foie gras

Wil je een stem hebben over iets, dat kan hier!
Plaats reactie

Gebruiken je nog foei gras in de keuken?

JA
26
84%
Nee
1
3%
Nee zeker niet is dieren mishandeling
2
6%
Ja maar "dier vriendelijk" namelijk...
2
6%
 
Totaal aantal stemmen: 31

nickvdwater
Berichten: 97
Lid geworden op: 28 mei 2008, 00:57

foie gras

Bericht door nickvdwater »

Poll,
Gebruiken jullie nog eenden of ganzen lever in de keuken?
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: foie gras

Bericht door berexstone »

Ja, van eend en van gans. Maar wij kregen altijd levers aangevoerd van leveranciers die we kenden of die restaurants die wij kenden leverden.
Ik was een paar dagen in België en als ik zie dat je bij de Aldi een blikje 'bloc de foie gras' kunt kopen voor een euro of 4 vraag ik me toch wel af wat die beesten hebben meegemaakt. En in 'bloc de foie gras' zit toch 70% eendenlever vrees ik.
cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: foie gras

Bericht door cyrano »

Vergeet ook niet dat er veel eenden geslacht worden voor de borst. Ook die beesten hebben een lever. De plaatselijke poelier houdt de mooiste apart voor de betere restaurants en van de minder mooie maken ze zelf paté. Misschien vertrekt de industriële leverancier van zo'n levers? Die zijn eigenlijk ook spotgoedkoop, net als parelhoenboutjes en een hoop andere, minder gewilde stukken van gevogelte.
KNL
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 okt 2008, 12:35
Locatie: Rijkevorsel (België)

Re: foie gras

Bericht door KNL »

cyrano schreef:Vergeet ook niet dat er veel eenden geslacht worden voor de borst. Ook die beesten hebben een lever. De plaatselijke poelier houdt de mooiste apart voor de betere restaurants en van de minder mooie maken ze zelf paté. Misschien vertrekt de industriële leverancier van zo'n levers? Die zijn eigenlijk ook spotgoedkoop, net als parelhoenboutjes en een hoop andere, minder gewilde stukken van gevogelte.
zoals kippenvleugeltjes, ideaal voor een bouillon te trekken
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: foie gras

Bericht door berexstone »

Vanuit een puur medisch standpunt bekeken wordt een eend of gans die z'n lever moet inleveren goed behandelt :
Dwangvoeding gebeurt door een trechter aan een slang te koppelen die door het keelgat in de oesophagus (slokdarm) geschoven wordt.
Dit vereist de nodige voorzichtigheid en vakkennis want de slokdarm is een zeer kwetsbare darm en een eventuele perforatie of het zelfs helemaal afscheuren veroorzaakt grote problemen die gemakkelijk leiden tot een voor de eend dodelijke bloeding. Gezien het aantal eenden dat het slachtoffer kan worden zal dan ook overal het dwangvoeden met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Exact zoals bij een mens die een endoscopie ondergaat, daar is de kans dat het mis gaat 1 op 200, daar de mens zich in een ziekenhuis bevind tijdens de endoscopie is onmiddelijk ingrijpen mogelijk.
Daarnaast is niet alleen de slokdarm zeer kwetsbaar maar is ook de hals van een vogel een zwak punt. Het breken van nekwervels bij een vogel door een ruwe behandeling is zeer goed mogelijk. Met zekerheid kunnen we dus stellen dat de eenden en ganzen goed behandelt 'moeten' worden. De leefomstandigheden van de vogels blijft echter een heel ander verhaal. In bijvoorbeeld Frankrijk en België word daar streng op toegekeken, maar ik kan me wel voorstellen dat in oost-europa het er heel anders aan toe gaat (kijk maar naar beren en circusdieren daar). De TROS trok naar Spanje en dat land heeft een niet al te beste reputatie mbt mensenrechten, laat staan eenden... :mrgreen:
cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: foie gras

Bericht door cyrano »

Vergeleken met dat ongeregistreerd vrachtschip voor de kust van Zuid-China, is dit in mijn ogen wel wat minder erg. Op die boot zaten ca. 8.000 dieren, waarvan ca. 5.500 beschermd en een tiental met uitsterven bedreigd. Onder die tien enkele zoetwater reuzenschildpadden. Daarvan zijn er nog 100, misschien 200 wereldwijd te vinden. Het schip is gevonden met motorpech, verlaten.

Al die dieren waren bestemd om opgegeten te worden in Zuid-Chinese restaurants. Als ik dat lees, lig ik echt niet wakker van een beetje foie gras.
ifood
Berichten: 21
Lid geworden op: 16 apr 2009, 15:35

Re: foie gras

Bericht door ifood »

Zit er een duidelijk verschil in het mesten van ganz of eend?
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: foie gras

Bericht door berexstone »

Dadelijk de eend, daarna de gans, maar eerst het lezen van de etiketten (voor consumenten) :
De wetgever beschermt de consument, er bestaan 6 verschillende benamingen voor de produkten die van belang zijn om te weten wat je koopt :
FOIE GRAS ENTIER : bestaat uit één hele foie gras of verschillende hele delen van dezelfde lever (100% foie gras)
BLOC DE FOIE GRAS : gefabriceerd van stukjes aan elkaar 'gelijmde' foie gras, als op het etiket staat "avec morceaux" (met zichtbare stukjes) dan moeten die minstens 30% van het produkt omvatten. (100% foie gras)
PARFAIT DE FOIE GRAS : minstens 70% foie gras de rest magere eendenlever (70% foie gras)
MEDAILLON of PATE DE FOIE GRAS : de foie gras maakt 50% van het produkt uit (50% foie gras)
MOUSSE of GALANTINE DE FOIE GRAS : de foie gras is verwerkt tot een smeerbaar geheel (50% foie gras)
De veelgebruikte uitdrukking "mi-cuit" betekend dat de lever werd gekookt op 70°C en daarna is verpakt in vacuum of conservenblik.
WAT EET EEN EEND, hoe wordt een simpele eend een lekkernij ?
We kijken even bij vader en zoon Pehau afkomstig uit Castelsarrazin in de Landes en 'gaveurs' sinds meer dan 5 generaties. Zij leveren aan het maison Andignac, de leveranciers van Alain Ducasse (zelf ook afkomstig uit de Chalosse streek in de Landes). Vader Jean-Jacques Pehau zweert dat er geen geheimen zijn bij de 'gavage' (het dwangvoeren). "De kwaliteit komt alleen met passie en ambitie" zegt hij. Al op de leeftijd van één dag oud komen de kuikens in groepen van 320 de boerderij binnen. Ze worden ondergebracht in kleine vertrekken waar een temperatuur heerst van 30°C zomer en winter. Ze worden gevoerd met 'miettes' een mengeling van granen en vitaminen. Als ze 20 dagen oud zijn komen ze voor het eerst in contact met de buitenwereld, in dit geval 11 hectaren grasland waar ze zich kunnen uitleven terwijl ze kruiden en mais eten. 16 weken lang blijven ze in de openlucht, 's nachts in schuurtjes. Tot ze 4,2 kilo wegen, het ideale gewicht om te beginnen met de 'gavage' (het 'dwang' voeren). Om de dieren te laten wennen aan eten op vaste tijdstippen worden vanaf de 9e week de voederbakken met mais nog maar één uur per dag geopend. Uitgehongerd storten de beestjes zich er dan ook op.
Bij de Pahau's verloopt de 'gavage' zoals in een vijfsterrenhotel, airconditioning in de hangar, houten boxen met kleine groepen van 22 eenden. Hun eten? Mais, alleen maar mais (met 30% watergehalte en volgezogen met suiker). Hele korrels zachtgemaakt in warm water en ingesmeerd met eendenvet. Twee keer per dag worden de eenden gevoerd, in het begin met 250g per dag langzaam opgevoerd tot 850g per dag. Het voeren gebeurd voorzichtig om stress en blessures te vermijden. Een 'grand cru eend' kost veel geduld, er zijn 17 tot 18 dagen voeren nodig om eenden te krijgen die 6,5kg wegen met exceptionele levers. Ieder jaar worden er in de Landes 6000000 eenden groot gebracht en gevoederd, een kwart van de Franse productie. Een goede eendenlever weegt 450 tot 500 gram, is goed gevormd, heeft geen bloeduitstorting en voelt zacht aan. Als je er met je vinger over strijkt moet het spoor zichtbaar blijven, een goede lever lijkt bijna op boetseerklei. De kleur is niet van heel groot belang, die kan gaan van beige tot oker naar geel en heeft geen invloed op de smaak.
Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: foie gras

Bericht door Amazingtruffle »

mooi stukje weer van Norbert, een man die ik steeds hoger heb zitten

Op dit moment zijn de dierenrechtenboys weer druk in de weer over foie gras. De dieren hebben een mensonwaardig bestaan, zo wordt gezegd, dus hebben die het niet beter dan de inwoners van Tahiti en Zimbabwe. Dat is inderdaad niet leuk. Maar wacht eens... de dappere groenen die over eend en gans willen waken, dat zijn verdorie toch precies dezelfden die het land graag vol zetten met windmolens? Onlangs was ik op bezoek bij een boer die zo'n enorme windmolen van de energiemaatschappij achter op zijn land heeft staan. De boer vertelde me dat de molen een ware slachting aanricht onder de vogels. Dagelijks moet hij de restanten van tientallen vogels ruimen, in sommige seizoenen kan dat oplopen tot honderden. Allemaal vogels dus die sneuvelen op het veld van groene eer. Wanneer je alle vogelleed van alle windmolens tezamen optelt, kom je allicht op hogere cijfers dan de volledige ganzen- en eendenproductie. Een klap van de molen krijgen, dàt noem ik pas mensonwaardig. Toch zal geen enkele geitenwollensokkenfiguur gaan beweren dat de molens weg moeten, integendeel. Dient het opofferen van vogels voor de energie een hoger doel dan voor de smaak? Iets klopt er hier niet.

http://norbertkoreman.blogspot.com/2009 ... -niet.html" onclick="window.open(this.href);return false;
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)
DarwinAwards
Berichten: 25
Lid geworden op: 22 apr 2009, 11:06

Re: foie gras

Bericht door DarwinAwards »

Is leuk als je dit op de kaart hebt staan. dan check je de mailbox van het bedrijf en staat die vol met emails van Greenpeace, WNF, enz.

Elke week het zelfde verhaal
Andries.
Berichten: 12
Lid geworden op: 19 apr 2006, 08:45
Locatie: Drachten
Contacteer:

Re: foie gras

Bericht door Andries. »

Tijden veranderen. Sommige gerechten kunnen echt niet meer. Vorig jaar nog kreeft gekookt in de winkel met de kerst. Was Canadese kreeft. Die wordt levend ingevroren. Kreeg veel negatieve reacties van klanten. Weet ook geen andere oplossing doe er ook zelf aan mee. Wie het weet die zegt het wel.Gr.Andries.
Ex kok nu werkzaam als demonstrateur op de winkelvloer.
Gebruikersavatar
yarrah
Berichten: 28
Lid geworden op: 12 okt 2009, 10:17

Re: foie gras

Bericht door yarrah »

Er is ook "label rouge" ganzenlever van ganzen die een normaal leven hebben gehad.
Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: foie gras

Bericht door Pinxo »

Andries. schreef:Tijden veranderen. Sommige gerechten kunnen echt niet meer. Vorig jaar nog kreeft gekookt in de winkel met de kerst. Was Canadese kreeft. Die wordt levend ingevroren. Kreeg veel negatieve reacties van klanten. Weet ook geen andere oplossing doe er ook zelf aan mee. Wie het weet die zegt het wel.Gr.Andries.
Typisch geval van totale onwetendheid van de (vooral Nederlandse) consument, het Walt-Disney denken; "alles wat vier poten en een vacht heeft is lief en knuffelig, alles wat op je bord ligt komt daar zeker niet vandaan want dat zit in plastic bakjes met een cellofaantje er over..."

Lees eens iets over het zenuwgestel van de kreeft en leg die nitwits volgend jaar maar uit hoe het echt zit.
Het enige schandalige aan dit hele verhaal is dat de kreeften uit Canada moeten komen terwijl we ze hier in de Westerschelde ook hebben lopen! (en die dus ook ingevroren kunnen worden, het was immers kerst)

Jammer dat hier in Nederland zo ongelofelijk weinig product- en productiekennis is, anders zouden we veel lekkerder en met een veel schoner geweten kunnen eten!!

(dit is uiteraard niet persoonlijk naar Andries bedoeld he)
Plaats reactie