Vlierbloesem

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
marnix
Berichten: 66
Lid geworden op: 29 aug 2004, 03:38
Locatie: Hardinxveld

Vlierbloesem

Bericht door marnix » 02 jun 2006, 10:16

Het is weer de tijd, voor vlierbloesem of vlierbesbloesem.

Afbeelding
Ik heb van de week wat geplukt, om er vervolgens granite en sorbet van te maken.
Ik heb op het net al een paar andere recepten gevonden met vlierbloesem, zoals azijn, beignets, pannenkoeken en cake.
Deze ga ik in de loop van volgende week proberen.
Vlierbloesem typische smaak, maar ik vind het geweldig.
Wat is jullie mening, zijn er mensen die het ook gebruiken.
Ik vind het zonde om het nu te laten hangen.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 02 jun 2006, 23:36

je weet het ...ik vind het ook top!

gelei, vooral met champagne...
of als siroop

sorbet gaat nog wel...roomijs is tot nu toe altijd vies geweest....
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pascal
Berichten: 112
Lid geworden op: 27 sep 2005, 21:17
Locatie: Maastricht

Bericht door Pascal » 03 jun 2006, 11:38

Afbeelding

Vlierbloesem is voor vele toepassingen te gebruiken. Men heeft de bloemen zomaar voor het plukken, een fikse wandeling levert ons zeker een rijke buit op, dit van mei tot juni.

Even een woordje over de « roots » van onze vlier: hij is een erg sterke plant en toch symboliseert hij nederigheid, men vindt hem reeds eeuwenlang terug in de nabijheid van woningen. Hij wordt vereerd, maar ook verafschuwt. Dit laatste vooral omdat hij overal groeit en alle planten die in zijn nabijheid staan verdringt. Meestal brengt de plant echter geluk of verlichting. In vroeger tijden staken de dames een vliertakje op de hoed, zo bleven ze gevrijwaard van vliegen, elders plantten jonggehuwden in de nabijheid van hun woning een vlierstruik en hoopten zo op zéér veel huwelijksgeluk. Al degenen die hoopten een gezegende leeftijd te bereiken aten elke dag hun boterham met beleg op basis van vlier!
In de middeleeuwen kregen onze overledenen een kruis van vlierhout gemaakt mee op hun laatste tocht, kwamen er botjes op het hout dan was men zeker dat de ziel een nieuw bestaan vond. Een oud gezegde over de vlier wil ik u zeker niet onthouden: « voor de vlier moet men zijn hoed afdoen ». Geen ijdele woorden, want deze struik was vroeger zowat de huisapotheek bij uitstek: de bloemen, de vruchten, de bladeren (niet eetbaar, enkel uitwendig te gebruiken), de schors, alles kan gebruikt worden en heden ten dage kunnen we ons ook nog met veel bestanddelen van de plant behelpen, denken we maar even aan vlierbessensiroop.

De plant
Er zijn vier vliersoorten in onze streken te vinden:
1) gewone vlier (Sambucus nigra)
2) gele vlier (Sambucus nigra “Aurea”) – zeer decoratief als sierheester met goudgeel blad
3) peterselievlier (Sambucus nigra “Laciniata”) – vlier met sterk ingesneden blad
4) trosvlier of bergvlier(Sambucus racemosa) – geeft rode bessen

De bloemen van de eerste drie soorten komen in aanmerking voor ons aperitiefrecept.
De tot 5 meter hoge plant is zowat overal terug te vinden, in de nabijheid van oude boerderijen, langs velden en wegeltjes, overal voelt de vlier zich thuis. De vlier kan zeer gemakkelijk verplant worden dit omdat hij snel wortels aanmaakt. Hij verwildert snel door het overbrengen van bessen (zaden) door vogels. De volwassen vlier is zéér sterk en het hout zeer taai, de takjes echter zijn zeer buigzaam en met wit merg gevuld. De bloemen zijn wit tot geel van kleur en ruiken zoet. De vruchten zijn blauw-zwart van kleur .
Opgelet: niet rijpe bessen en bladeren van de gewone vlier zijn giftig, ook de niet rijpe bessen van de trosvlier . Dus nooit voor consumptie gebruiken!
Het hout van oude vlieren is één van de hardste houtsoorten en werd gebruikt voor het maken van allerhande machines. Ook beeldhouwers gebruiken het als vervangmateriaal voor ivoor, het wordt zwartgeverfd als ebbenhout. Er werden van de vliertakken ook fluitjes gemaakt.
De takken werden ook gebruikt als wichelroede om wateraders en ongunstige plaatsen op te sporen.

Fris vlierbloesemdrankje

Wat hebben we nodig?

* 30 vlierbloemschermen
* 1 liter kokend water
* 1 kg suiker
* 4 à 5 citroenen
* 20 gr citroenzuur

Hoe bereiden we ons drankje?


* Kook 1 liter water, los er de suiker in op
* Doe 30 bloesems + stukjes citroen met schil en citroenzuur in een kom (liefst inox)
* Gebruik alleen citoenen waar de schil onbehandeld is anders zonder de schil!

* Giet er het kokende suikerwater bij
* Laat 4 dagen trekken op een koele plaats
* Zeef
* Verdeel alles in porties

Bovenstaand mengsel kan diepgevroren worden. Een koffielepeltje van het diepgevroren mengsel als bodempje in een glaasje champagne of mousserende wijn zorgt voor een prima en uiterst verfrissend” aperitiefje, wil men een iets straffer aperitief, dan kan men aan het geheel nog een scheutje witte rhum toevoegen. Ook als sorbet komt het mengsel uitstekend tot zijn recht, in een mooi sorbetglas met een beetje witte rhum overgoten, is dit een feestelijk tussendoortje, en op een zwoele zomeravond bij onze zomerse barbecue helpt dit laatste om onze maag even tot rust te laten komen alvorens ons terug op het zwaardere werk te gooien.
Dit mengsel is ook dorstlessend in zéér koud spuitwater, het wordt toegevoegd naar eigen smaak.

Geneeskrachtige eigenschappen
De bloemen van de vlier (vers of gedroogd) zijn laxerend en zweetafdrijvend. Dus echte opruimers voor de schadelijke stoffen in ons lichaam. De vruchten hebben een groot gehalte aan vruchtzuren, vooral de aanwezigheid van een hoog gehalte aan vitamine C komt goed van pas in de strijd tegen virusinfecties.
Vlierbloesems kan men gebruiken in de strijd tegen verkoudheden met al de aanverwante narigheden zoals koorts en hoest. Men zet een thee van de geplukte vlierbloesems, bij keelontstekingen kan met ook gorgelen met deze thee (bij deze toepassing geen suiker toevoegen). Het verlicht de pijn en werkt ook genezend. Men zet deze thee als volgt: 2 grote lepels vlierbloesems laten trekken in een halve liter kokend water, ongeveer 5 à 10 minuten, men kan de thee zoeten met honing of suiker, drink hem liefst zo warm mogelijk (zweetafdrijvend!).
Een stuk van de jonge nog groene bast verzacht de pijn van brandwonden. Leg het wondvlak van de bast op de wonde en de pijn zal afnemen, goedkoop en efficiënt.

Ook onze schoonheid kan er wel bij varen

Van de bloesems kan men ook een lotion bereiden, een uitstekend reinigingsmiddel voor de huid, hiervoor dompelen we een kopje bloemblaadjes (zonder steeltje) onder in een liter heet water gedurende enkele uren, je kan er wat honing of glycerine bijdoen, het ruikt dan heerlijk en het werkt nog beter!
Men kan het haar kleuren met de verf die vrijkomt uit de blauwzwarte bessen, deze verf kan men ook gebruiken om kledingstukken of stoffen op natuurlijke wijze te kleuren.

Ik zou zeggen, “gezondheid” en geniet van de geneugten van deze veelzijdige plant.
I'd like mornings better if they started later

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Vlierbloesem

Bericht door Leo » 05 jun 2009, 15:47

Heerlijk, het is weer in het seizoen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Vlierbloesem

Bericht door Pinxo » 06 jun 2009, 15:47

Heerlijk!! ik doe elk seizoen wel iets met de bloesem (soms ook met de besjes)
Ben uitgerekend net bezig geweest met plukken van schermen en nu lees ik dit :o

Ik probeer dit jaar een vlierbloesemlikeur te maken...

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Vlierbloesem

Bericht door Leo » 06 jun 2009, 22:42

hoe ga je dat maken dan?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Vlierbloesem

Bericht door Pinxo » 08 jun 2009, 16:07

Eerst een siroop trekken (die is nu dus klaar) met een klein beetje citroenzuur want dan wordt hij licht bruisend. Normaal gebruik ik wijnsteenzuur.
De siroop mengen met heldere fruitalcohol a 96% Die koop ik in Frankrijk of Luxemburg want in Nederland niet te krijgen.

De mengverhouding moet ik nog even uitzoeken, het mag ongeveer 30-35% sterk worden.

Een andere optie is om de schermen rechtstreeks in de alcohol te laten trekken en dan naderhand mengen met suiker en water, zo maak ik ook altijd limoncello
de verhouding is dan ongeveer 6 delen water op 5 delen alcohol 96%
Ik weet alleen niet of de alcohol dan niet de verfijnde smaak bloesem stuk maakt?

RonSchrooten
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 mei 2009, 18:47

Re: Vlierbloesem

Bericht door RonSchrooten » 09 jun 2009, 18:17

wij maken er een lauw warme dressing van voor bij coquilles
''Trots om een voedsel bereidende, roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte kok te zijn''

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Vlierbloesem

Bericht door jeroenbr » 09 jun 2009, 20:07

RonSchrooten schreef:wij maken er een lauw warme dressing van voor bij coquilles
Hoe precies? Laat je het trekken in een vocht ?

Gebruikersavatar
Leonard Elenbaas kookjunk
Berichten: 69
Lid geworden op: 17 aug 2006, 00:49
Locatie: 's-Gravenzande
Contacteer:

Re: Vlierbloesem

Bericht door Leonard Elenbaas kookjunk » 14 jun 2009, 10:27

ik maak er altijd siroop van en gebruik die weer voor granite en voor sorbet ijs

ik heb het vorige week bij restaurant Niven op weer een andere manier gegeten de bloesem was gefrituurd op een bavarois van eendelever heerlijke combinatie.
Er is maar één ding ergerlijker dan een vrouw, die kan koken en het niet wil,
en dat is de vrouw, die niet kan koken en het toch doet.

http://www.restaurantpurepassie.com" onclick="window.open(this.href);return false;

RonSchrooten
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 mei 2009, 18:47

Re: Vlierbloesem

Bericht door RonSchrooten » 31 jul 2009, 22:57

jeroenbr schreef:
RonSchrooten schreef:wij maken er een lauw warme dressing van voor bij coquilles
Hoe precies? Laat je het trekken in een vocht ?

mn chef heeft t gemaakt dus weet het niet precies, volgens mij heeftie t laten trekken in witte wijn azijn en witte wijn(geen dragon-witte wijn azijn)

daarna gezeefd opsmaak gebracht en opgedraaid met olie

geweldige vliersmaak
''Trots om een voedsel bereidende, roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte kok te zijn''

Gebruikersavatar
culinairezaken
Berichten: 31
Lid geworden op: 07 sep 2009, 14:01
Locatie: Haren
Contacteer:

Re: Vlierbloesem

Bericht door culinairezaken » 07 sep 2009, 21:47

een beetje laat maar een paar jaar geleden een heel fris vlierbloesemsorbetje gedraaid geserveerd in een rabarber-vanillesoep.
gasten waren erg enthousiast.

blijft een mooi product, vlierbloesem
Als het er uitziet als een eend, klinkt als een eend en beweegt als een eend, dan moet het waarschijnlijk iets langer op de grill.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Vlierbloesem

Bericht door Maurits » 07 sep 2009, 22:23

Wisten jullie dat ikea het jaar rond vlierbloesemsiroop verkoopt?

Ik vind het wel wat weg hebben van lychee, tenminste in siroopvorm.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Plaats reactie