Tabak in desserts

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Tabak in desserts

Bericht door Pieter » 13 mei 2006, 15:41

Ik dacht iets nieuws verzonnen te hebben als whiskey en sigaren liefhebber. Een roomijs met wiskey in combinatie met tabak. Het idee wat ik had is de tabak even heel kort mee te trekken in een buideltje, en het ijs voor de rest gewoon maken zoals normaal. Heb het opgeschreven in mijn receptenmap, maar heb er voor de rest niks mee gedaan. Gisteren kwam ik echter een recept tegen waar tabak in gebruikt wordt. Brasil tabak hadden ze het over.

Iemand meer informatie over koken met tabak. Ik denk dat ik gewoon wat moet experimenteren, maar ik heb alleen dure sigaren in huis. Maar dan nog, hoeveel, hoe lang ?

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 13 mei 2006, 16:11

Naam
Parfait van Grand Marnier en Brasil tabak
Aangemeld door
Dhr. Kees van den Brink

Laatste wijziging
13-5-2004


Ingredienten
8 eierdooiers
250 gsuiker
l ltr room
Grand Marnier(geel)
Brasil tabak

Bereidingswijze


Grand Marnier verwarmen.

Brasil tabak enige seconden laten meetrekken.

Passeren.

Room stijf kloppen.

Eidooiers, suiker en Grand Marnier au bain marie opkloppen.

Koud kloppen.

Room monteren.


Recept van de Bottermarck, Kampen

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 14 mei 2006, 00:48

in zwitserland maakte we al pijp tabak ijs..
gewoon ijscomposite maken...en als he heet is..ff een paar tellen pijptakak mee laten trekken....

kriibbelt een klein beetje in je keel...maar is wel enorm lekker
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Martijn M
Berichten: 44
Lid geworden op: 01 mei 2006, 16:10
Locatie: Burgh Haamstede
Contacteer:

Bericht door Martijn M » 14 mei 2006, 07:41

Is dit de vervanger van de sigaar(et) na het diner, als alles rookvrij moet worden?

:lol:
Er vallen geen appels onder de perenboom

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 14 mei 2006, 08:58

8)

Moet je zometeen ook op het dessert schrijven "dit dessert is dodelijk, kan ernstige schade aan het lichaam toerichten"
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 14 mei 2006, 08:58

Leo schreef:8)

Moet je zometeen ook op het dessert schrijven "dit dessert is dodelijk, kan ernstige schade aan het lichaam toerichten"
Buiten BTW ook Accijns op dit gerecht toeslag van 1,50 euro
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 14 mei 2006, 09:02

Is de tabak zo sterk dat ie genoeg smaak geeft na een paar seconden ?
Kan je ook gewoon een goede sigaar nemen ?

Mee laten trekken in de compositie is wel een idee, maar het liefst neem ik een sigaar en laat ik die iets langer in een suikerstroopje oid trekken. Zodat ik niet een hele sigaar per compositie hoef te gebruiken. Is ook makkelijker met op smaak brengen denk ik. Wil je iets meer tabak smaak, gewoon even scheutje siroop extra.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 14 mei 2006, 09:29

goeie vraag....

ik gebruik altijd Vanille Pijptabak....
echt..dit moet niet te lang erin...

ben beniewd naar Cohiba ijs.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Evert
Berichten: 52
Lid geworden op: 13 mar 2006, 22:07
Locatie: Vlissingen
Contacteer:

Bericht door Evert » 14 mei 2006, 14:08

Er is een kookboekje over koken met tabak,

'koken met tabak en Patisserie'

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 14 mei 2006, 22:49

Ja kwam het tegen maar kon hem niet bestellen op die site. Weet je waar ik hem wel kan krijgen ?

Een cohiba lijkt me een mooie sigaar om mee te koken. Heeft een goede uitgesproken smaak. Montecristo No1, of Ave vind ik ook wel lekker. Ik weet niet in hoeverre de smaak echt over komt. Dat zou uit experimenten moeten blijken. Beetje zonde om me dure sigaren thuis hieraan te verspillen, vraag de chef wel of ie uit het restaurant wat kan regelen. Nadeel is wel dat dat allemaal nederlandse zijn, en die vind ik nu niet echt super. Trouwens leuk onderwerp voor keuringsdienst van waarde. Binnenblad uit brazillie, dekblad uit sumatra, wrapped in indonesie. Nederlandse sigaar zei u ? :D
Ontopic, gewoon even meekoken dus. Neem wel een mooi klein sigaartje die ik knip. Welke whiskey zal ik gebruiken. Talisker lijkt me wel lekker. Lekker uitgesproken smaak.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 15 mei 2006, 00:43

ben daar niet bekend mee.........


zeg het maar..........
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 15 mei 2006, 11:45

ik heb wel eens gewerkt met Goedesmaak tabaksextract
was een combinatie van koffie parfait,cognacgranite en tabaksmousse
moest hem alleen van de kaart halen omdat na dit dessert de koffie met digistief niet meer verkocht werd en die wat lucratiever was.

styliekokie
Berichten: 131
Lid geworden op: 31 mei 2005, 10:27
Locatie: vlakbij gouda

Bericht door styliekokie » 15 mei 2006, 13:05

wie er tabak in zijn dessert doet spoort volgens mij niet dan kan je net zoe goed je pafait in de rookoven zetten
1 dag niet gekookt is een dag niet geleefd

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 15 mei 2006, 13:57

aparte uitspraak..maar dat maakt niet uit...
Laatst gewijzigd door Leo op 15 mei 2006, 15:18, 1 keer totaal gewijzigd.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 15 mei 2006, 14:10

tabak en rook lijkt me niet het zelfde.

rook komt van verbranding.

een asbak ruikt toch ook anders dan een pakje sigaretten.

dus is nogal een vaage uitspraak maar je kan natuurlijk gelijk hebben.. alleen dan wil ik wel uitleg ;)

Evert
Berichten: 52
Lid geworden op: 13 mar 2006, 22:07
Locatie: Vlissingen
Contacteer:

Bericht door Evert » 15 mei 2006, 14:54

als je dan voor Talisker kiest wil ik je aanrade om de 18 jaar te nemen.
deze past met de smaaknotitie het beste bij een dessert.

kleur Goud
geur Complex, brandende heide, zoete tabak, nougat-boter, bisquitjes, en een licht kruidige toon.
smaak Langzame start, daarna peper, fruitsiroop
afdronk Rode peper

heerlijk met whisky koken, 6 december organiseer ik met een vriend die slijter is weer een whisky diner, 10 gangen waar whisky in verwerkt is en ernaast geserveerd wordt.

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 15 mei 2006, 22:59

Heerlijk die 18 jaar. Wel prijzig. Ik heb alle 3 de taliskers altijd in huis. Soort verzamelhobby begon het mee, later een genot.
Whiskey is net als wijn, zo veel verschillen, en moet je beide leren drinken. In mijn whiskey dan ook geen poespas. Geen ijs, niks.

En over de tabak. Dat is natuurlijk iets persoonlijks. Iets wat tot verbranding komt smaakt en ruikt heel anders. Vergelijk het met een biefstuk, verkoold, rauw, gebakken, gegrild, gerookt. Allemaal andere smaken van die zelfde biefstuk.

Evert
Berichten: 52
Lid geworden op: 13 mar 2006, 22:07
Locatie: Vlissingen
Contacteer:

Bericht door Evert » 15 mei 2006, 23:04

ik heb ook een whisky tik opgelopen in de afgelopen jaren.
van tabak weet ik niet veel.

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 16 mei 2006, 06:56

Ach ik heb wel afgeleerd te zeggen dat ik veel weet over iets. Je weet net zoveel als je zelf denkt te weten wat er te weten valt. Met sigaren en whiskey koop ik gewoon wat ik lekker vind, en probeer ik regelmatig nieuwe.

eazy
Berichten: 14
Lid geworden op: 05 mei 2006, 13:22
Locatie: zeeland

Bericht door eazy » 17 mei 2006, 18:55

als we over een tijd dan toch niet meer mogen roken in de restaurants!!!
dan vind ik het koken met tabac toch een goede vervangingvoor de wel rokers onder de mensen :lol:
grjes Eazy

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 17 mei 2006, 19:19

Het is puur voor de smaak, en niet voor het effect van de tabak. De concentratie nicotine die je binnen krijgt zal je niet kunnen meten in je bloed. Ook is de smaak heel anders dan verbrande tabak.

Evert
Berichten: 52
Lid geworden op: 13 mar 2006, 22:07
Locatie: Vlissingen
Contacteer:

Bericht door Evert » 17 mei 2006, 21:19

ik heb gister een hele uitleg gekregen over sigaren van Ria Bos
een van de drie overgebleven sigarenmaakers van nederland.
mooi hoe een vrouw zo gepassioneerd over het rollen van sigaren kan praten.
[/url]

Plaats reactie