Pagina 1 van 1

fenegriek - speciale toepassingen?

Geplaatst: 27 nov 2009, 09:45
door Maurits
Fenegriek is een specerij (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Fenugreek" veelgebruikt in currypoeders, maar naast de heerlijke smaak (door de stof sotolon), heeft het nog een andere interessante eigenschap. Het is namelijk een stabilsator/emulsificator (vergelijkbaar met guar gom); een soort natuurlijke texturas dus eigenlijk.

Ik kwam hierachter toen ik "The Book of Jewish Food" van Roden (topboek, trouwens) aan het lezen was en het recept hilbeh tegen kwam, een Yemennitische salsa met fenegriek, pepers, korianderblad en andere kruiden. In dit recept moet je fenegriekpoeder een nacht weken in water, en na het afgieten van het restwater blijft er een gelei over van fenegriekzaad. Met toevoeging van vers water moet je dat dan weer opkloppen tot een romige en stabiele! schuimsaus. Dit is dan de basis voor de salsa.

Ik vind dit een interessante eigenschap; stel je voor wat voor spannende toepassingen/combinaties je kan maken. Schuimige lamsbouillon-fenegrieksoep, fenegriekroomijs....En wat zou de fenegriekgelei doen in brooddeeg? Extra structuur?

Re: fenegriek - speciale toepassingen?

Geplaatst: 27 nov 2009, 09:55
door Cees
Ik vind het erg lekker. Ook erg lekker in je kreeften bisque of saus..past erg mooi. Ook onze kaasboer maakt er kaas van.

Re: fenegriek - speciale toepassingen?

Geplaatst: 27 nov 2009, 16:10
door jeroenbr
verwerken in brood, kaas maar ook in sauzen bij vis en gevolgelte.

Re: fenegriek - speciale toepassingen?

Geplaatst: 30 nov 2009, 02:50
door Bunzing
Ik gebruik 't al 4 jaar om platte 0000 Zeeuwse oesters te gratineren...
Moet je eens proberen,.