Pagina 1 van 1

groentes in dessert

Geplaatst: 23 nov 2009, 19:24
door semmie
wat vinden jullie van groentes in dessert

interesant
leuk
helemaal niks

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 23 nov 2009, 22:00
door JeroenTrimbos
De Leuf heeft een fantastisch groenten dessert met verschillende bereidingen van selderij.
Echt super goed gemaakt!

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 23 nov 2009, 22:09
door marcin
ik gebruik regelmatig groentes in dessert, wortel, paprika, tomaat, ui, chillipeper, avocado

super

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 23 nov 2009, 22:37
door Leo
Ik vind het niet zo bijzonder.....

Geef mij maar gewoon een perfect dessert..
Room, Chocolade, Vanille...

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 23 nov 2009, 22:49
door Cees
Leo schreef:Ik vind het niet zo bijzonder.....

Geef mij maar gewoon een perfect dessert..
Room, Chocolade, Vanille...

Een dame blanche ? :lol: :shh:

Groenten op je dessert, kan best leuk zijn en ook lekker. Doe het ook wel eens, maar vind het zeker niet ubergeil ofzo.

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 23 nov 2009, 23:49
door cyrano
Ik heb nee gestemd. Maar selder, rabarber, engelwortel en van die dingen kunnen eigenlijk wel. Maar niet te vaak en niet te veel. Liever ook room, vanille, kaneel...

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 24 nov 2009, 16:53
door JeroenTrimbos
Cees schreef:
Leo schreef: Een dame blanche ? :lol: :shh:
Ehm... De Slagmolen in België heeft gisteren 2 sterren gekregen.
Als specialiteit in de michelingids hebben ze Dame Blanche staan :D

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 24 nov 2009, 17:17
door berexstone
Groentes in dessert. Ja, uiteraard.
Over de 'Dame Blanche' bij "De Slagmolen". Ik heb op video wat van de TV serie 'Ons Sterrenkookboek' (Vitaya, Belgium). Bert Meeuwis maakt daar een 'Dame Blanche', het vanille ijs van hoevemelk is al behoorlijk aan het smelten en krijgt een complete melt-down als de chocolade saus erover wordt gegoten. En dat op de buis. Les (?) : de warme chocolade saus altijd apart serveren (?). In een zilveren saucière, bien attendu !

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 25 nov 2009, 01:43
door jeroenbr
Pastinaak met chocolade en sinasappel :twisted:

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 25 nov 2009, 07:00
door Cees
JeroenTrimbos schreef:
Cees schreef:
Leo schreef: Een dame blanche ? :lol: :shh:
Ehm... De Slagmolen in België heeft gisteren 2 sterren gekregen.
Als specialiteit in de michelingids hebben ze Dame Blanche staan :D
Ja is dat nog de dame blanche die we kennen van vroeger? nee lol!
Wel top dat er nog steeds een dameblanche in geheel nieuwe eigenzinnige cq eigentijdse stijl word gemaakt, en dan wel een 2 sterren dame blanche.

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 25 nov 2009, 12:34
door Emiel
Ik weet het niet, ik stem voorlopig nog even niet. Zou je bijvoorbeeld een tarte tatin van rode paprika kunnen serveren zowel als voorgerecht als dessert? Met een bolletje sorbet of roomijs van paprika?

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 25 nov 2009, 12:39
door chef-dave
Ik maak zelf al jaren een bavarois van komkommer met chocoladesaus, is heerlijk en perfect dus volmondig ja!! en wat van de talrijke notentaarten, worteltaart, pompoentaart etc... zeer populair in de states en hier een beetje miskend.
Dus volmondig ja, maar je hebt groenten en groenten.... :roll:

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 25 nov 2009, 12:41
door JeroenTrimbos
Cees schreef: Ja is dat nog de dame blanche die we kennen van vroeger? nee lol!
Wel top dat er nog steeds een dameblanche in geheel nieuwe eigenzinnige cq eigentijdse stijl word gemaakt, en dan wel een 2 sterren dame blanche.
Ja dezelfde. Vanille ijs, room, chocoladesaus en tuilles in een mega portie.

Trouwens de échte dame blanche is amandelmelkijs met citroensorbet en gepocheerde witte perzik.

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 26 nov 2009, 00:58
door Cees
JeroenTrimbos schreef:
Trouwens de échte dame blanche is amandelmelkijs met citroensorbet en gepocheerde witte perzik.
Wist ik niet, weer wat geleerd :)

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 26 nov 2009, 09:33
door Pinxo
Het is denk ik een kwestie van "out of the box" denken.
De meeste mensen (gasten) zijn nog steeds geneigd om alles in hokjes en vakjes te verdelen.

Maar rabarber is bijvoorbeeld een groente en vrijwel iedereen eet dit als dessert (huiselijke kring)
Tomaat is feitelijk fruit maar is dankzij Heinz geboekt in de categorie groenten, fruit na? lekker, tomaat na? huh?!

Een aardbei is strikt genomen geen vrucht (zaden zitten aan de buitenzijde)... Enfin, we hebben nu eenmaal een systeem waarin bepaalde zaken op een bepaalde plek horen en afwijken daarvan geeft onrust.

Gelukkig zijn er chefs die deze betreden paden durven te vermijden en die de boel op z'n kop zetten, dat pakt soms goed uit en soms ook helemaal niet.
Als iemand witte chocolade met kaviaar combineert is dat een revolutie en hebben we het over foodpairing waarom dan niet in dezelfde theorie van wat past bij wat, groenten gebruiken als dessert?

Ik vind het in elk geval een interessante ontwikkeling

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 26 nov 2009, 12:16
door Maurits
Dat out-of-the-box denken is natuurlijk prima, maar het moet niet voor het shock-effect zijn (knoflookijs = BAH). Het moet bovenal lekker zijn, en je moet wel de groente proeven, anders is het gelul.

En trouwens is het wel zo nieuw? Volgens mij zijn er al erg veel groentedesserts, met name groente ijs (om kinderen in de VS aan de groenten te krijgen :D ). Ik noem er een paar: wortel, doperwt, ketchup, broccoli. mais, spinazie, pompoen, miso, knoflook...

Ennuh er zijn zelfs boeken over geschreven: "Vegetable Desserts: Beyond Carrot Cake and Pumpkin Pie" van Schafer & Miller, 1998; en, "Desserts With A Difference: Carrot Cake, Fennel Tart, and Other Surprising and Delicious Vegetable Desserts" van Stone, 1993.

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 23 dec 2009, 15:19
door berexstone
Zoals ik boven al zei : ja. Maar een stapje verder kan ook, wat te denken van een nagerecht bestaande uit fruit, groente en...VIS. In 2008 in Marrakech gegeten. Het was het dessert van een drie gangen menu. Voor-, Hoofd- en Nagerecht bij de recepten afdeling op het koksforum.

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 24 dec 2009, 10:45
door Pinxo
ZeeTong Picasso als dessert, jammie!!

(durft iemand dat eigenlijk nog op de kaart te zetten tong picasso?)

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 24 dec 2009, 11:15
door Leo
tuurlijk....

Denk dat je het wel op een eigentijdse versie moet presenteren...

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 24 dec 2009, 12:56
door berexstone
Zeetong Piet Casso, is nog best lekker ook eigenlijk...is toch met gember in de saus ? (en banaan, druif, perzik, paprika en zo).
Aan het meer van Annecy hadden ze in 1984 nog een restaurantje waar ze 'truite Picasso' hadden.

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 25 dec 2009, 13:43
door yarrah
Wat dacht van Asuki ijs (Rode bonen ijs) heerlijk!!!

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 27 feb 2010, 12:08
door V12
Ik vind het wel interessant maar ik ben toch een beetje van de goede vanille ijs, met goede tofee saus en verse banaan.
Lekker simpel, mag nog wel wat meer aangekleed worden maar heerlijk...

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 28 feb 2010, 19:34
door yrtsap
Vorige week bij Arzak nog een super dessert op waarbij de de helder vanille dessert met knoflook gecombineerd.

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 01 mar 2010, 09:01
door Fisc
ik was laatst bij Ivy daar hebben ze een ongelovelijk lekker dessert. met macadamia noten eendelever en vanille ijs echt super!

Re: groentes in dessert

Geplaatst: 01 mar 2010, 23:50
door Nico22
Gekarameliseerd witlof met aardbeien, vanilleroomijs en sabayon van elexir d'anvers.

Super!