Sushi of Sashimi

Wil je een stem hebben over iets, dat kan hier!
Plaats reactie

Sushi of Sashimi

Sushi
6
29%
Sashimi
15
71%
 
Totaal aantal stemmen: 21

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Sushi of Sashimi

Bericht door Leo »

Mocht je wel eens japans eten, wat neem je dan?
uiteraard kan je allebei nemen, maar..als de dan toch moet kiezen.
Sushi of Sashimi?
Afbeelding

Sashimi is een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden wordt.

De sashimi wordt geserveerd met verschillende sauzen, zoals sojasaus, wasabi (mierikswortel), gember en ponzu, en versiering zoals daikonradijs, nori (zeewier) en shiso (Perilla frutescens).

Sashimi lijkt op het bekendere sushi, en de twee gerechten worden vaak in dezelfde restaurants geserveerd. Het belangrijkste verschil is dat sashimi alleen uit vis of schelpdieren en versiering bestaat, terwijl sushi ook andere ingrediënten bevat, zoals rijst en azijn. Ook wordt sashimi met stokjes gegeten, terwijl sushi meestal met de hand wordt gegeten.

Traditioneel is sashimi de eerste gang in een formele Japanse maaltijd, maar vandaag de dag wordt het vaak als volledige maaltijd geserveerd, in combinatie met rijst en misosoep. Bij de sashimi wordt groene thee, sake of Japans bier gedronken.

Ingrediënten van sashimi zijn onder meer:

Sake: zalm
Ika: pijlinktvis
Ebi: garnaal (gekookt)
Maguro: tonijn
Saba: makreel
Tako: inktvis
Toro: vette tonijn
Hamachi: Seriola quinqueradiata, een horsmakreel
Fugu: kogelvis

Omdat zoetwatervis niet rauw gegeten kan worden vanwege het gevaar voor infectie met parasieten, wordt alleen zeevis gebruikt. Traditioneel wordt zalm niet als sashimi gegeten omdat deze vis ook in zoetwater leeft, maar vandaag de dag wordt zalm wel gebruikt, na kort te zijn bevroren. Sommige ingrediënten van sashimi worden niet rauw geserveerd maar gekookt, zoals inktvis en garnalen. Ook van yuba (een sojaproduct), kip en rauw rood vlees wordt soms sashimi gemaakt.

Ikizukuri is de bereiding van sashimi uit levende dieren. Hierbij kiest een gast een levend dier uit, waarna deze door de kok wordt ontdaan van ingewanden en nog levend wordt geserveerd. Ikizukuri is controversieel in zowel Japan als andere landen. Het is verboden in Australië; in Duitsland is ikizukuri van vis verboden, terwijl ikizukuri van garnalen wel is toegestaan.

Ook buiten Japan worden sashimi-achtige gerechten gegeten, bijvoorbeeld hoe in Korea, carpaccio in Italië, gravad lax in Zweden en zoute haring in Nederland.

Sushi
Sushi is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst van een paar centimeter in verschillende vormen, met daarop of daartussen de overige ingrediënten. Deze kunnen zijn: rauwe vis, rauwe garnalen, rauwe inktvis, maar ook gaar gemaakte vis, gebakken ei, of groenten. Als vis wordt alleen zeevis gebruikt, omdat zoetwatervis soms parasieten bevat en daarom niet rauw gegeten kan worden. De rijst is erg kleverig, zodat deze een geheel blijft. De rijst smaakt licht zuur door rijstazijn, maar er wordt ook wat zoete rijstwijn, mirin, en wat zout aan de rijst toegevoegd. De rijst kan geheel koud zijn, maar is soms ook lauw.

Bij de meeste soorten sushi wordt zeewier gebruikt, nori genaamd, dat in dunne velletjes wordt verwerkt. Het werd oorspronkelijk gewonnen door zeewier af te schrapen van de kades in de haven, en het vervolgens in de zon te laten drogen. Tegenwoordig wordt de plant gekweekt en in dunne plakken gedroogd, vaak op maat gesneden.

Geschiedenis
De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst. Later, tijdens de Edoperiode, ontstond de huidige vorm, met verse vis. Tijdens de Edoperiode werd men kapitaalkrachtiger en kon men zich de zeer verse vis veroorloven die voor het bereiden van sushi nodig is.

Vormen
Als vormen van sushi worden onderscheiden: maki, nigiri, oshi, en temaki. Voor maki wordt rijst en een laagje andere ingrediënten op een velletje zeewier gelegd. Het geheel wordt stijf opgerold, en van de cilinder die zo ontstaat worden plakjes gesneden. Nigiri is een met de hand gevormd klompje rijst waar een stukje vis bovenop wordt geperst; soms vastgehouden door een dun strookje zeewier. Tegenwoordig wordt ook wel een vorm van hout of kunststof gebruikt om de rijst te persen. Oshi is een andere vorm van geperste sushi. Hierbij worden rijst en vis in laagjes in een vorm gelegd en geperst. Het resultaat wordt in kleine stukjes gesneden en opgediend. Deze techniek is afkomstig uit Osaka. Voor temaki tenslotte wordt de rijst met de overige ingrediënten in een piepklein puntzakje van zeewier gestopt.

Supplementen
De sushi kan naar smaak worden gedoopt in sojasaus die in Japan bij vrijwel elk gerecht wordt geserveerd. Als bijgerecht wordt meestal gari geserveerd, dunne plakjes ingemaakte gember. De gember is vaak felroze of beige van kleur en dient om het palet schoon te maken zodat u de volgende sushi weer goed kan proeven. Verder kunt u op uw bord vaak daikon vinden, ingemaakte rettich, een groente die qua smaak vergelijkbaar is met radijs. De daikon is meestal ingemaakt en heeft dan een fel gele kleur.

De sushi wordt meestal op smaak gebracht met pasta van wasabi, een zeer scherpe, op mierikswortel gelijkende groene mosterd-achtige pasta. In Japan vraagt men soms aan buitenlanders of zij wel wasabi willen gebruiken omdat de smaak zeer krachtig kan zijn.


Eetwijze
Sushi wordt in Japan op verschillende manieren gegeten:

In restaurants, waar een kant-en-klare set sushigerechten wordt besteld. Vaak zijn in plastic uitgevoerde voorbeelden van de gerechten uitgestald in de etalage, zodat de keus voor allen eenvoudig is.
In sushibars, waar de gasten rond een lopende band zitten, waarbinnen een aantal koks de sushi klaarmaken. De bordjes worden op de lopende band gezet, en de gasten nemen wat hun aanstaat. De koks variëren de ingrediënten, zodat de gasten de neiging hebben veel te eten. De bordjes hebben verschillende kleuren, die aangeven wat de kosten van het gerecht zijn. Zo zal een grote rauwe garnaal veel duurder zijn dan een aantal blokjes rijst, met komkommer gevuld, of een eenvoudige witte vis. Door alleen voor de goedkopere gerechten te kiezen kunnen de kosten van een sushimaaltijd zeer beperkt blijven.
In afhaalbakjes. De sushi wordt dan bijvoorbeeld in de trein gegeten.
Sushi wordt in tegenstelling tot sashimi traditioneel niet met stokjes gegeten maar met de hand. De Japanners steken een sushi in zijn geheel in hun mond, hoewel velen ook stokjes gebruiken. De meeste westerlingen vinden het echter een wat grote hap, zij zullen de sushi liever afhappen.

Bij de sushi drinkt men over het algemeen groene thee, die in Japan gratis wordt geserveerd, maar men ziet ook mensen wel bier drinken. Warme sake wordt soms vooraf gedronken. Het is niet gewoon sake bij sushi te drinken omdat sushi voornamelijk uit rijst bestaat en sake van rijst gemaakt wordt. Japanners zien dit als dubbelop.

bron:wiki
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
marcin
Berichten: 234
Lid geworden op: 29 okt 2006, 15:22
Locatie: cadzand
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door marcin »

mag het echt niet allebei?

................damned dan toch maar sashimi.
iedereen ziet wanneer ik dronken ben, maar niemand ziet wanneer ik dorst heb!
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door Leo »

nee, mag niet allebei :D

Ik ben zelf ook meer van de sashimi. Toch, als je vers gedraaide sushi krijgt, is dat ook wel lekker. ...
maar..je gaat er zo snel van vol zitten :wink:
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
marcin
Berichten: 234
Lid geworden op: 29 okt 2006, 15:22
Locatie: cadzand
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door marcin »

ja idd ook lekker, met ingelegde gember erbij, flesje ijskoude sake, wasabi en sojasc

maak me gek 8)
iedereen ziet wanneer ik dronken ben, maar niemand ziet wanneer ik dorst heb!
Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door Marielle »

sushi HEERLIJK!!!!!
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door Tim »

Sashimi for the win!!!
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
kokkie nico
Berichten: 8
Lid geworden op: 15 jul 2009, 20:33
Locatie: Alphen aan den Rijn
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door kokkie nico »

sashimi is eigenlijk koreaans he jongens, zoek maar op
Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door jeroenbr »

gewoon even een vraagje hoor, je zegt: wasabi (mierikswortel). Waarom mierikswortel? Uiteraard word "wasabi" in nederland 99% van de gevallen gemaakt van mierikswortel en andere componenten, maar er bestaat toch daadwerkelijk een "wasabiwortel"? Alleen die zijn mega duur om die op regulaire basis te gebruiken in nederland. Goede jappanners/chinezen gebruiken het wel.
Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door Cees Timmerman »

Sashimi, en dan bij voorkeur toro van blue fin.
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door Cees »

jeroenbr schreef:gewoon even een vraagje hoor, je zegt: wasabi (mierikswortel). Waarom mierikswortel? Uiteraard word "wasabi" in nederland 99% van de gevallen gemaakt van mierikswortel en andere componenten, maar er bestaat toch daadwerkelijk een "wasabiwortel"? Alleen die zijn mega duur om die op regulaire basis te gebruiken in nederland. Goede jappanners/chinezen gebruiken het wel.
Echte Wasabi
Afbeelding

Afbeelding

Mierikswortel
Afbeelding

Wasabi heeft ook meer aroma en is zachter van smaak.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Sushi of Sashimi

Bericht door cyrano »

Mierikswortel verkopen als wasabis is echte oplichterij. Niet alleen kost wasabi veel meer, het bevat ook een stof die eventuele ziektekiemen in rauwe vis doodt. Mierikswortel heeft die stof niet, het is dus nog gevaarlijk ook.
Plaats reactie