Magnetron

Vrijheid van creative mening!
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Magnetron

Bericht door Leo » 09 mei 2006, 23:10

Wat doen jullie allemaal in de magnetron?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 09 mei 2006, 23:11

Probeer eens knofteentjes te pellen met de magnetron...!
werkt super!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 09 mei 2006, 23:14

Bij ons hebben ze een beetje een hekel aan dat ding, en wordt dus niet zo veel gebruikt. Ik gebruik het eerlijk gezegt alleen om even iets heel snel zacht te maken of te smelten. Stukje boter oid. Snel een stukje saus ontdooien. Of als ik echt in de zijk zit een stuk tonijn zodat ik hem a la minute zo uit de vriezer kan snijden. Maar liever niet als het niet nodig is.
Vind overigens dat hij voor sommige technieken prima te gebruiken is.
Typisch weer zo'n keukenautomaat met een slechte reputatie :)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 09 mei 2006, 23:19

zelf denk ik dat dit ook een slechte reputatie heeft...terwijl het bij goed gebruik toch wel degelijk zeer functioneel kan zijn..

wat denk je van Popcorn?

volgens wikipedia

------------

Geschiedenis
Het idee om microgolven te gebruiken om voedsel te verwarmen is ontdekt door Percy Spencer die in dienst was bij Raytheon en magnetrons bouwde voor radar. Op een dag merkte hij dat een chocoladereep die hij in zijn zak had zitten was gesmolten. Percy had al vele uitvindingen gedaan en had 120 octrooien op zijn naam staan. Hij begreep onmiddellijk wat er gebeurde.

Het eerste voedsel dat vervolgens met behulp van microgolven bereid werd was popcorn. Het tweede was een ei, dat echter in het gezicht van een van de proefnemers explodeerde.

In 1946 vroeg Raytheon patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwden zij de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1.8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 Watt leveren, ongeveer 3× zoveel als de tegenwoordige magnetrons leveren.

[bewerk]
Werking van de magnetron
Een magnetron werkt door microgolfstraling, meestal bij een frequentie van 2,45 GHz door het voedsel heen te leiden. Water dat in het voedsel aanwezig is absorbeert de straling, zodat het omgezet wordt in warmte. Elk watermolecuul is een elektrische dipool, dat wil zeggen dat het ene uiteinde een positieve lading bezit en het andere uiteinde een negatieve lading. Door de elektromagnetische straling wordt het molecuul heen en weer gedraaid, waarbij het zich gelijk richt aan het wisselende elektrisch veld. Deze beweging veroorzaakt de warmte. Sommigen menen dat er resonantie van de watermoleculen optreedt, maar deze resonantie treedt bij veel hogere frequenties op.

Naast water zijn ook de vetmoleculen in het voedsel effectief voor het omzetten van de stralingsenergie in warmte.

De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt moet een kooi van Faraday zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster om de afscherming door de deur te realiseren. De microgolfstraling, met een golflengte van ongeveer 12 cm kan niet door dat rooster passeren, maar licht, ook een vorm van elektromagnetische straling maar met veel kortere golflengtes, kan dat wel.

[bewerk]
Gebruik van de magnetron
Voor het smakelijk bereiden van voedsel is de magnetron volgens velen niet zo geschikt. Doordat de warmte gelijkmatig in de buitenste 2 cm van het gerecht ontstaat, is er geen korstvorming en ook geen lokale grote verhitting die voor een krokant laagje kan zorgen. Dit is voor veel voedingsmiddelen een nadeel, maar in veel andere gevallen een voordeel:

Appelmoes, rabarbermoes en andere gestoofde vruchten kunnen eenvoudig in de magnetron worden bereid zonder dat je daar continu bij moet blijven en moet roeren.
Een witte saus van melk, boter en bloem kan in de magnetron worden bereid zonder klonteren en aanbranden. Het nadeel is dat niet eerst een roux gemaakt wordt, wat de smaak niet ten goede komt.
Veel groenten behouden hun smaak en kunnen zonder zout worden bereid. Prinsesseboontjes krijgen bij magnetronbereiding echter een onprettig piepende schil.
Een stuk zalm kan in een lepel witte wijn zeer goed in de magnetron in enkele minuten worden gegaard.
In combinatie met een conventioneel verwarmingselement zoals in een oven kunnen in een magnetron voedingsmiddelen gebraden worden, wat een smakelijker resultaat oplevert.

De magnetron kan wel heel nuttig worden gebruikt bij het ontdooien van diepgevroren voedsel, voordat het bereid wordt in de oven of op het fornuis. Verder komen er steeds meer kant-en-klaarmaaltijden op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor de magnetron.

[bewerk]
Risico's van magnetron
De risico's bij gebruik van een magnetron zijn niet groot, maar door het te kort en te ongelijkmatig verhitten van eerder bereide kliekjes bestaat de kans dat niet alle bacteriën gedood worden, met een kans op voedselvergiftiging.

Metalen onderdelen horen niet in de magnetron thuis. Omdat deze de straling weerkaatsen bereikt minder straling het voedsel. Bovendien kan het stralingselement oververhit raken als het te veel gereflecteerde straling terug ontvangt. Ook kunnen rond het metalen voorwerp vonken optreden, en metaaldampen ontstaan die op het eten neerslaan. Er zijn speciale metalen verpakkingen die wél geschikt zijn voor in de magnetron, deze hebben geen scherpe uiteinden.

In geen geval mag men een magnetron manipuleren. De microgolven die zouden ontsnappen als de kooi van Faraday onverhoopt lek zou raken zouden zeer gevaarlijk kunnen zijn.

Er wordt ook gezegd dat mensen met een pacemaker niet bij een magnetron in de buurt moeten komen omdat het apparaatje van slag zou kunnen raken.

Er bestaat een kans op 'oververhit water'. Dat is water van 100°C of meer, wat echter nog steeds een vloeistof is. Normaal gesproken gaat water borrelen als het kookt, omdat de waterdamp zo kan ontsnappen. De aanzet daarvoor wordt vaak gedaan door kalk en mineralen in het water, of door oneffenheden van het voorwerp waar het water in zit, bijvoorbeeld een beker (of een glas, etc.). Bij gedestilleerd water, of water met weinig mineralen komt dat proces soms niet op gang. Pas als er een voorwerp, zoals wat suiker of een theelepeltje in aanraking komt met het water, zal het opeens gaan borrelen en zelfs uit de beker spatten.

[bewerk]
Trivia
Er is een verband tussen de magnetron en draadloos internet. Doordat de magnetron de frequentie van 2,45 GHz gebruikt, is internationaal afgesproken dat het weinig zin heeft om zendlicenties daarvoor af te geven, omdat het te onbetrouwbaar is vanwege alle stoorsignalen van de magnetrons. Het gevolg is dat die frequentie vrij gebruikt kan worden zonder licentie. Zo werkt draadloos internet (Wi-Fi) met 2,4 GHz en 100mW en heeft daarmee een bereik tot zo'n 100 meter. Dat is dus mogelijk geworden door de magnetron.

[bewerk]
Kortsluitend
Natuurlijk moet men ook niet zijn hondje in de magnetron laten drogen. Ook het leeg aanzetten van de magnetron kan catastrofale gevolgen hebben, men dient er dus te allen tijde voor te zorgen (indien er kinderen of andere mensen zonder magnetron-ervaring aanwezig zijn), dat er een kopje water in de magnetron staat
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 09 mei 2006, 23:38

Sommige mensen denken ook dat ie maar 1 stand heeft, en dat is 3 minuten voluit. Dan lukt natuurlijk niks met dat ding.

Overigens, bij ons gaat er dus gewoon metaal in de magno, hele gastronormbakken als het moet. Geeft totaal geen vonk. Ook niet als het tegen de rand staat.

Man van de magno zei, geen probleem, maar niet tegen de rand dan maakt het contact en krijg je vonken.

Alleen saucieres met goude randje geven vonken, en zijn daarna meteen rijk om afgeschreven te worden.

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 10 mei 2006, 00:27

ik was altijd anti maar heb van de week besloten dat in iedere keuken in het pand een magnetron moet.
oftewel van 1 naar 4 magnetrons
(moet ik wel zeggen dat het voorral bij ontdooien blijft)

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 10 mei 2006, 10:26

Kleine stukjes zijn prima te ontdooien, grote stukken duren mij nog steeds te lang, en garen aan de randen. Ook op de ontdooi stand.
Dus goed vooruit denken en alles ruim van tevoren uithalen :)

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 10 mei 2006, 13:24

bavarois!!!ff wat erinverhitten,,,,,,gelatine erbij en hup bij het koude,,gelijk hangend!!!!en soms tuilles(onder matje)
tja

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 10 mei 2006, 15:38

dat kan in een pannetje ook :P

waal
Berichten: 89
Lid geworden op: 27 nov 2005, 19:37
Locatie: Den Bosch

Bericht door waal » 10 mei 2006, 20:03

als je de knoflook in de magnetron doet en daarna pelt en een half uur later gebruikt is wel echt alle smaak weg en is hij zacht geworden en dat is echt k*t!

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 10 mei 2006, 22:15

ralph geerts schreef:dat kan in een pannetje ook :P
yot :P
tja

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 10 mei 2006, 22:32

waal schreef:als je de knoflook in de magnetron doet en daarna pelt en een half uur later gebruikt is wel echt alle smaak weg en is hij zacht geworden en dat is echt k*t!
is de smaak weg???
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

waal
Berichten: 89
Lid geworden op: 27 nov 2005, 19:37
Locatie: Den Bosch

Bericht door waal » 11 mei 2006, 09:48

ja probeer het maar eens uit, je doet ze in de magnetron dan pel je ze en een uurtje later is er niks meer van de structuur en de smaak over

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 11 mei 2006, 23:03

tja..stuctuur weet ik wel..
maar..smaak vind ik nog wel meevallen...

waar zou de smaak heen kunnen?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 12 mei 2006, 13:22

Vervliegt in de magno. Door de stralen wordt de teen van binnenuit verwarmd, het vocht, waar met name de smaak in zit loopt er uit na een tijdje. Dit gebeurt al bij warm worden. Men zegt altijd even de knoflook fruiten zodat de smaken los komen. Maar in werkelijkheid maak je de scherpje smaak van knoflook wat zachter. De smaken komen inderdaad wel vrij in de olie, en andere produkten die je aanzweet.

Jumper
Berichten: 76
Lid geworden op: 13 jan 2006, 22:12
Locatie: Zeeuws-Vlaanderen

Bericht door Jumper » 14 mei 2006, 09:17

Pieter schreef:Kleine stukjes zijn prima te ontdooien, grote stukken duren mij nog steeds te lang, en garen aan de randen. Ook op de ontdooi stand.
Dus goed vooruit denken en alles ruim van tevoren uithalen :)
spoelbak met lauw water werkt ook goed!
Groeten Frans

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 14 mei 2006, 09:21

Koud stromend water in dat geval.

Maar soms vergeet je wel eens wat en heb je het a la minute nodig.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 14 mei 2006, 09:31

't voordeel van 'n microwave is dat het van binnenuit werkt.....

toch?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 14 mei 2006, 22:56

Ja, voor snel ontdooien gebruik ik dan ook even de magno. Zo gepiept, lekker lage stand gebruiken.
Komt het bij jullie wel eens voor dat je de magnetron gebruikt tijdens het servies ?
Omdat je iets vergeten bent ? Iets niet helemaal gaar ? Even voorverwarmen ?
Bij ons liever niet, maar soms moet je kiezen tussen de gast een kwartier laten wachten omdat de rest al klaar is, maar je bij 1 gerecht iets mist ( dus dan zou de hele tafel opnieuw moeten ) Dan wordt er wel eens gebruik van gemaakt door de entremetier. Maar blijf het toch minder vinden :)

Willem-chef
Berichten: 150
Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08

Bericht door Willem-chef » 15 mei 2006, 07:51

ik warm er gepofte roseval-aardappeltjes in op

ontdooien van soepen/sauzen/bouillons

en af en toe het snel verwarmen van gekonfijt of gestoofd vlees (bv. eendenboutjes, konijnenboutjes), inderdaad als je er één vergeten bent ofzo......

marnix
Berichten: 66
Lid geworden op: 29 aug 2004, 03:38
Locatie: Hardinxveld

Bericht door marnix » 15 mei 2006, 19:15

zag van middag op de bbc bij ready steady cook Microwave meringue
Heeft er iemand daar misschien al ervaring mee
ga het van de week zeker een keer proberen

recept
30 gram poedersuiker op 1 eiwit
dan 90 seconden op vol vermogen

was best mooi bros

ff sneller dan in de oven op 100 graden

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 15 mei 2006, 22:22

ja..goed idee....

somige dingen hoeven niet moeilijk te zijn.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

eazy
Berichten: 14
Lid geworden op: 05 mei 2006, 13:22
Locatie: zeeland

Bericht door eazy » 17 mei 2006, 19:02

parmesaan schaafsel voor koekjes
tussen 2 stukjes vetvrij papier en dan een sec.. of 15 a 20
en presto een koekjevan parmesaan
grjes Eazy

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 17 mei 2006, 19:20

ik ga die merenge nu proberen, maak zo een foto :)

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 17 mei 2006, 20:22

Heb foto's maar is niet gelukt zoals het hoort.
Merenge was oke, ging de magno in, soufleerde helemaal. Dus ik dacht oke ziet er oke uit, maar dan gaat de magno open en zakt het in, wordt dus niet hard. Nieuw stukje dr in, en langer wachten. Maar dan wordt het gewoon bruin en zakt het alsnog in. Op lager vermogen zelfde maar dan wat geleidelijker. Ik gok dat je dus een professionele magno moet hebben met veel vermogen, en dus niet een thuis dingetje :)

styliekokie
Berichten: 131
Lid geworden op: 31 mei 2005, 10:27
Locatie: vlakbij gouda

Bericht door styliekokie » 29 mei 2006, 12:18

wij hebben hellemaal gene magnetron dus kan hem ook niet gebruiken
1 dag niet gekookt is een dag niet geleefd

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Bericht door Webmaster » 29 mei 2006, 12:52

Bij ons zijn de magetrons "Magic Box" echt uit ten boze.
Kokforum.nl : de website voor koks

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 29 mei 2006, 13:20

Pieter schreef:ik ga die merenge nu proberen, maak zo een foto :)
laat die foto eens zien dan!..

zag gister op discovery een filmpje dat ze een champagne fles in de magnetron deden....

wel een leuk effect...
BOOOOOMMMMMMMMMMMMM

blijft weinig van je magnetron over in elk :twisted: geval.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 30 mei 2006, 11:45

kun je ook met kidde patronen doen :P

kokkie79
Berichten: 39
Lid geworden op: 17 mar 2005, 00:04
Locatie: Heemskerk, Noord Holland

Bericht door kokkie79 » 07 jul 2006, 17:11

Als je knoflook in de ping doet komt alle etherische olie er al uit en gaat er een hoop smaak verloren.

tijdens service gebruiken wij m ook veel aan de entremetier-kant. (risotto opwarmen en dan in een pannetje met wat room, aardappelpuree, aardappelgarnituurtjes), maar we gebruiken m alleen om op te warmen, en dan in een pannetje of onder de salamander af te maken, want b.v. een stukje gratin krijgt geen krokant korstje in de ping.
En natuurlijk de stukjes vlees die even snel 'helemaal dood' moeten (well done), die krijgen dan wat 'radar love'.

Ovenplaatjes, r.v.s. bakjes etc, geen probleem in de ping, alleen oppassen met alu-folie :lol:

richard
Berichten: 24
Lid geworden op: 10 dec 2006, 01:21
Locatie: Gstaad

Bericht door richard » 10 dec 2006, 19:10

Bij George Blanc (***Michelin)worden hele rijen magnetronen gebruikt voor hun poulet de Bresse. De kippen worden half voorgegaard en dan in de oven verder af gemaakt.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 10 dec 2006, 19:12

ben toen in de keuken wezen kijken bij G. B.
Was leuk om te zien. idd veel magnetrons.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie