zweedse keuken
zweedse keuken
Voor een vaste gast moet ik een offerte maken voor een zweedsbuffet
heeft iemand hier ervaring mee ?
ik ben op Zoek naar een recept / leverancier van Krydda
verder kom ik niet verder dan de gemarineerde vis, Pytt i panna, zweedse gehaktballetjes en komkommer en aardappel salade
heeft iemand hier ervaring mee ?
ik ben op Zoek naar een recept / leverancier van Krydda
verder kom ik niet verder dan de gemarineerde vis, Pytt i panna, zweedse gehaktballetjes en komkommer en aardappel salade
Re: zweedse keuken
En dat terwijl je een zweedse kok als avatar hebt
Wat dacht je van huisgemaakt gravad lax?
Potatis och matjessilterrin -> Haringsalade met aardappelen en biet of ei en radijs?
Kottbular?
Julskinka
Voor ideeën: http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=rece ... ery=zweeds

Wat dacht je van huisgemaakt gravad lax?
Potatis och matjessilterrin -> Haringsalade met aardappelen en biet of ei en radijs?
Kottbular?
Julskinka
Voor ideeën: http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=rece ... ery=zweeds
Re: zweedse keuken
gravad lax reken ik onder gemarineerde vis
Potatis och matjessilterrin -> Haringsalade met aardappelen en biet of ei en radijs
ik heb al gemarineerde haring en een aardappel/biet salade
en Pytt i panna = rundvlees met aardappel en biet dus dat wordt teveel van hetzelfde
Kottbular zijn de zweedse gehakt balletjes
Julskinka ga ik me even verder in verdiepen.
Potatis och matjessilterrin -> Haringsalade met aardappelen en biet of ei en radijs
ik heb al gemarineerde haring en een aardappel/biet salade
en Pytt i panna = rundvlees met aardappel en biet dus dat wordt teveel van hetzelfde
Kottbular zijn de zweedse gehakt balletjes
Julskinka ga ik me even verder in verdiepen.
Re: zweedse keuken
dalanaustet moet hier vast veel van weten, ik neem aan dat de Noorse en Zweedse keuken vergelijkbaar zijn.
Deze kon ik vinden in mijn eigen collectie:
Kaviarlada - gratin met viseitjes
Risgrynsgröt - soort rijstepap
Kroppkakor - dumplings met spek, soort knödel
Janssons frestelse - ovenschotel met aardappel en sprotjes
Kaldomar - gevulde koolbladeren
Verder, hoe banaal het ook lijkt, denk ik dat je best wel wat ideeën kan opdoen als je de Ikea voedselafdeling bekijkt. Lingonberries, hertevlees, roggebrood, knackebrod, vlierbloesem...
Deze kon ik vinden in mijn eigen collectie:
Kaviarlada - gratin met viseitjes
Risgrynsgröt - soort rijstepap
Kroppkakor - dumplings met spek, soort knödel
Janssons frestelse - ovenschotel met aardappel en sprotjes
Kaldomar - gevulde koolbladeren
Verder, hoe banaal het ook lijkt, denk ik dat je best wel wat ideeën kan opdoen als je de Ikea voedselafdeling bekijkt. Lingonberries, hertevlees, roggebrood, knackebrod, vlierbloesem...
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
- Cees Timmerman
- Berichten: 933
- Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
- Locatie: Dordrecht
- Contacteer:
Re: zweedse keuken
Jaaaa, die stuiter gehaktballetjes van Ikea.
Re: zweedse keuken
Leuk recept ook trouwens
-
- Berichten: 103
- Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
- Locatie: utsira - noorwegen
- Contacteer:
Re: zweedse keuken
Wellicht een beetje laat. Heb het chaotisch druk gehad met een zieke chef.
Krydda betekent kruiden, ik neem aan dat je bedoeld gekruide haring. Bij een recept. Serveren met bietjessalade
Krydder sild
Dit zijn geen door mij beproevde recepten maar wel van een betrouwbare bron. En er zijn heel heel veel verschillende recepten. Maar de uien, azijn, suiker, olie zijn standaard.
6 grote haringfilets (hiervoor gebruiken we hier gezouten diepvriesharing voor = zouter dan onze zoute haring)
2 grote rode uien
het inlegzuur:
2 grote laurierbladeren
1 dl koolraapolie
1 dl 7% azijn
3 dl suiker
2 mespunten grove zwarte peper
1 el gedroogde dille
3 el water
Verwarm alle ingredienten van het inlegzuur tegen de kook. Afschuimen. Afkoelen.
Proef of de haring passend zout is en deel ze op in repen ca. 2 cm. Ui in schijven.
Om en om in een glazen pot leggen.
Giet het koude inlegzuur erover.
Enkele dagen laten staan in de koelkast voor gebruik.
Op ons ontbijtbuffet hebben we standaard 4 soorten ingelegde haring staan. Kenmerk van de noord scandinavische keuken is veel variatie op hetzelfde omdat er niet veel verschillende ingredienten zijn.
Gerookte paling is ook zweeds.
Komkommersalade is een standaard met een simpele zoetzure dressing.
Wild met bessen, zure room en paddestoelen
Een witte of rose vis in aspic
Gerookte vis met mierikswortel
Verschillende types koud vlees incl. pate's geserveerd met ingelegde augurken en uitjes, fijngesneden rode ui
Eieren gevuld met viseitjes
Heilbotsalade
Rivierkreeftjes met een dillesaus
Verschillende zweedse kaassoorten
Warme gerechten Janssons verleiding ovenschotel van ingemaakte scandinavische anchos, boter, ui, aardappel, melk en slagroom
Inderdaad rijstepap maar geserveerd met een rode bessen of aardbeiensaus en de rijstepap moet meer een krem zijn. Dus eerst de rijst met melk en suiker en iets zout koken. Af laten koelen de volgende dag enorme hoeveelheden stijfgeslagen gezoete slagroom doorheen mengen.
Rendierschaafsel met bessensaus en aardappelpuree
Rendiersoep
Kabeljauw met een mosterdsaus
Verschillende soorten flatbrød - hele dunne crackers
Gans
Rundvleesstoofpot met zure room
Bacon met appeltjes en uien
Lam met dillesaus
Allerlei soorten aardappels
Meringues met chocoladesaus
Pannekoeken met tyttebær (loganberries bij ikea ???)
Gevulde kalfsgehaktrol
Rolletjes rundvlees gevuld met anchos en ui
ostekake-cheesecake met een bovenlaag van gelei
En veel veel akvavitt
Mocht je nog wat willen weten mail me
Krydda betekent kruiden, ik neem aan dat je bedoeld gekruide haring. Bij een recept. Serveren met bietjessalade
Krydder sild
Dit zijn geen door mij beproevde recepten maar wel van een betrouwbare bron. En er zijn heel heel veel verschillende recepten. Maar de uien, azijn, suiker, olie zijn standaard.
6 grote haringfilets (hiervoor gebruiken we hier gezouten diepvriesharing voor = zouter dan onze zoute haring)
2 grote rode uien
het inlegzuur:
2 grote laurierbladeren
1 dl koolraapolie
1 dl 7% azijn
3 dl suiker
2 mespunten grove zwarte peper
1 el gedroogde dille
3 el water
Verwarm alle ingredienten van het inlegzuur tegen de kook. Afschuimen. Afkoelen.
Proef of de haring passend zout is en deel ze op in repen ca. 2 cm. Ui in schijven.
Om en om in een glazen pot leggen.
Giet het koude inlegzuur erover.
Enkele dagen laten staan in de koelkast voor gebruik.
Op ons ontbijtbuffet hebben we standaard 4 soorten ingelegde haring staan. Kenmerk van de noord scandinavische keuken is veel variatie op hetzelfde omdat er niet veel verschillende ingredienten zijn.
Gerookte paling is ook zweeds.
Komkommersalade is een standaard met een simpele zoetzure dressing.
Wild met bessen, zure room en paddestoelen
Een witte of rose vis in aspic
Gerookte vis met mierikswortel
Verschillende types koud vlees incl. pate's geserveerd met ingelegde augurken en uitjes, fijngesneden rode ui
Eieren gevuld met viseitjes
Heilbotsalade
Rivierkreeftjes met een dillesaus
Verschillende zweedse kaassoorten
Warme gerechten Janssons verleiding ovenschotel van ingemaakte scandinavische anchos, boter, ui, aardappel, melk en slagroom
Inderdaad rijstepap maar geserveerd met een rode bessen of aardbeiensaus en de rijstepap moet meer een krem zijn. Dus eerst de rijst met melk en suiker en iets zout koken. Af laten koelen de volgende dag enorme hoeveelheden stijfgeslagen gezoete slagroom doorheen mengen.
Rendierschaafsel met bessensaus en aardappelpuree
Rendiersoep
Kabeljauw met een mosterdsaus
Verschillende soorten flatbrød - hele dunne crackers
Gans
Rundvleesstoofpot met zure room
Bacon met appeltjes en uien
Lam met dillesaus
Allerlei soorten aardappels
Meringues met chocoladesaus
Pannekoeken met tyttebær (loganberries bij ikea ???)
Gevulde kalfsgehaktrol
Rolletjes rundvlees gevuld met anchos en ui
ostekake-cheesecake met een bovenlaag van gelei
En veel veel akvavitt
Mocht je nog wat willen weten mail me
Re: zweedse keuken
Op zich wel leuk om gehaktballetjes van eland of hertevlees te maken, of je het verschil echt proeft is een tweede.
-
- Berichten: 103
- Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
- Locatie: utsira - noorwegen
- Contacteer:
Re: zweedse keuken
Je proeft wel degelijk een verschil. Elg smaakt beduidend minder naar wild en meer als rund. Hert heeft dus een veel sterke wildsmaak. Elg vlees is net als hert vrij droog. Hier zijn elggehaktballen dagelijkse kost, het wordt vaak gemengd met varkensgehakt. Hert wordt in principe niet gebruikt voor gehaktballen. Gehaktvlees is hier in principe rendier, rund, varken en elg.
Wij serveren elggehaktballen 1 keer per week als menu van de dag met een bruine wildsaus met vooral laurier, piment en jeneverbessen als smaakmakers, de gekookte heilige 3-eenheid bij dit gerecht alhier koolraap-wortel-selderijknol, gekookte aardappels en een apart bakje met rode bosbes - vossenbes jam.
Wij serveren elggehaktballen 1 keer per week als menu van de dag met een bruine wildsaus met vooral laurier, piment en jeneverbessen als smaakmakers, de gekookte heilige 3-eenheid bij dit gerecht alhier koolraap-wortel-selderijknol, gekookte aardappels en een apart bakje met rode bosbes - vossenbes jam.