Rijst koken

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
Paulus
Berichten: 35
Lid geworden op: 29 jan 2007, 20:15
Locatie: Haarlem

Rijst koken

Bericht door Paulus » 03 mei 2008, 16:57

Ik heb problemen grote hoeveelheden rijst te koken, bijvoorbeel 7 kg pandan. Een kleine hoeveelheid lukt wel maar boven de twee kilo lijkt het door het uitzetten kapot te gaan, ook terugkoelen is een probleem. Wie heeft er tips?
Het is slechts de mening van één die de ander iets doet veronderstellen.

Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Rijst koken

Bericht door Marielle » 03 mei 2008, 23:09

en meerdere pannen?

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Rijst koken

Bericht door Pinxo » 04 mei 2008, 09:24

heb je een combisteamer ter beschikking?

D. de Haan
Berichten: 28
Lid geworden op: 04 dec 2007, 11:29
Locatie: Zeijen

Re: Rijst koken

Bericht door D. de Haan » 04 mei 2008, 10:07

Hallo paulus..

het is belangrijk dat je bij het afkoken ruim water gebruikt.... zo kan de rijst goed uitzetten en blijft de korrel heel. Na het afgieten, de rijst zeer ruim in gastronorm bakken doen.. en bij de blower van je koelcel te zetten.. zo koelt die snel terug en word de korrel mooi droog. (af en toe door scheppen zodat ie niet plakt)

zo is mij het geleerd (van een surinamer .. kan dus niet missen hahahaha)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Rijst koken

Bericht door Leo » 04 mei 2008, 10:13

hete rijst in de koelkast?????

bijna net zo erg als een pan hete bouillon de koelkast zetten.

Je koelkast is niet gemaakt om terug te koelen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

D. de Haan
Berichten: 28
Lid geworden op: 04 dec 2007, 11:29
Locatie: Zeijen

Re: Rijst koken

Bericht door D. de Haan » 04 mei 2008, 10:28

Leo schreef:hete rijst in de koelkast?????

bijna net zo erg als een pan hete bouillon de koelkast zetten.

Je koelkast is niet gemaakt om terug te koelen.

wanneer je het in een aantal bakken doet wil het prima duurt een paar minuten ..is zo koud.. een pan bouillon is anders wat. die heeft ja veel langer nodig. Maar wel een in een koelcel .. geen koelkast.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Rijst koken

Bericht door Leo » 04 mei 2008, 10:44

het blijft gewoon dat het niet goed is voor je koelkast.
het vocht (damp) die uit de rijst komt is een aanslag voor je koelcel.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

D. de Haan
Berichten: 28
Lid geworden op: 04 dec 2007, 11:29
Locatie: Zeijen

Re: Rijst koken

Bericht door D. de Haan » 04 mei 2008, 10:48

Leo schreef:het blijft gewoon dat het niet goed is voor je koelkast.
het vocht (damp) die uit de rijst komt is een aanslag voor je koelcel.
je hebt gelijk.. maar geeft wel mooi resultaat aan je rijst hahaha :D

TOM
Berichten: 28
Lid geworden op: 30 aug 2006, 23:18
Locatie: aartselaar

Re: Rijst koken

Bericht door TOM » 07 mei 2008, 14:58

je kan mss een grotere pot gebruiken en ik vermoed dat de rijst breekt door het veelvuldig roeren.
je kan mss 2 kleinere porties maken en om af te koelen in een zo groot mogelijke bak doen en een windmolen tegen plaatsen, heb dit geleerd van een vroegere collega die de sushi maakte.

www.kookookeens.tk
Berichten: 37
Lid geworden op: 28 apr 2008, 19:43
Locatie: Zeeland
Contacteer:

Re: Rijst koken

Bericht door www.kookookeens.tk » 19 jul 2008, 21:48

Wij koken de rijst in nog grotere hoeveelheden, tot wel 20kg aan toe.

Ik kook meestal ruim water met zout, voeg de rijst toe, af en toe roeren, en wanneer gaar giet ik af in perfobakken en spoel ik koud/lauw om doorgaren te voorkomen, uit laten lekker en klaar.
Wij hebben ook blastchillers, maar zo uit het kookvocht terugkoelen zorgt meestal voor een niet losse korrel.

Wij hebben wel ketels met 150lt inhoud.
Wat zeiden ze vroeger op school? 1kg rijst op 10lt water?

In de combisteamer kan het ook, maar dan moet je in kleine laagjes werken. Wij pakken dan meestal GN1/1 5cm diep en dan daar maximaal 1,5 kg rijst in met dubbel water en smaak (= in dit geval dus 3lt). Dat gaat dan eerst 15 minuten op stomen, effe omroeren en dan nog 5 minuten.
Kwestie van experimenteren.
Voordeel van de steamermethode is dat je de rijst niet spoelt en dat al het vocht opgenomen is.

Mzl. Hans

Plaats reactie