort duidelijk thuis in de pre-historie, zijn kookboeken zijn nog in spijkerschrift op stenen tafels geschreven waarschijnlijk.

:D :D :D

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 23 mar 2010, 19:56
door ralph geerts
even een upje.. De techniek voor het lossen van kreeften vlees onder druk begint nu echt in een snelstroom te komen. De techniek is orgineel om producten te conserveren zonder hun fysische kenmerken veranderen. hier een linkje met meer info ...

http://www.promatecfoodventures.com/kk_ ... 4wodb1Opyw" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 12 dec 2013, 18:51
door jeroenbr
Roner vullen tot de streep, 2 kilo zout erbij
Kreeften staart en klauwen verwijderen van de kop
12 minuten op 72 graden, direct op ijs terug koelen
he-le-maal geweldig :mrgreen:

Uiteraard in servies je kreeft vroeg eruit halen zodat deze langzaam op temperatuur kan komen
Perfect is een plek waar hij rond de 30 graden word
vervolgens de kreeft een stoot warmte geven (10 sec) in een stoomoven, op een plaatje afgedekt met plastic (zeer strak)
Kreeft is mooi warm (niet te) en cuison onveranderd

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 14 dec 2013, 14:57
door kokniels
In mijn schoolboek staat:''Kreeft van 500 gr. 7 minuten koken en per 100 gram 1 minuut erbij rekenen''
In de praktijk doen we dat heel anders op het werk doden wij de kreeft eerst en doen hem dan in een pan met kokend water en zetten het vuur laag, 4 minuten en dan koudspoelen.

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 14 dec 2013, 22:28
door Leo
jeroenbr schreef:Roner vullen tot de streep, 2 kilo zout erbij
Kreeften staart en klauwen verwijderen van de kop
12 minuten op 72 graden, direct op ijs terug koelen
he-le-maal geweldig :mrgreen:

Uiteraard in servies je kreeft vroeg eruit halen zodat deze langzaam op temperatuur kan komen
Perfect is een plek waar hij rond de 30 graden word
vervolgens de kreeft een stoot warmte geven (10 sec) in een stoomoven, op een plaatje afgedekt met plastic (zeer strak)
Kreeft is mooi warm (niet te) en cuison onveranderd
heb je niet veel eiwit dan in de je roner?

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 17 dec 2013, 18:02
door jeroenbr
Leo schreef:
jeroenbr schreef:Roner vullen tot de streep, 2 kilo zout erbij
Kreeften staart en klauwen verwijderen van de kop
12 minuten op 72 graden, direct op ijs terug koelen
he-le-maal geweldig :mrgreen:

Uiteraard in servies je kreeft vroeg eruit halen zodat deze langzaam op temperatuur kan komen
Perfect is een plek waar hij rond de 30 graden word
vervolgens de kreeft een stoot warmte geven (10 sec) in een stoomoven, op een plaatje afgedekt met plastic (zeer strak)
Kreeft is mooi warm (niet te) en cuison onveranderd
heb je niet veel eiwit dan in de je roner?
er komt geen eiwit vrij, wel word je water troebel en is het veel te zout
dus na elke kook beurt even je roner 2x verversen met schoon water

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 19 dec 2013, 01:00
door Pluter
Maar waarom in godsnaam niet gewoon in een zakkie, met wat zout en vloeistof desnoods?

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 20 dec 2013, 00:18
door jeroenbr
Pluter schreef:Maar waarom in godsnaam niet gewoon in een zakkie, met wat zout en vloeistof desnoods?
zakken gaan snel lek, dus beetje zonder van dure zakken
plus je hele roner kan volgepropt worden, meestal 6 tegekijk (800 grammers)

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 11 apr 2014, 08:40
door sous
4 kreeften
10 liter water
1 liter azijn

kreeften in een lege pan
water met azijn in een andere pan aan de kook brengen
als het kookt direct op de kreeften gieten en deze 10 minuten laten staan(niet op het vuur)met deksel
dan de kreeften 10 minuten in ijswater en voila

het verschil met koken(zout, zuur, whatever) is dat door de lagere temperatuur er nauwelijks van die snotterige dotten eiwit uit het vlees komen.
op aanraden van een collega onlangs begonnen met deze bereiding en ik vind mooi man!

Re: Ideale temperatuur koken van kreeft

Geplaatst: 06 mar 2015, 11:30
door Susanne1968
Die laatste bereiding ga ik ook eens proberen, ik ben echt gek op kreeft maar die eiwitvorming is zonde van je smaak en ziet er niet uit!