zweedse keuken

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

zweedse keuken

Bericht door sjaak » 25 feb 2010, 10:13

Voor een vaste gast moet ik een offerte maken voor een zweedsbuffet
heeft iemand hier ervaring mee ?
ik ben op Zoek naar een recept / leverancier van Krydda
verder kom ik niet verder dan de gemarineerde vis, Pytt i panna, zweedse gehaktballetjes en komkommer en aardappel salade

hobbybob
Berichten: 63
Lid geworden op: 13 aug 2009, 07:28

Re: zweedse keuken

Bericht door hobbybob » 25 feb 2010, 11:24

En dat terwijl je een zweedse kok als avatar hebt :lol:

Wat dacht je van huisgemaakt gravad lax?
Potatis och matjessilterrin -> Haringsalade met aardappelen en biet of ei en radijs?
Kottbular?
Julskinka

Voor ideeën: http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=rece ... ery=zweeds

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Re: zweedse keuken

Bericht door sjaak » 25 feb 2010, 11:33

gravad lax reken ik onder gemarineerde vis
Potatis och matjessilterrin -> Haringsalade met aardappelen en biet of ei en radijs
ik heb al gemarineerde haring en een aardappel/biet salade
en Pytt i panna = rundvlees met aardappel en biet dus dat wordt teveel van hetzelfde
Kottbular zijn de zweedse gehakt balletjes
Julskinka ga ik me even verder in verdiepen.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: zweedse keuken

Bericht door Maurits » 25 feb 2010, 17:44

dalanaustet moet hier vast veel van weten, ik neem aan dat de Noorse en Zweedse keuken vergelijkbaar zijn.

Deze kon ik vinden in mijn eigen collectie:
Kaviarlada - gratin met viseitjes
Risgrynsgröt - soort rijstepap
Kroppkakor - dumplings met spek, soort knödel
Janssons frestelse - ovenschotel met aardappel en sprotjes
Kaldomar - gevulde koolbladeren

Verder, hoe banaal het ook lijkt, denk ik dat je best wel wat ideeën kan opdoen als je de Ikea voedselafdeling bekijkt. Lingonberries, hertevlees, roggebrood, knackebrod, vlierbloesem...
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: zweedse keuken

Bericht door Cees Timmerman » 26 feb 2010, 06:01

Jaaaa, die stuiter gehaktballetjes van Ikea.

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: zweedse keuken

Bericht door Pinxo » 28 feb 2010, 11:10

Leuk recept ook trouwens

dalanaustet
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
Locatie: utsira - noorwegen
Contacteer:

Re: zweedse keuken

Bericht door dalanaustet » 09 mar 2010, 10:31

Wellicht een beetje laat. Heb het chaotisch druk gehad met een zieke chef.

Krydda betekent kruiden, ik neem aan dat je bedoeld gekruide haring. Bij een recept. Serveren met bietjessalade

Krydder sild
Dit zijn geen door mij beproevde recepten maar wel van een betrouwbare bron. En er zijn heel heel veel verschillende recepten. Maar de uien, azijn, suiker, olie zijn standaard.

6 grote haringfilets (hiervoor gebruiken we hier gezouten diepvriesharing voor = zouter dan onze zoute haring)
2 grote rode uien

het inlegzuur:
2 grote laurierbladeren
1 dl koolraapolie
1 dl 7% azijn
3 dl suiker
2 mespunten grove zwarte peper
1 el gedroogde dille
3 el water


Verwarm alle ingredienten van het inlegzuur tegen de kook. Afschuimen. Afkoelen.
Proef of de haring passend zout is en deel ze op in repen ca. 2 cm. Ui in schijven.
Om en om in een glazen pot leggen.
Giet het koude inlegzuur erover.
Enkele dagen laten staan in de koelkast voor gebruik.

Op ons ontbijtbuffet hebben we standaard 4 soorten ingelegde haring staan. Kenmerk van de noord scandinavische keuken is veel variatie op hetzelfde omdat er niet veel verschillende ingredienten zijn.

Gerookte paling is ook zweeds.

Komkommersalade is een standaard met een simpele zoetzure dressing.

Wild met bessen, zure room en paddestoelen

Een witte of rose vis in aspic

Gerookte vis met mierikswortel

Verschillende types koud vlees incl. pate's geserveerd met ingelegde augurken en uitjes, fijngesneden rode ui

Eieren gevuld met viseitjes

Heilbotsalade

Rivierkreeftjes met een dillesaus

Verschillende zweedse kaassoorten

Warme gerechten Janssons verleiding ovenschotel van ingemaakte scandinavische anchos, boter, ui, aardappel, melk en slagroom

Inderdaad rijstepap maar geserveerd met een rode bessen of aardbeiensaus en de rijstepap moet meer een krem zijn. Dus eerst de rijst met melk en suiker en iets zout koken. Af laten koelen de volgende dag enorme hoeveelheden stijfgeslagen gezoete slagroom doorheen mengen.

Rendierschaafsel met bessensaus en aardappelpuree

Rendiersoep

Kabeljauw met een mosterdsaus

Verschillende soorten flatbrød - hele dunne crackers

Gans

Rundvleesstoofpot met zure room

Bacon met appeltjes en uien

Lam met dillesaus

Allerlei soorten aardappels

Meringues met chocoladesaus

Pannekoeken met tyttebær (loganberries bij ikea ???)

Gevulde kalfsgehaktrol

Rolletjes rundvlees gevuld met anchos en ui

ostekake-cheesecake met een bovenlaag van gelei

En veel veel akvavitt

Mocht je nog wat willen weten mail me

Kjelt
Berichten: 38
Lid geworden op: 05 sep 2008, 21:28

Re: zweedse keuken

Bericht door Kjelt » 09 mar 2010, 18:49

Op zich wel leuk om gehaktballetjes van eland of hertevlees te maken, of je het verschil echt proeft is een tweede.

dalanaustet
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
Locatie: utsira - noorwegen
Contacteer:

Re: zweedse keuken

Bericht door dalanaustet » 11 mar 2010, 09:58

Je proeft wel degelijk een verschil. Elg smaakt beduidend minder naar wild en meer als rund. Hert heeft dus een veel sterke wildsmaak. Elg vlees is net als hert vrij droog. Hier zijn elggehaktballen dagelijkse kost, het wordt vaak gemengd met varkensgehakt. Hert wordt in principe niet gebruikt voor gehaktballen. Gehaktvlees is hier in principe rendier, rund, varken en elg.
Wij serveren elggehaktballen 1 keer per week als menu van de dag met een bruine wildsaus met vooral laurier, piment en jeneverbessen als smaakmakers, de gekookte heilige 3-eenheid bij dit gerecht alhier koolraap-wortel-selderijknol, gekookte aardappels en een apart bakje met rode bosbes - vossenbes jam.

Plaats reactie