chlorofiel

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
ralph geerts

chlorofiel

Bericht door ralph geerts » 03 feb 2007, 10:09

voor verdere discusie over chlorofiel.

Bon Chef
Berichten: 125
Lid geworden op: 16 nov 2006, 02:00

Bericht door Bon Chef » 03 feb 2007, 13:31

pffffff
:?
Dit was de vraag:

Heeft iemand hier een mooi recept voor...?? Of een basis waarop ik verder kan werken,

BVD

Die basis is chlorofyl mogen we dan gewoon weer bij de oude topic verder gaan....?

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 03 feb 2007, 14:08

denk dat eerder met die basis een verhouding van product en bind middel bedoeld wordt ?

als je puur peterselie als basis gebruikt tot welke temperatuur kun je die goed houden ?

Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Bericht door Emiel » 04 feb 2007, 03:51

Kan iemand mij hier iets meer over vertellen? Ik heb er ooit iets van gelezen in een boek en lijkt me moeilijk om te maken... Heeft iemand een basisreceptje?

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 04 feb 2007, 12:15

chlorofyl is
en kan verkregen worden door producten waar veel bladgroen in zit (spinazie, basilicum, peterselie)
te blancheren
te cutteren
door een doek te passeren
het uitgelekte vocht nogmaals opkoken en met ijs terug koelen
en nogmaals door een doek passeren
wat er in je doek overblijft is 90% chlorofyl en kan gebruikt worden om pasta's, soepen, sauzen e.d. mee te kleuren.

houdt er wel rekening mee dat 5 kg spinazie 1 a 2 eetlepels chlorofyl opleverd

Sandman
Berichten: 16
Lid geworden op: 05 apr 2006, 15:01
Locatie: Egmond aan zee
Contacteer:

Bericht door Sandman » 04 feb 2007, 18:22

De vraag kwam bij mij vandaan,
ik heb het met een andere leerling gemaakt en was te doen...

gebruik het voor een diner dat wij morgen bereiden voor een aantal leraren en genodigden.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 13 mar 2008, 19:43

sjaak schreef:chlorofyl is houdt er wel rekening mee dat 5 kg spinazie 1 a 2 eetlepels chlorofyl opleverd
1,5 kilo diepvriesspinazie van Iglo (= al geblancheerd) is genoeg voor 2 eetlepels chlorofyl. Kosten een kleine €2.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 13 mar 2008, 23:07

hoe maak je dat dan verder?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
frits-Wesselink
Berichten: 14
Lid geworden op: 04 mar 2008, 23:56
Locatie: Heemskerk

Bericht door frits-Wesselink » 14 mar 2008, 00:32

Je kan het ook kopen in bussen, wij haalden het uit engeland.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 14 mar 2008, 08:27

Leo schreef:hoe maak je dat dan verder?
Laten ontdooien, blenderen (niet te fijn, anders gaat de pulp gewoon door je zeef later) met de helft aan volume water (eventueel een dag laten staan...dan han de chlorofyl goed uit de kapotte groentecellen lekken). Zeven in een fijne zeef, pulp weggooien en het groene water koken tot het gaat schiften. Die schifting is niet zo duidelijk als bij bijvoorbeeld melk, want de chlorofyl deeltjes zijn heel klein. Na de schifting ijs erin gooien om de temperatuurstijging te remmen, en dan zeef ik het weer in een superbag. En dan geduld hebben en je hebt prachtige chlorofyl.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

chlorofyl

Bericht door Leo » 16 mar 2008, 11:28

Diepvries of vers, maakt volgens mij ook niet veel uit..

Maar, wat wil / kan je er nu echt mee maken?
waarom kan je niet gewoon kruiden cutteren?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
frits-Wesselink
Berichten: 14
Lid geworden op: 04 mar 2008, 23:56
Locatie: Heemskerk

Bericht door frits-Wesselink » 16 mar 2008, 12:04

Gebruik het als kleurstof

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 16 mar 2008, 12:59

Een voordeel is dat diepvries al geblancheerd is, en dan zijn de celwandjes van de spinzanie al verslapt waardoor de chlorofyl er makkelijk uit kan lekken.

Een voordeel van chlorofyl is dat het niet verkleurt door verhitting. Gecutterde kruiden verliezen hun groene kleur tijdens verhittting. En nog een voordeel van chlorofyl is dat het mooi is als je bijvoorbeeld pasta groen maakt, het wordt dan egaal groen ipv gespikkeld met kruiden.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 16 mar 2008, 15:29

Heeft het buiten dat het groen is, ook nog smaak ???
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 16 mar 2008, 15:38

De chlorofyl uit spinazie niet echt, maar ik heb het een keer uit dragon en kervel gemaakt en dat proef je zeker.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Bericht door Pinxo » 18 mar 2008, 08:06

bij vrijwel elke Turkse supermarkt heb je zakjes voedselkleurstof, groen, oranje, rood, geel, ..?..
Wel zo makkelijk, goedkoop en bovendien volkomen smaakloos.

Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Marielle » 18 mar 2008, 10:21

is dat niet zelfde soort kleurstof die je hebt van bijv dr oetker ofzo? die je in de supermakrt kan krijgen? die geven heeeeele gemische kleur namelijk.
denk dat als je kleurstof wil gebruiken dat je dan beter gloryfiel kan gebruiken.dat is stuk natuurlijker van kleur

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

kleurstof

Bericht door Leo » 18 mar 2008, 10:22

veel mensen gebruiken dan een groene kleur en slappen dat af met bruine kleur stof. Zo wordt het wat natuurlijker...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 19 mar 2008, 08:30

Heeft iemand wel eens de oranje kleurstof caroteen uit wortelen gehaald?

Ik wilde ooit wortelsap inkoken, maar dat ging te hard en uiteindelijk scheidde de oranje kleurstof zich van de rest van het vocht. Ik heb er toen verder niets mee gedaan.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

davepalen
Berichten: 11
Lid geworden op: 28 jan 2008, 10:33
Locatie: maarheeze

Re:

Bericht door davepalen » 15 mei 2008, 08:35

Maurits schreef: Na de schifting ijs erin gooien om de temperatuurstijging te remmen,

dan krijg je toch weer een hoop water in je chlorofiel? kun je hem niet beter in ijs zetten of is dan wat je bedoeld??

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: chlorofiel

Bericht door Maurits » 15 mei 2008, 08:42

Je kan het ijs er gewoon bij gooien, want je moet het toch nog zeven (ook zonder ijs zou dat moeten).
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Leonard Elenbaas kookjunk
Berichten: 69
Lid geworden op: 17 aug 2006, 00:49
Locatie: 's-Gravenzande
Contacteer:

Re: chlorofiel

Bericht door Leonard Elenbaas kookjunk » 22 jun 2008, 22:49

wij maakten in het raadhuis in wateringen altijd chlorofiel van brandnetel.. voor sausen van brandnetel
Er is maar één ding ergerlijker dan een vrouw, die kan koken en het niet wil,
en dat is de vrouw, die niet kan koken en het toch doet.

http://www.restaurantpurepassie.com" onclick="window.open(this.href);return false;

berend123
Berichten: 8
Lid geworden op: 28 feb 2007, 01:28
Locatie: schagen

Re: chlorofiel

Bericht door berend123 » 25 jun 2008, 01:17

Wij maken chlorofiel van Peterselie,Spinazie,basilicum en dragon. We gebruiken het bijvoorbeeld om een creme of bijvoorbeeld basilicum ijs een natuurlijke groene kleur te geven. Chlorofiel heeft wel degelijk smaak dus gebruik geen peterselie chlorofiel in je basilicum ijs.
De beste manier om chlorofiel te maken naar mijn ervaring is:
je groene kruiden of spinazie 5 minuten lang cutteren met ijs klontjes en water (zorg dat je mengsel niet warm word) Alles op een passeerdoek uit laten lekken. Het lekvocht verwarmen tot 60 a 65 graden .
En dan alle vlokken die boven komen drijven eraf scheppen en weer laten uitlekken op een paseerdoek.
Houd het wel luchtdicht verpakt anders gaat het alsnog verkleuren.

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: chlorofiel

Bericht door Cees Timmerman » 06 apr 2009, 21:51

Laatst had ik aan het einde van de week 2 kg spinazie over. Weggooien is ook weer zowat dus ik dacht: ik ram het door mijn super sap centrifuge. Resultaat: ongeveer 1 liter spinaziesap dat alles verschrikkelijk groen kan maken. Heb het ingevroren en gebruik kleine hoeveelheden om bv sauzen bij te kleuren. M.i. hetzelfde resultaat als chlorofyl, alleen een veel hogere opbrengst en een stuk makkelijker te maken.

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: chlorofiel

Bericht door jeroenbr » 06 apr 2009, 21:55

Cees Timmerman schreef:Laatst had ik aan het einde van de week 2 kg spinazie over. Weggooien is ook weer zowat dus ik dacht: ik ram het door mijn super sap centrifuge. Resultaat: ongeveer 1 liter spinaziesap dat alles verschrikkelijk groen kan maken. Heb het ingevroren en gebruik kleine hoeveelheden om bv sauzen bij te kleuren. M.i. hetzelfde resultaat als chlorofyl, alleen een veel hogere opbrengst en een stuk makkelijker te maken.
Maar smaakt wel sterk naar spinazie?

Plaats reactie