Vlees...maar dan gekweekt.

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Vlees...maar dan gekweekt.

Bericht door Leo »

Weefselingenieur 'kweekt' vlees
Door: Norbine Schalij
Cursor/10, opinieblad van de Technische Universiteit Eindhoven

Meet the new meat. Onderzoeker Kristel Boonen onderzocht een nieuwe manier van vlees produceren. Zonder milieuproblemen en dierenleed en met de mogelijkheid gekweekte spieren te gebruiken in de geneeskunde.

Kristel Boonen onderzocht de meest ideale omstandigheden voor het groeien van skeletspierweefsel. De afgelopen vier jaar hield zij zich bezig met de spiercellen van het skelet. Een spier bestaat uit vezels en elke vezel is gevormd uit een groepje gefuseerde cellen. Deze hebben geen delingscapaciteit meer. Maar elke spiervezel draagt twee of drie satellietcellen bij zich. Die cellen zijn normaal gesproken in het lichaam verantwoordelijk voor de verrassende mate van herstel bij spierblessures, omdat ze zich snel delen. Zodra een beschadigde spier bepaalde stoffen afscheidt, komt een saltellietcel in actie en gaat nieuwe spiercellen aanmaken. Ze zijn dus zeer geschikt als stamcelbron.

Kweekbakje
Het enige probleem is dat het lijkt of de satellietcellen hun stamcelcapaciteit verliezen op het moment dat ze in een kweekbakje belanden. Boonens hypothese is dat dit komt doordat de cellen weggehaald worden uit de specifieke omgeving waarin ze zich normaal bevinden. “In een lichaam zijn satellietcellen compleet omgeven door zacht materiaal en liggen ze als het ware te slapen tussen eiwitnetwerken aan de ene kant en een spiervezel aan de andere kant. Bij inspanning krijgen de vezels van zenuwen allerlei elektrische signalen en worden ze uitgerekt, of eigenlijk samengetrokken. Die omstandigheden heb ik in het lab nagebootst.” Het onderzoek werd mede ondersteund door subsidie van SenterNovem. De industriële partner was worstfabrikant Stegeman.

Boonen ziet mogelijkheden voor slagers om in de toekomst hun vlees bij een heuse fabriek in te kopen.”De artificiële smaak is nu al goed te noemen. Mijn tong proeft nauwelijks verschil tussen kunstmatig vlees en ouderwets vlees.” Om aan de juiste vorm en vastheid te komen denkt Boonen aan kweek in afbreekbare of eetbare gels. “Gebruik je afbreekbare gel dan degenereert deze spontaan of wordt hij afgebroken door de cellen. Dat gebeurt nu ook bij de kweek van hartkleppen. Maar je kunt ook collageen als drager gebruiken voor de satellietcellen, dat is eetbaar. Sterker; dat wordt nu al gebruikt in de bio-industrie om vlees meer water op te laten nemen zodat het zwaarder wordt en de consument zodoende meer moet afrekenen.”

Door elektrische stimulans sneller vlees produceren
Om de elektrische signalen die in het lijf door zenuwen afgegeven worden te simuleren, plaatste Boonen twee elektrodes in de petrischaal en maakte ze een aantal milliseconden een elektrisch veld. Ze zag de spieren door membraandepolarisaties samentrekken en sneller dwarsstreping ontwikkelen. Of dat nu in een twee- of driedimensionale kweek was, maakte niet uit. In beide gevallen nam ze een versnelling waar in het volwassen worden van de vezels. “Dit betekent dat het mogelijk is met elektrische stimulans sneller vlees te produceren.”

Moeilijker was het voor Boonen om de rek waarmee cellen moeten omgaan, te onderzoeken. “Rek is lastig te definiëren in kweek. We hebben cellen op een flexibele ondergrond gefixeerd en die ondergrond opgerekt door de omgeving vacuüm te zuigen. Maar dat is eigenlijk niet de juiste methode. In het echt rekken spieren zelden passief, ze trekken slechts samen. Dit onderdeel vergt nog wat vervolgonderzoek.

Hoe maak ik vlees uit stamcellen?
Zelf zal ze dat niet gaan doen.”Ik ben nu wel klaar met het fundamentele onderzoek. Vier jaar was ik bezig met kleine deelvraagjes. De antwoorden dragen wel bij aan de hele grote vraag ‘Hoe maak ik vlees uit stamcellen?’. Maar het blijft lange termijn werk. Sinds enkele weken werk ik als klinisch chemicus in opleiding in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Dat vind ik geweldig want wat ik nu doe is direct voor patiënten belangrijk.” .
bron: http://www.devegetarier.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

_____________________________________________________________________

Lijkt me opzich best interresant. Maar..echt vlees lijkt me toch lekkerder...
Creatief is het in elk geval wel. Wie ziet hier de toepassing van?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: Vlees...maar dan gekweekt.

Bericht door berexstone »

griezelig. niets voor mij in ieder geval.
Plaats reactie