Pagina 1 van 1

papayine

Geplaatst: 02 mar 2009, 16:19
door Leo
papayine

Een poeder dat gemaakt wordt van het sap van de papaja. Het poeder bevat een enzym dat eiwitten afbreekt, zelfs. In een stoofschotel van overjarige dieren verricht het wonderen, een overjarige grootmoederkip wordt na bereiding plotseling een jong kuikentje. Zo lijkt het toch. Maar opgelet, het vlees moet er eerst in gemarineerd worden want eens dat de papayine verhit wordt gaat de werking te niet.

Het product wordt gecommercialiseerd onder de naam "meat tenderizer" verkocht en kan bijvoorbeeld op rauw vlees gestrooid worden. Een half uurtje laten intrekken en de taaiste schoenzool word boterzacht! Ondertussen is de papayine vervangen door een uittreksel van bromeliacëe, zeg maar ananas. Hetzelfde enzym vindt men ook, doch in mindere mate in kiwi.

Dit eiwitafbrekende enzym is er de oorzaak van dat men met verse ananas, papaja of kiwi geen bavarois kan bereiden omdat de gelatine, die uit zuivere eiwitten bestaat, afgebroken wordt.

bron: http://www.kookcommune.nl

Re: papayine

Geplaatst: 02 mar 2009, 17:28
door KNL
intressant is dat..iemand dat het gebruikt in de praktijk?

Re: papayine

Geplaatst: 02 mar 2009, 17:42
door Maurits
Je kan toch ook gepureerde papaya gebruiken, of kiwi (staat er geen recept in Cook&Chemist hiervoor?)?

Trouwens, hoe goed gaat dat vermalsen? Doet het niet alleen z'n werk aan de oppervlakte?

Re: papayine

Geplaatst: 02 mar 2009, 17:44
door cyrano
Zolang je papaya op de traditionele wijze gebruikt is er niks aan de hand. Let echter op met het enzym in geconcentreerde vorm. Het veroorzaakt bij een zeer kleine groep mensen hartkloppingen en bij een andere kleine groep dan weer een zeer snelle daling van de bloeddruk. Voor een diabetes patiënt bv. zou dit mogelijk dodelijk kunnen zijn.

De Amrikaanse FDA wil papaïne gaan verbieden, niet alleen voor voeding, maar ook als natuurlijk geneesmiddel. Mogelijk heeft dit niks te maken met de gevaarlijkheid, maar alles met zakelijke belangen van de pharma industrie. In het verleden heeft de FDA al vaak bewezen dat niet de gezondheid van de bevolking voorop staat.

De EU heeft nog geen opinie, voor zover ik weet, maar meestal richt de lobby machine van de industrie haar pijlen op de EU vlak nadat de zaak in de USA gelukt is.