fenegriek - speciale toepassingen?

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

fenegriek - speciale toepassingen?

Bericht door Maurits » 27 nov 2009, 09:45

Fenegriek is een specerij (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Fenugreek" veelgebruikt in currypoeders, maar naast de heerlijke smaak (door de stof sotolon), heeft het nog een andere interessante eigenschap. Het is namelijk een stabilsator/emulsificator (vergelijkbaar met guar gom); een soort natuurlijke texturas dus eigenlijk.

Ik kwam hierachter toen ik "The Book of Jewish Food" van Roden (topboek, trouwens) aan het lezen was en het recept hilbeh tegen kwam, een Yemennitische salsa met fenegriek, pepers, korianderblad en andere kruiden. In dit recept moet je fenegriekpoeder een nacht weken in water, en na het afgieten van het restwater blijft er een gelei over van fenegriekzaad. Met toevoeging van vers water moet je dat dan weer opkloppen tot een romige en stabiele! schuimsaus. Dit is dan de basis voor de salsa.

Ik vind dit een interessante eigenschap; stel je voor wat voor spannende toepassingen/combinaties je kan maken. Schuimige lamsbouillon-fenegrieksoep, fenegriekroomijs....En wat zou de fenegriekgelei doen in brooddeeg? Extra structuur?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1083
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: fenegriek - speciale toepassingen?

Bericht door Cees » 27 nov 2009, 09:55

Ik vind het erg lekker. Ook erg lekker in je kreeften bisque of saus..past erg mooi. Ook onze kaasboer maakt er kaas van.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: fenegriek - speciale toepassingen?

Bericht door jeroenbr » 27 nov 2009, 16:10

verwerken in brood, kaas maar ook in sauzen bij vis en gevolgelte.

Gebruikersavatar
Bunzing
Berichten: 89
Lid geworden op: 19 jan 2007, 18:53
Locatie: Haarlem

Re: fenegriek - speciale toepassingen?

Bericht door Bunzing » 30 nov 2009, 02:50

Ik gebruik 't al 4 jaar om platte 0000 Zeeuwse oesters te gratineren...
Moet je eens proberen,.
Wie nimmer dwaalt, wordt nooit verstandig.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast