Tweederde horecabezoekers wil rookverbod

Wil je een stem hebben over iets, dat kan hier!

Tweederde horecabezoekers wil rookverbod ben je voor of tegen

Horeca moet rook vrij worden
26
50%
Horeca (restaurants, cafe, bars) moeten een rookzone krijgen
19
37%
Laat de mensen lekker roken waar ze willen
7
13%
 
Totaal aantal stemmen: 52

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Tweederde horecabezoekers wil rookverbod

Bericht door Webmaster »

Bijna tweederde (65 procent) van de horecabezoekers is voor een totaal rookverbod in de horeca.

Dit bleek zaterdag uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

Van de horecabezoekers wil 59 procent dat dit verbod er ook nog snel komt. De politiek heeft besloten dat er voorlopig geen rookverbod komt en dat horecabedrijven zelf maatregelen moeten nemen om de overlast door rokers tegen te gaan.

Op 1 januari 2007 moet 40 procent van de cafés en disco’s en de helft van de restaurants een rookvrije zone hebben.

Van de horecabezoekers vindt 85 procent dat het rookbeleid in restaurants is verbeterd. Slechts 10 procent vindt dat de situatie in cafés er beter op is geworden.

Landen als Ierland, Zweden, Spanje, Portugal en Italië hebben al een rookvrije horeca. Dit verliep moeiteloos en het had geen negatief effect op omzet en bezoekersaantallen, zegt antirookorganisatie Stivoro.

http://www.tns-nipo.com/
http://stivoro.nl/knipselkrant.html
Kokforum.nl : de website voor koks
Gebruikersavatar
kookspook
Berichten: 56
Lid geworden op: 26 okt 2004, 13:24
Locatie: Rijswijk
Contacteer:

Bericht door kookspook »

De horeca in Schotland is ook rookvrij.
Wat je dus weer ziet bij de pubs is, dat 2/3 van de bezoekers buiten staat te roken met een pint in hun hand.
De kelner is nooit zo snel, of mijn koksmes achterhaald hem wel.
ralph geerts

Bericht door ralph geerts »

staat in laatste saissonier een stukje over... ik denk dat het geen goede zaak is.. id in schotland staan ze buiten maar enkel bij pubs die een speciale buitenplaats daarvoor ingericht hebben. de rest ziet hun klanten wegtrekken en moeten sluiten
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Horeca kan forse claims verwachten qua roken

Bericht door Webmaster »

Horecabedrijven kunnen forse claims verwachten, nu werknemers schade kunnen claimen voor gezondheidsklachten die ze oplopen door meeroken op de werkplek. Volgens een letselschade-advocaat is de weg vrij om horecabedrijven te claimen.

Aanleiding is een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Die bepaalde dat een werkgever in principe aansprakelijk is voor de schade van een ex-werkneemster. De uitspraak is volgens het AD een doorbraak in de jarenlange discussie over roken op de werkplek.

Claims
Dit uitspraak betekent dat horecabedrijven rekening moeten houden met claims van werknemers. In tegenstelling tot andere branches is in de horeca nog geen algeheel rookverbod van kracht.

Aanval
‘Deze uitspraak kan zorgen voor een versnelling in de discussie over roken in de horeca’, stelt een woordvoerder van het Astmafonds in het AD. Antirookclub CAN put moed uit de uitspraak en kondigt een aanval op roken in de horeca aan. ‘Dit opent de weg voor claims van iedereen die ziek is van meeroken op de werkplek’, aldus letselschade-advocaat John Roth.

http://www.perssupport.nl/Home/Persberi ... emId=87219
Kokforum.nl : de website voor koks
Joost K
Berichten: 114
Lid geworden op: 10 jul 2006, 16:07
Locatie: Spijk

Bericht door Joost K »

Rook vrij is wel beter dan dat je de heletijd in de rook lucht zit kan me der echt super aan ergeren als der mensen een tafel verder zitten te roken :(
Winners Never Quit, Quitters Never Win!
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Ook rookverbod Duitse horeca

Bericht door Webmaster »

Na Engeland heeft ook Duitsland besloten een rookverbod in te stellen in de horeca. De regeling bij onze oosterburen geldt niet voor de gehele horeca. Cafés, biertenten, nachtclubs en bars vallen buiten het verbod.

Het rookverbod in Duitsland geldt voor restaurants, openbare gebouwen, ziekenhuizen en openbaar vervoer. De deelstaten zijn vrij om het landelijk geregelde rookverbod strenger te maken. De linke politieke partijen in Duitsland zijn ontevreden. Zij zijn voorstander van een totaal rookverbod.

Eind vorige week werd bekend dat soort algeheel rookverbod er wel komt in Engeland. In alle horeca- en cateringbedrijven, kantoren, winkels en openbaar vervoer is het vanaf 1 juli verboden om te roken.
Kokforum.nl : de website voor koks
paulbrussel
Berichten: 147
Lid geworden op: 28 nov 2006, 13:57
Locatie: Brussel

-

Bericht door paulbrussel »

Nu dacht ik dat er Europese regelgeving is die alle landen daar binnen enkele jaren toe verplicht.

Overigens was Ierland het eerste, dacht ik, en alle keren dat ik in Dublin was, heb ik inderdaad wel mensen buiten zien roken, zonder dat ik de indruk kreeg dat ze dat nu bijzonder vervelend vonden. Als het een algemeen verbod is, geloof ik niet dat het een negatief effect hoeft te hebben. Bovendien: een algemeen verbod trekt ook klanten die anders daar niet zouden komen vanwege de rook.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Geen nationaal rookverbod in Duitsland

Bericht door Webmaster »

De Duitse regering heeft vrijdag besloten dat er geen landelijk rookverbod komt. De deelstaten moeten zelf een regeling maken. Vorige week werd nog geadviseerd een nationaal rookverbod af te roepen.

Bondskanselier Angela Merkel gaat daarom volgende week met de zestien deelstaatpremiers om de tafel zitten om tot een gemeenschappelijk initiatief te komen, meldde een regeringswoordvoerder.

Juristen
Een werkgroep van de regeringscoalitie CDU/CSU en SPD adviseerde vorige week nog dat er een rookverbod voor heel Duitsland moet komen. Dat zou moeten gelden in openbare gebouwen, ziekenhuizen, restaurants en het openbaar vervoer. Maar volgens juristen van de regering kan een dergelijk verbod alleen worden ingevoerd door de deelstaten.

Knieval
Voorstanders van een rookverbod spreken van een knieval voor de sigarettenindustrie. Ze vrezen dat er in Duitsland nu een allegaartje van verschillende regelingen ontstaat. In Duitsland rookt bijna 29 procent van de bevolking.
Kokforum.nl : de website voor koks
Visitor
Berichten: 49
Lid geworden op: 03 dec 2006, 10:55
Locatie: Belgium

Bericht door Visitor »

In België zal vanaf 1 januari 2007 een rookverbod gelden. De basisregel zal zijn dat als je (in omzet) meer dan 30% aan voeding verkoopt, je een rookvrije zaak zal moeten hebben. Dus Café's, tavernes,.... vallen er vantussen. Enfin, de eigenaar mag daar beslissen. Op zich een goed idee, ik vind hetzelf hatelijk om op restaurant te roken. Verstoort de sfeer, maar als ik op café een pintje zit te drinken, lust ik wel een sig.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Vrouwelijk tv-debat over rookbeleid

Bericht door Webmaster »

De nieuwe talkshow Parla van de KRO gaat zaterdag over het rookbeleid in de horeca. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft afgezegd voor het vrouwelijke discussieprogramma onder leiding van Jort Kelder.

De KRO meldt dat in ieder geval een eigenaar van een tapasbar uit Amsterdam deelneemt aan de discussie over het wel of niet invoeren van een rookverbod in de horeca.

Afzeggen
KHN zou ook deelnemen aan het debat maar zegde kort voor de opnames af. ‘We hadden de indruk dat onze standpunten niet goed geventileerd zouden worden’, stelt KHN-woordvoerder Anthony van der Klis in een reactie.

Schuldvraag
Naast de discussie over het rookbeleid wordt ook gesproken over de schuldvraag van overgewicht bij kinderen. Parla wordt zaterdag 16 december om 21.10 uur uitgezonden bij de KRO op Nederland 2.
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Vanaf 1 januari 2007 mag er niet meer gerookt worden

Bericht door Webmaster »

Vanaf 1 januari 2007 mag er niet meer gerookt worden in de Belgische horeca-inrichtingen (het is wel toegestaan om een aparte rookkamer in te richten). Ter aankondiging hiervan heeft reclamebureau LG&F een tv-commercial gemaakt waarin duidelijk wordt gemaakt dat roken en eten niet samen gaan

http://www.youtube.com/watch?v=yxCADCHr7c4
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Horeca lapt rookregels aan de laars

Bericht door Webmaster »

Horecaondernemers lappen de afspraken met de overheid over rookvrije horeca aan hun laars. Dat concludeert Clean Air Nederland (CAN) donderdag uit eigen onderzoek onder ruim tweeduizend horecagelegenheden. Eind dit jaar zou 85 procent van de horeca een sticker met daarop het rookbeleid bij de ingang moeten hebben, maar volgens CAN heeft net een kwart van de bedrijven zo'n sticker.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het onderzoek van CAN geen gevolgen heeft voor de bestaande afspraken met de horeca. "Wij doen begin volgend jaar een eigen evaluatie. Op basis hiervan besluiten we hoe het verder gaat met het stappenplan voor rookvrije horeca." In juni dreigde minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) met een algeheel rookverbod in de horeca, omdat ondernemers niet genoeg hun best deden om rookvrije zones te creëren.

Twee jaar geleden ging de minister akkoord met een stappenplan voor rookvrije horeca. Dit stappenplan zou ertoe moeten leiden dat in 2009 driekwart van de cafés en disco's en alle restaurants een rookvrij gedeelte hebben. Alle ijssalons en de helft van de snackbars en cafetaria moeten dan geheel rookvrij zijn. Horecaondernemers mogen van de overheid zelf bepalen hoe en in welk tempo zij het rookbeleid invoeren.

http://www.cleanairnederland.nl/

Bron: http://www.trouw.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Spaanse horeca lapt rookverbod massaal aan de laars

Bericht door Webmaster »

BARCELONA – De horeca in Spanje negeert de antirookwet die per 1 januari 2006 van kracht is massaal. Slechts vijftien procent van de 300.000 bars en restaurants is na een jaar rookvrij.

In bedrijven en openbare gebouwen wordt de nieuwe wet wel nageleefd.

Het ministerie van Volksgezondheid is ondanks de boycot door de horeca niet ontevreden over de resultaten van het eerste jaar. „Het is het beste wat we in twintig jaar tijd hebben bereikt op het gebied van de volksgezondheid“, zegt minister Elena Salgado.

Volgens schattingen van haar ministerie hebben een half miljoen van de 12 miljoen rokers dit jaar de sigaret afgezworen. De tabaksverkoop is met bijna vijf procent (210 miljoen pakjes) gedaald. Het aantal verkooppunten is bijna met de helft verminderd en de tabaksreclame is geheel uit het straatbeeld verdwenen.

De tabaksindustrie heeft zich aanvankelijk fel verzet tegen de vrij strenge antirookcampagne van de Spaanse regering. Fabrikanten verlaagden de prijs van de toch al goedkope Spaanse sigaretten met tientallen procenten. Dit had alleen maar tot gevolg dat de Engelse touroperators goedkope ‘tabaksvluchten’ naar de Spaanse costa’s organiseerden. Wie met een paar sloffen sigaretten naar huis ging, had de reis al terugverdiend.

Een zwak element in de nieuwe rookwet is de gebrekkige controle. Minister Salgado heeft harde kritiek op de plaatselijke en regionale overheden die moeten toezien op de handhaving van de wet. De autonome regio’s Valencia en Madrid, die worden geregeerd door de oppositie, hebben zelfs een soort boycot op touw gezet tegen de wet die voor heel Spanje geldt.

De deelregeringen van die deelstaten staan toe dat er in bedrijfskantines mag worden gerookt, en ook bij bruiloften en besloten partijen.

Volgens de wet moeten horecagelegenheden die groter zijn dan honderd vierkante meter een apart rookvrij gedeelte inrichten. De kleinere bedrijven moesten dit jaar zelf beslissen of ze al dan niet rookvrij zouden zijn. Hun besluit moest duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van het pand worden meegedeeld. Verreweg de meeste ondernemers hebben ervoor gekozen om de asbakken op tafel te laten staan.

De minister is voorlopig niet van plan om de wet aan te scherpen. „We gaan eerst proberen om de controle te verbeteren. En ik hoop dat de horeca onder druk van het niet rokende deel van de bevolking gaat nadenken over haar verantwoordelijkheid“, aldus Salgado.

Bron: http://www.bndestem.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Willem***
Berichten: 11
Lid geworden op: 17 dec 2006, 11:06
Locatie: Barendrecht

Bericht door Willem*** »

een hoop geknip en geplak...

de vraag is simpel, het antwoord toch ook..

Ik heb voor antwoord B gekozen!
De oplossing geboden in restaurant Savelberg is uitstekend, roken kan in de salon..

Wordt ook goed gebruik van gemaakt tijdens een diner tussen de gangen door..

Vorig jaar in de Librije werdt aan 3 tafels stug gerookt, sommige gerechten worden hierdoor verziekt en dan kan zo'n toptent toch nooit willen??

Gr
Willem
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Hotels Mercure en Novotel rookvrij

Bericht door Webmaster »

De hotels van Mercure en Novotel worden vanaf 1 januari 2007 grotendeels rookvrij. In 2008 worden de hotels volledig rookvrij. Moederbedrijf Accor Hotels Nederland wil met dit stappenplan de gasten laten wennen aan een volledig rookverbod in de hotels.

Dat meldt Zakenreisnieuws.nl. Vanaf 1 januari 2007 geldt het rookverbod bij Mercure en Novotel in tachtig procent van de hotelkamers en in restaurants, vergaderzalen, gangen en liften.
‘Onze gasten reageerden positief toen wij hen om hun mening vroegen. Het rookvrij maken van de hotels van Novotel en Mercure gebeurt in fases. We willen onze gasten aan het idee laten wennen dat er straks helemaal niet meer gerookt mag worden. We gaan ervan uit dat een gewenningsperiode van een jaar voldoende is’, aldus operationeel directeur Arnaud Perulli van Accor Hotels Nederland.

Bron: www.Zakenreisnieuws.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Controleurs op pad om rookverbod in horeca na te gaan

Bericht door Webmaster »

Controleurs van de FOD Volksgezondheid en van het Federaal Voedeselagentschap (FAAV) zijn nieuwjaarsdag op pad om het rookverbod in horecazaken te controleren.

Sedert 1 januari is roken in restaurants verboden, tenzij de zaak beschikt over een aparte, afgesloten rookkamer. De sigaret is verder taboe in cafetaria's of kantines verbonden aan sportactiviteiten. Naast dit rookverbod zijn sinds nieuwjaar ook asbakken op openbare plaatsen verboden. Hoeveel controles, waar en met welk gevolg, wil Volksgezondheid niet meteen bekendmaken. "Er is afgesproken om geen communicatie te doen voor de tweede week van januari. Dit om de inspecteurs in alle rust en sereniteit hun werk te laten doen", zegt Karim Ibourki, de woordvoerder van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). Om de naleving van het rookverbod te controleren, worden tachtig controleurs van het Voedselagentschap en twintig controleurs van Volksgezondheid ingezet. Samen zullen ze dit jaar zo'n 25.000 controles uitvoeren, waarvan de helft tijdens de eerste drie maanden. Bij een eerste bezoek volgen nog geen boetes. Als de uitbaters bij een tweede controle nog niet in de regel zijn, riskeren ze wel een boete die schommelt tussen 150 en 1.650 euro.

Bron: http://nieuws.skynet.be
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Restaurants in België rookvrij

Bericht door Webmaster »

België heeft een nieuw rookbeleid voor de horeca. Sinds begin dit jaar is het niet meer toegestaan om te roken in horecabedrijven. Het verbod geldt voor restaurants en een deel van de eetcafés.

Restaurants moeten rookvrij zijn of een afgesloten rookkamer hebben. De drankverstrekkende horeca moet de helft van hun zitplaatsen rookvrij maken. Cafetaria’s voldoen met een goed afzuigsysteem aan het nieuwe rookbeleid. Voor eetcafés ligt het gecompliceerder. Daar bepaalt het omzetpercentage wat afkomstig is uit voeding of eetcafés onder de nieuwe regel vallen.

Knop omdraaien
Volgens branchevereniging Horeca Vlaanderen zijn uitbaters goed voorbereid op de nieuwe regeling. ‘Het zijn vooral de rokers die de knop om moeten draaien’, aldus woordvoerder Luc de Bauw in De Telegraaf.

Hoogste concentratie
De Bauw vervolgt: ‘Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid rookvrije gelegenheden op prijs stelt. Ik denk dat zelfs veel cafés helemaal rookvrij zullen worden. Voor de consument blijft er keus genoeg, aangezien we in Europa de hoogste concentratie horecazaken hebben’.
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Tweederde van alle Nederlanders is de tabakswalmen beu

Bericht door Webmaster »

Tweederde van alle Nederlanders is de tabakswalmen in de horeca beu. De nieuwe Tweede Kamer moet nog in 2007 de horeca rookvrij maken.
Uit een enquête van de TNS Nipo blijkt dat 65 procent van de Nederlanders de tabakswalmen in cafés, restaurants en discotheken niet meer tolereert, en 59 procent wil dat er zo snel mogelijk een verbod komt. De stichting Clean Air Nederland (CAN) is een grote campagne begonnen om de horeca nog in 2007 rookvrij te maken.

Mensen die voor een rookvrije horeca kiezen kunnen deze weken een digitale kaart opsturen en al deze kaarten zullen aan de formateur gegeven worden.

Er zijn inmiddels al ruim 53.000 kaarten verzonden. Ik vind dit een goede actie en het streven om nog in 2007 de horeca in Nederland rookvrij te maken verdient ondersteuning . De Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling is nu aan zet om zo snel mogelijk aan te dringen op goede wetgeving.

Uit het onderzoek waarop ik onlangs gepromoveerd ben, blijkt dat het roken door bezoekers van horecagelegenheden jongeren aanzet tot het blijven doorroken. We hebben gebruik gemaakt van een nagebootst café om het rookgedrag van jongvolwassenen te bestuderen. De resultaten die hieruit voortkomen tonen aan waarom het zo belangrijk is om de horeca rookvrij te maken. Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom ik pleit voor een rookvrije horeca.

Het café nodigt jongeren uit om te roken. Jongeren roken in een café meer dan ze gewoonlijk zouden doen. We hebben onderzocht waarom jongvolwassenen gaan roken en blijven roken wanneer ze in een café zijn. De jongeren die meededen aan het onderzoek waren 18 tot en met 33 jaar en studeerden aan de hogeschool of universiteit. Wat blijkt: jongeren imiteren het rookgedrag van een wildvreemd persoon. De eerste sigaret steken jongeren op vanwege de nicotinebehoefte. Echter, de volgende en de daaropvolgende worden opgestoken vanwege de omgevingsfactoren. Een gezellige sfeer en het rookgedrag van andere personen zet de jongere aan om flink door te paffen. Daarom zullen ook vooral mensen die aan het minderen zijn of willen stoppen met roken meer risico lopen om in horecagelegenheden waar nog gerookt wordt terug te vallen in hun oude rookgewoontes.

Bovendien heeft het roken in de horeca natuurlijk zeer nadelige effecten voor niet-rokers. Passief roken is zeer schadelijk, en zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor rookgerelateerde ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten. Bovendien moet je de mensen beschermen die bewust hebben gekozen om niet te roken. Waarom? Deze niet-rokers mogen niet blootgesteld worden aan sigarettenrook van anderen in openbare situaties. Door de horeca rookvrij te maken wordt zij toegankelijk voor iedereen en het bezoek kan dan geen nadelige gevolgen hebben voor de niet-rokers.

In andere EU-landen zoals Ierland, Schotland, Zweden, Spanje, Portugal en Italië is de horeca al rookvrij. Engeland en Frankrijk volgen zeer binnenkort.

De vrees voor omzetdaling na een rookverbod is ongegrond. In Italië blijkt zelfs dat de omzet van de horeca juist stijgt en ook in de Verenigde Staten is de omzet gestegen. Ook is het argument dat de horeca rookvrij maken zal leiden tot banenverlies ongegrond. In New York bijvoorbeeld is sinds het rookverbod het aantal banen in de horeca juist toegenomen. Rokende mensen zullen blijven komen naar cafés en restaurants. Niet-rokers, die eerst deze horecagelegenheden meden vanwege de rokerige ruimtes, zullen ook weer vaker een café of discotheek bezoeken.

Kortom, het wordt tijd dat in Nederland de politiek wakker wordt geschud en dat de nieuwe Tweede Kamer nog in 2007 de horeca rookvrij maakt.

Op basis van zelfregulering van de branche zal er weinig veranderen en komen horecagelegenheden afspraken met de overheid niet na.

Een minderheid kan de meerderheid niet langer dwingen om in vervuilde lucht te verkeren. Op allerlei plaatsen is roken inmiddels verboden. Op het werk, in de trein en in het vliegtuig wordt al lang niet meer gerookt. Nu de horeca nog.

Dr. Zeena Harakeh is onderzoekster en universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bron: http://www.trouw.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Sinds twee jaar mag in Italië niet meer worden gerookt

Bericht door Webmaster »

Sinds twee jaar mag in Italië niet meer worden gerookt in openbare ruimtes. Het rookverbod bevalt rokers, niet-rokers en horecapersoneel goed.

In de Taverna del Campo zitten drie dertigers aan de witte wijn. De vriendinnen mogen hun aperitief graag drinken in de wijnbar aan het pittoreske Campo de’ Fiori in Rome. Er wordt niet gerookt en de drie niet-rooksters zijn daar blij mee. „De lucht is schoon, je kunt tenminste ademen”, zegt de 33-jarige Federica Giannini. De andere vrouwen knikken instemmend. „Ik heb een dochter van 10. Die komt nu gezellig met me mee”, vertelt de 35-jarige Anna Dolcetti. „Toen er overal nog gerookt mocht worden, liet ik dat wel uit mijn hoofd. Dat vond ik te ongezond voor haar.”

In Italië mag sinds 10 januari 2005 niet meer gerookt worden in openbare ruimtes. Alle werkplekken, cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden horen rookvrij te zijn. Rokers mogen alleen binnen een sigaret of sigaar opsteken als er daar speciale ruimtes voor zijn gemaakt. Maar in de horeca zijn die er nauwelijks. Vanwege ruimtegebrek en de kosten heeft slechts één procent van de uitgaansgelegenheden een rookgedeelte gecreëerd. Rokers moeten buiten aan hun trekken komen.

Op het Campo de’ Fiori, een plein vol restaurants, pizzeria’s, wijnbars en pubs, zitten en staan dan ook veel mensen buiten. Voor de deur van restaurant Ditirambo staat een groepje klanten te roken. „Ik rook tegenwoordig veel minder als ik uit eten ga”, zegt studente Laura Aquila, een voorstander van het verbod, terwijl ze een sigaret opsteekt. „Voorheen rookte ik tussen de gangen door en kwam ik uit op drie sigaretten per avond. Nu rook ik eentje, als ik uitgegeten ben. Ik vind dat fijn zo. De sigaret smaakt me beter, ik geniet er meer van.”

De eigenaar van Ditirambo vind het prettig niet meer in de rook te hoeven werken. Hij zegt nooit problemen te hebben met klanten die binnen wilden opsteken. „De gewoonte om in een restaurant niet te roken is razendsnel ingeburgerd. Het is inmiddels net zo normaal als niet roken in de bioscoop.”

Veel horeca-ondernemers die over een terras beschikken, hebben daar twee meter hoge, championvormige gaskachels neergezet. Zo kunnen de rokers – net geen kwart van de bevolking – er toch warmpjes bijzitten.

Voor de pub The drunken Ship zitten rokers Valentina Campo (27) en Valerio di Trenta (30) onder zo’n kachel een biertje te drinken. Valentina heeft helemaal geen moeite met het rookverbod. „Voordat het van kracht werd, zag ik er wel tegenop. Want drinken ging voor mij samen met roken. Maar het is heel prettig om, wanneer ik uit ben geweest, niet al mijn kleren buiten te hoeven hangen vanwege de rookstank.” Vriend Valerio is minder enthousiast. „Het is mij in de cafés en discotheken te schoon, te steriel. Ik mis de geur van rook vermengd met alcohol.” Hij grinnikt. „Bovendien kan je geen meisje meer versieren door haar om een vuurtje te vragen.”

In Nederland nog geen besluit over horeca
Noorwegen, Ierland en Italië hebben de anti-rookmaatregelen enkele jaren geleden genomen, dit jaar volgen veel andere landen. Zo zijn Belgische restaurants sinds 1 januari rookvrij, hoewel kleine cafés en frietkramen mogen volstaan met afzuiginstallaties. Er mogen aparte rookzaaltjes komen, mits daar niet gegeten wordt, maar in Italië is gebleken dat die vaak uitblijven. Het Franse rookverbod in openbare ruimtes gaat volgende maand in, per 1 januari 2008 volgt de horeca. Schotland (maart), Wales en Noord-Ierland (april) en Engeland (juli) krijgen ook een totaal verbod in de horeca. Denemarken zondert na april alleen nog de kleinste cafés en bars uit. Over het Nederlandse rookbeleid in de horeca is nog geen besluit gevallen.

bron: www.trouw.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Veel rookcontroles Belgische horeca

Bericht door Webmaster »

Sinds de invoering van het rookverbod in de Belgische horeca begin dit jaar hebben al meer dan tweehonderd medewerkers van de Federale Overheidsdienst controles uitgevoerd. Over het algemeen houdt de Belgische horeca zich goed aan de nieuwe regels.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen. De inspecteurs zijn redelijk tevreden over de naleving van het nieuwe rookbeleid. ‘Soms ontbreken de symbolen die aangeven waar het roken verboden of toegestaan is. In dat geval krijgt de uitbater een sticker’, aldus woordvoerder Jan Eyckmans van Volksgezondheid.

Volksgezondheid heeft zeventien controleurs in dienst. Om de door de minister gestelde 25.000 controles per jaar te halen, heeft de organisatie de hulp ingeroepen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Die controleren normaal de hygiëne, maar kijken tijdens hun bezoeken ook toe op de naleving van de rookwetgeving.

Niet alleen de horeca wordt gecontroleerd op naleving van het rookverbod. Ook andere sectoren kunnen op controles rekenen. Eyckmans: ‘Dit weekend bijvoorbeeld hebben de inspecteurs zich op de sportcomplexen toegelegd’.
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Rookvrij hotel veilt asbakken

Bericht door Webmaster »

Het Amerikaanse Gaylord Hotels heeft een opvallende manier gevonden om aandacht te vragen voor het nieuwe rookbeleid van haar hotels. De keten heeft meer dan tienduizend asbakken te koop gezet op veilingsite eBay.

Dat meldt PR Newswire. De opbrengst van de asbakken gaat naar een goed doel. Totaal veilt Gaylord Hotels ruim 10.000 asbakken via de populaire veilingsite eBay. De asbakken worden niet meer gebruikt omdat er in de hotels een rookverbod is afgekondigd.

‘We zijn trots op de bijzondere omgeving die wij in onze hotels creëren. Het zou verkeerd zijn om deze omgeving te vervuilen met rook’, meldt operationeel directeur John Caparella van Gaylord Hotels.

http://sev.prnewswire.com/travel/200701 ... 007-1.html
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... %26fvi%3D1
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Rookverbod dreigt voor horeca

Bericht door Webmaster »

Zorgeloos een sigaartje roken na het eten? Het kan nog gerust in restaurants in Velsen. Wel bestaat de kans dat minister Hoogervorst dit verandert. Wanneer de horeca niet voldoende voldoet aan het geïntroduceerde stappenplan, dan zal de minister een rookverbod afkondigen voor alle horecazaken in ons land. Terwijl de eigenaren van restaurants in de omgeving blij zouden zijn met een algeheel rookverbod, vrezen cafés de maatregelen.


Twee jaar geleden ging de Tweede Kamer akkoord met een stappenplan: kroegen, restaurants, discotheken, hotels en coffeeshops krijgen tot 2009 de tijd om rookvrije ruimtes te maken. Nietrokersvereniging Clean Air Nederland vermoedt dat de horeca het beleid massaal aan de laars lapt.

Ook in Velsen lijken horecaondernemers het stappenplan niet als een heilig voorschrift zien. ,,Ons rookbeleid? Dat is een makkelijke. Dat hebben we niet." In restaurant Het Roode Hert in Velsen-Zuid mag gewoon gerookt worden, vertelt Edwin Roest ,,Toch vind ik een rookverbod in de horeca een prima idee. Met zo'n verbod heb je niet het probleem dat rokende klanten wel bij de buren terecht kunnen."

Een argument tegen het rookverbod is dat het minder druk en gezellig wanneer de asbakken van de tafels verdwijnen.

Café/discotheek Crossroads in IJmuiden heeft geen rookvrije zone. Mark Nobels van Crossroads ziet een rookverbod totaal niet zitten. ,,Dan blijven de klanten echt weg. Er komen veel stevige rokers, die gaan echt niet even buiten roken."

Hoeve Duin en Kruidberg in Santpoort voldoet wel aan de normen van het stappenplan. Er mag binnen niet gerookt worden. ,,Maar dat heeft meer een persoonlijke reden", vertelt Johanna Rutte. ,,De eigenaar vindt het helemaal niks als er gerookt wordt. De ruimte is niet geschikt om in te delen in zones. Natuurlijk zijn er rokers die mopperen. Daarom mag van mij dat rookverbod gauw komen. Het ligt dan in elk geval niet meer aan ons."

Bron: http://www.haarlemsdagblad.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Restaurant “In ’t Groene Woud” rookvrij

Bericht door Webmaster »

Sinds 1 januari 2007 kunnen gasten èn personeel van “In ’t Groene Woud” in een geheel rookvrije omgeving vertoeven.
Iedere horeca-exploitant wordt door de overheid verplicht om zèlf een keuze te maken tussen, geheel rookvrij, gedeeltelijk rookvrij of wèl roken in hun bedrijf. “Voor de meeste ondernemers een ingewikkelde kwestie“, zegt Ton Pijnenburg, eigenaar van “In ’t Groene Woud”, “Veel medewerkers willen niet in een rokersgedeelte werken, en terecht, zij hebben recht op een rookvrije werkplek. Ook haalt een apart rokersgedeelte meestal weinig uit omdat, ondanks een goed afzuigingssysteem, de rook overal naar toe trekt. Het maakt de keuzes bij reserveringen voor gezelschappen, wel òf niet in de rook, vaak problematisch”. Volgens Pijnenburg brengt de meest gekozen tussenweg, om een restaurant gedeeltelijk rookvrij te maken, dus geen oplossing maar zorgt in praktijk zelfs voor problemen.“ Omdat van zijn vaste personeel niemand rookt en van de ambulante medewerkers maar enkelen, die al gewend zijn om alleen buiten hun sigaretje op te steken, koos Pijnenburg voor een helder beleid. Hij nam het moedige besluit om vanaf het nieuwe jaar zijn restaurant geheel rookvrij te maken. Moedig, omdat niet iedereen blij is met deze keuze; sommigen, ook vaste gasten, draaien zich om bij het zien van het bordje “rookvrij restaurant”. Pijnenburg: “Wij betreuren dit natuurlijk zeer en ik zit daarom wèl te denken aan een rookzuil met speciale afzuiging in een hoek van het restaurant om toch ook aan die gasten tegemoet te kunnen komen”.
Gelukkig zijn verreweg de meeste gasten wèl heel tevreden met het besluit. “Èn, culinair gezien komen ook de gerookte zalm en paling beter tot hun recht !“

Bron: http://www.hetklaverblad.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Wetsvoorstel om horeca volledig rookvrij te maken

Bericht door Webmaster »

Afbeelding

Spirit-kamerlid Stijn Bex dient een wetsvoorstel in om de horeca volledig rookvrij te maken. Hij wil zo naar eigen zeggen de bestaande discriminatie tussen enerzijds jeugdhuizen en eetcafés en anderzijds gewone cafés wegwerken.

Jeugdhuizen en eetcafés vallen in tegenstelling tot gewone cafés wel onder het rookverbod. Daardoor verliezen ze volgens Bex bezoekers en inkomsten. Het Spirit-kamerlid wil de discriminatie wegwerken door de lat voor iedereen gelijk te leggen.

"Met de huidige halfslachtige regeling zit ons land in de buik van het Europese peloton. Momenteel hebben reeds een tiental Europese landen een meer verregaande wetgeving met een totaal rookverbod. De buitenlandse ervaringen leren ons dat de wetgeving wordt gerespecteerd, dat de luchtkwaliteit erop vooruitgaat en dat er geen negatieve invloed is op de omzet van de horecasector. Ook in ons land is het draagvlak voor een rookvrije horeca nu voldoende groot om de stap te zetten", luidt de verantwoording voor het wetsvoorstel.

Eerder pleitte ook Spirit-kopstuk en Vlaams minister Bert Anciaux al voor een algemeen rookverbod in de horeca. (belga)

Bron: http://www.hln.be/
Kokforum.nl : de website voor koks
jeroen
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 jan 2007, 13:30
Locatie: Vlissingen

Bericht door jeroen »

bij ons in het restaurant mag er niet gerookt worden. Roken is alleen toegestaan in de serre.

"Gek" genoeg heeft bijna niemand er problemen mee.

Ik heb er persoonlijk als niet roker totaal geen moeite mee als mensen willen roken. Echter vind ik het niet prettig als je lekker zit te eten en een gast aan een andere tafel steekt een lekkere dikke sigaar op. Dat overheerst teveel.Als je dan als bedrijf een prettige ruimte kan maken waar na de maaltijd even lekker relax kan worden gerookt, waarom niet.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Onderzoek Stappenplan Rookbeleid

Bericht door Webmaster »

Onderzoek van Ministerie VWS uitgevoerd door TNS Nipo naar het rookbeleid (stappenplan 2005-2008) van horecagelegenheden en podia.

http://www.koksforum.nl/forumplaatjes/rook2006.pdf
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Roken in de Horeca

Bericht door Webmaster »

Hieronder vindt u nuttige informatie over Roken in de Horeca.

Op 1 januari 2004 is het recht op een rookvrije werkplek in werking getreden, hiermee hebben alle werknemers recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen werken zonder hinder of overlast te ondervinden van tabaksrook. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer bij de overheid of in het bedrijfsleven werkt. Dit staat in de Tabakswet van 17 juli 2002.
Download de Brochure Roken en de Wet.
http://www.koksforum.nl/forumplaatjes/Wet.pdf

Voor de horeca is een tijdelijke uitzondering (voorlopig vrijgesteld) gemaakt omdat er veel weerstand was tegen een wettelijk rookverbod; men vreesde verlies aan omzet en faillissementen. Minister Hoogervorst (VWS) en de horeca branche (Koninklijk Horeca Nederland) hebben in september 2004 afgesproken dat horeca-ondernemingen op eigen kracht het meeroken in de horeca zullen terugdringen.

Op de langere termijn moet de horeca rookvrij worden. Nu (1 januari 2005 tot 31 december 2008) geldt een overgangsfase die ook bedoeld is om een cultuuromslag te bewerkstelligen bij werkgevers, werknemers en bezoekers van de horeca. De overgangsfase is in een stappenplan opgesteld om roken in horecagelegenheden vanaf 2005 in vier jaar af te bouwen. Deze afspraken staan in het Stappenplan Rookbeleid Horeca - Gewoon Gastvrij. Dit was de opvolger van het 1e Stappenplan voor het Rookbeleid in de Horeca 'Gewoon Gastvrij' van december 2003.

Het stappenplan van minister Hoogervorst (VWS - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Koninklijk Horeca Nederland loopt van 1 januari 2005 tot eind 2008. Na vier jaar moet driekwart van alle cafés en discotheken een rookvrije zone hebben. Alle hotels moeten rookvrije kamers aanbieden en de helft van alle cafetaria's moet geheel rookvrij zijn. In driekwart van alle horecabedrijven mag geen tabak meer worden verkocht.

Begin 2006 is er door TNS Nipo onderzoek gedaan, in opdracht van het Ministerie VWS, naar het rookbeleid (stappenplan 2005 - 2008) van horecagelegenheden en podia. Minister Hoogervorst (VWS - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de Tweede Kamer in een brief van 5 juli 2006 hierover verslag gedaan. Er zijn enkele positieve ontwikkelingen te melden: in de horeca wordt minder tabak verkocht en hotels bieden steeds meer rookvrije kamers aan. Maar vooral cafés en discotheken lopen ver achter op de gemaakte afspraken.

Een werkgever mag een of meerdere ruimtes aanwijzen als rookruimte. Dat is niet verplicht. Aan zo’n ruimte worden wel enige eisen gesteld. Zo moet de ruimte afsluitbaar zijn. Er mag geen rookoverlast zijn in de aangrenzende ruimtes. De ruimte mag ook niet in gebruik zijn voor andere activiteiten, bijvoorbeeld als vergaderzaal of kopieerruimte.

De klachten van werknemers die hinder of overlast ondervinden van de rook van anderen hebben prioriteit. Naar aanleiding van deze klachten voeren controleurs van de Drank, Horeca en Tabak (DHT)-teams inspecties uit bij de betreffende bedrijven of instellingen.

De controleurs voeren inspecties uit bij alle instellingen en bedrijven waar de bepalingen van het rookverbod van toepassing zijn. Zij zijn bevoegd om alle ruimten te inspecteren waar werknemers hun werkzaamheden kunnen uitvoeren zoals bijvoorbeeld werkkamers, gemeenschappelijke ruimten, productiehallen, bedrijfskantines etc. Instellingen of bedrijven die het rookverbod overtreden riskeren een geldboete. De boete kan oplopen tot € 2.400-.

Nederland loopt in Europa steeds meer achter met haar rookbeleid in de horeca.

Rookverbod in Europa (Horeca)*:
Ierland - 29 maart 2004
Noorwegen - 1 juni 2004
Zweden- 1 december 2004
Italië - 10 januari 2005
Malta - 1 april 2005
Luxemburg - 1 januari 2006
Spanje - 1 januari 2006
Schotland - 26 maart 2006
België - 1 januari 2007
Engeland - 1 juli 2007
Wales - 1 juli 2007
Frankrijk - 1 januari 2008

* Bron Horeca Link - December 2006

http://www.rokenendewet.nl/
http://www.horeca.org/
http://www.minvws.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Handtekeningen voor rookvrije kroeg voor onderhandelaars

Bericht door Webmaster »

Antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft dinsdagmorgen 60.000 handtekeningen voor een rookvrije horeca aangeboden aan ChristenUnie-leider André Rouvoet en CDA'er Maxime Verhagen. CAN had voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag een rookvrije ontbijttafel gedekt voor de onderhandelaars voor een nieuw kabinet en informateur Herman Wijffels.

Maar van de onderhandelaars schoven alleen Rouvoet en Verhagen aan. Dinsdag zou de Tweede Kamer stemmen over een motie van de ChristenUnie om de horeca versneld rookvrij te maken, maar dit werd uitgesteld.

Tot 1 januari 2009 heeft de horeca zelf de gelegenheid gekregen om sigaretten uit te bannen, maar vorig jaar bleek dat dit nog niet erg op schiet. Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) dreigde al om het rookverbod sneller in te voeren, maar tot nu toe was daar in de Kamer nog geen meerderheid voor.

In april moet blijken in hoeverre de horeca echt werk maakt van het uitbannen van rookwaren. De opvolger van Hoogervorst moet dan beslissen of er sneller een rookvrije horeca komt.

Bron: www.anp.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Rookvrij dineren bij restaurant Auberge du Bonheur

Bericht door Webmaster »

Met ingang van januari 2007 is het à la carte-restaurant van Auberge du Bonheur rookvrij. Steeds meer restaurantbezoekers geven namelijk de voorkeur aan het eten in een rookvrije omgeving. Om aan deze wens tegemoet te komen – en vooruitlopend op de toekomstige wetgeving – is deze nieuwe huisregel ingesteld.

Auberge du Bonheur is hiermee de eerste exclusieve restaurantlocatie in de regio Midden-Brabant met een rookvrij restaurant.

Restaurantgasten die graag willen roken, worden hiertoe uiteraard in de gelegenheid gesteld. Zij kunnen dit in de bar doen. Hier is een electrostaat-reiniger aan het plafond gemonteerd om de ontstane rook te reduceren.

General manager Mauro de Leeuw: ‘We hebben ervoor gekozen om het restaurant rookvrij te maken en roken toe te staan in de bar. Indien je andere mensen niet stoort, moet roken namelijk gewoon kunnen. We verkopen dus ook nog gewoon sigaretten en sigaren. De gasten reageren enthousiast. Lekker dineren zonder rookoverlast komt ten goede aan de smaakzintuigen. Rokers vinden het ook prima. Ze zitten gewoon lekker aan de bar van hun rokertje te genieten’.

Hotel Restaurant Auberge du Bonheur
Bredaseweg 441
5035 NA Tilburg
013-4686942
013-5900959
info@bonheurhorecagroep.nl
www.bonheurhorecagroep.nl

Bron: http://www.tilburg.com
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Boete voor rokende gast Mövenpick

Bericht door Webmaster »

Mensen die een sigaret opsteken in het rookvrije Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre riskeren een boete van 150 euro. General manager Ron Bar-El heeft al een kleine tien gasten op de bon geslingerd.

Het Mövenpick werd vorig jaar september geopend en is het eerste geheel rookvrije ketenhotel in Nederland. Roken mag nergens. Niet op de kamers, niet in het restaurant en ook niet in de zalen en in de lobby. Omdat niet elke gast zich aan de huisregels houdt, besloot het management een boete in te stellen.

Gordijnen stinken
Het hotel staat daarmee in z’n recht, weet general manager Bar-El. ‘We hebben het gecheckt bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Zolang we de maatregel en de sancties maar duidelijk genoeg communiceren, is er niets aan de hand.’ Op de kamers en bij de receptie liggen briefjes waarop gasten in meerdere talen worden geïnformeerd.

Bar-El heeft stevige argumenten om een boete op te leggen. ‘Iemand die op z’n kamer rookt, zadelt het hotel op met extra kosten. Gordijnen gaan stinken en moeten gereinigd of extra gelucht worden.’ Overigens gaat het geld dat met de boetes wordt binnengehaald niet naar het hotel, maar naar een goed doel: onderzoek naar kinderkanker.

Politie
Maar hoe weet je nou of iemand heeft gerookt? ‘We betrappen mensen soms en je ruikt het. Onze kamermeisjes zijn er extra alert op. Is er op een kamer gerookt, dan wordt hiervan direct melding gemaakt bij de receptie.’

Tot nu toe zijn zo’n tien gasten beboet. De meeste mensen betalen zonder tegensputteren. ‘Eén persoon deed moeilijk, daar hebben we de politie bij moeten halen. Het bleek om een man te gaan die werd gezocht.’

Gasten van Mövenpick Amsterdam City Centre mogen alleen buiten roken. Voor rokende medewerkers is achter het hotel een speciale rookhoek ingericht.

Bron: http://www.zibb.nl/horeca/
Kokforum.nl : de website voor koks
Gebruikersavatar
Runner
Berichten: 12
Lid geworden op: 12 jan 2007, 15:04
Locatie: Velp (Gld)
Contacteer:

Bericht door Runner »

In Noorwegen is al een tijd een rookverbod in restaurants en café's. Veel problemen geeft het niet geloof ik.

Een rookverbod in restaurants zou ik wel OK vinden. In café's hoeft het van mij zonodig niet.
Niets is hindelijker dan in een restaurant net lekker aan een goed stukje vlees te willen beginnen en dat dan je buurman (een tafeltje ver is) net zijn nagerecht op heeft en een sigaret opsteekt. Het stukje vlees smaakt dan niet lekker meer met een rooklucht die met iedere hap meekomt.

(Bovendien hebben werknemers recht op een rookvrije werkplek :lol: )
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Brussel wil meer rookvrije ruimtes in EU

Bericht door Webmaster »

Afbeelding

De Europese Commissie roept EU-landen op meer rookvrije ruimtes in te voeren. Vooral in Zuid- en Oost-Europa is roken toegestaan op meer openbare plaatsen dan in bijvoorbeeld Nederland. Mensen die dagelijks andermans sigarettenrook inademen lopen 15 procent meer kans te sterven, zelfs als ze zelf nooit hebben gerookt.

Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) presenteert daartoe dinsdag een rapport. Woensdag opent hij met VVD-Europarlementslid Jules Maaten in Brussel een expositie over waarschuwingsfoto's op sigarettenpakjes. Maaten loodste enkele jaren geleden een voorstel door het Europees Parlement om de foto's in de EU toe te staan. België heeft de foto's nu als enige land verplicht gesteld. Nederland overweegt te volgen.

Maaten stelt dat de oproep voor meer rookvrije ruimtes niet zozeer gericht is op Nederland. Nederland heeft het roken al verboden in veel ruimtes. „Vraag is ook of Europa eigenlijk wel iets te vertellen heeft over het roken. Het inademen van tweedehandsrook is namelijk niet echt grensoverschrijdend”, vindt Maaten. „Nu steeds meer landen het roken in bijvoorbeeld cafés hebben aangepakt, is het voor Brussel makkelijker om zo'n oproep te doen.”

In een enquête van de Europese Commissie in 2006 zei 80 procent van de ondervraagde Europeanen voor een rookverbod te zijn in openbare ruimtes: zowel op het werk als op andere plaatsen waar veel mensen komen. Een meerderheid wil ook de sigaretten uit cafés en restaurants verbannen, maar de meningen verschillen sterk tussen de EU-landen.

Het aantal rokers in de Europese Unie is de laatste drie jaar sterk gedaald. In 2002 rookte nog 40 procent van de inwoners, in 2006 was dat gedaald tot 33 procent. De verschillen tussen de EU-landen zijn echter groot, zo bleek uit een enquête van de Europese Commissie vorig jaar.

Driekwart van de rokers erkende in de enquête dat de rook een gezondheidsrisico is voor niet-rokers. Van de ondervraagden zei 95 procent hun sigaret te doven in de nabijheid van zwangere vrouwen, omdat het gevaarlijk kan zijn voor de baby.

Bron: www.telegraaf.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Minder asbakken in Nijmeegse restaurants

Bericht door Webmaster »

NIJMEGEN - In visrestaurant De Schat, eetcafé Eten bij Zusje, café - restaurant Lindenberg No 23 en in pannenkoekenhuis De Duivelsberg zijn geen asbakken meer te vinden. Rokers met een brandende sigaret tussen de lippen zijn niet welkom.

Uit eten zonder sigarettenlucht. Het kan in steeds meer restaurants in Nijmegen en omgeving. Buiten op het terras, daar mogen ze roken.

Of gasten daardoor wegblijven? „Ongetwijfeld. Maar er zijn ook mensen die juist speciaal naar ons restaurant komen.“

Felix Aaldering mag graag een sigaartje opsteken, maar dat verpest een gezellig etentje al helemaal, vindt de restauranthouder.

In zijn eetcafé Eten bij Zusje, nieuwkomer in de Nijmeegse restaurantwereld, zijn sigaretten taboe en de gasten vinden het ‘geweldig’, weet Aaldering. „Ze komen er zelfs speciaal voor. Vroeg in de avond komen hier veel tweeverdieners met kinderen, zij vinden het ook prettig.“ Toen hij twee maanden geleden met het restaurant begon, was niet-roken meteen de regel.

Het kan volgens Aaldering ook niet anders. „We gaan om half zes open, dan komen de eerste gasten. Een tafeltje is vaak twee, of drie keer bezet op een avond. Om half negen hangt de hele zaak vol rook. Dan heb je een goede afzuiginstallatie nodig.“

Bovendien roken steeds minder Nederlanders. „28 procent rookt“, weet Aaldering als bestuurslid van de Nijmeegse afdeling van Horeca Nederland. „En 65 procent vindt het een goede zaak dat er in een restaurant niet gerookt wordt“.

Bij De Duivelsberg in Berg en Dal hebben niet-rokers al sinds 1998 hun eigen territorium in het pannenkoekenrestaurant. Het nieuwe jaar heeft uitbater Johannes van de Bent - ‘ik ben dertien jaar geleden gestopt met roken’ - aangegrepen om het pannenkoekenrestaurant helemaal rookvrij te maken. Het niet-rokers gedeelte van het pannenkoekenrestaurant puilde al uit, dus de stap is niet zo heel groot. „We zijn een bedrijf waar veel kinderen komen, kinderen houden niet van rook.“

En de gasten kiezen steeds vaker voor rookvrij, merkt hij. „Vijf jaar geleden zeiden mensen als ze een tafel voor tien reserveerden: er zitten twee rokers bij, doe dus maar een tafel in het rokersgedeelte.“

Bron: http://www.gelderlander.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Rookverbod in openbare gebouwen Frankrijk

Bericht door Webmaster »

Meer dan 175 duizend politieagenten gaan de komende tijd in Frankrijk toezien op de naleving van een rookverbod in openbare gelegenheden. Het verbod is donderdag van kracht geworden. Op overtreding van het verbod staat voor rokers een boete van 68 euro en voor werkgevers die toestaan dat er in hun bedrijf wordt gerookt een boete van 135 euro.

In cafés en restaurants mag nu nog worden gerookt, maar over een jaar niet meer. Rokers die willen stoppen, kunnen van de overheid 50 euro krijgen om daarbij hulp in te roepen.

Ook vijf andere Europese landen hebben een verbod of vergaande beperkingen ingesteld op roken in openbare gebouwen. Dat zijn Italië, Spanje, België, Groot-Brittannië en Ierland. Over een dergelijk verbod in EU-verband wordt momenteel gesproken.

Bron: Novum
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Rookvrij dansen bij Pingswing krijgt nog geen navolging

Bericht door Webmaster »

De horeca is huiverig voor het rookverbod dat de bedrijfstak boven het hoofd hangt. Pingswing - rookvrij dansen - bewijst dat er een markt is. Waarom proberen cafés en restaurants het niet uit? Al is het maar éen keer in de maand.
Bert-Jan van Weeren is éen van de grondleggers van Pingswing. Een aantal jaren geleden begonnen in de Fermerie met 75 dansers, in de laatste edities gegroeid naar 125 uitgaanders.
Zaterdag wordt het voor het eerst in Theater Bouwkunde gehouden. ‘Een droomlocatie’, zegt Van Weeren. ‘We hoopten er altijd al op hier terecht te kunnen. Voorlopig zijn twee avonden gepland.’ Mogelijk vindt het rondreizende muziekcircus een vaste plek, nadat het ook al in zalencentrum De Horst neerstreek. ‘Van mij mag het. Het zou geweldig zijn als we in de toekomst bijvoorbeeld elke laatste zaterdag van de maand in Bouwkunde terecht kunnen.’

Van Weeren merkt dat er ‘beweging’ in het rookvrij dansen zit. ‘Vooral mensen die niet veel de deur meer uitkwamen, komen nu swingen.’ Een gat in de markt? ‘Daar gaat het ons niet om. Voor anderhalve man en een paardenkop draaien is niet leuk, maar of het nu voor 75 mensen is of voor tweehonderd maakt ons niet uit. We willen iedereen een leuke avond geven.’

Het Burgerweeshuis heeft het nog niet rookvrij geprobeerd en gaat dat ook niet doen. Directeur Pascal Bouma, geen roker, verwacht dat in het regeerakkoord staat dat de Nederlandse horeca volgend jaar niet meer in de rook zit. ‘Het heeft geen zin om daarop vooruit te lopen. Straks gelden voor iedereen dezelfde regels.’ Als Bouma sigarettenproducent was zou hij er zeker op inspelen. ‘Lekker korte sigaretten voor het uitgaansleven. Buiten drie trekjes voor het nicotineshot en dan hup weer naar binnen de dansvloer op.’

Fonz van swingcafé De Elegast aan de Brink ‘moet er niet aan denken’ om rookvrij dansen eens uit te testen. Hij beseft dat het er aan zit te komen, maar wil geen trendsetter zijn. ‘Ik vind het niet echt rock ‘n roll, hoor. Toch moeten we er de komende jaren allemaal aan. Maar ja, als roken niet meer mag ....’

Hans Kusters van Danscafé Persee vindt ‘het de moeite van het proberen wel eens waard’. De niet-roker zou het geweldig vinden als het rookverbod van kracht is. ‘Maar er moet eerst duidelijkheid komen. Er wordt van alles gezegd, maar niemand weet waar hij of zij aan toe is.’ Kusters is voorstander van rookvrije horeca. ‘Maar dan wel iedereen dezelfde plichten. Geen onderscheid.’

Willem IJzerman van Grandcafé de Dikke van Dale is zelf roker, zegt hij, en zal dus nooit met het voorstel komen om een dag in de maand het café rookvrij te houden. ‘Maar we kunnen er eens over denken. Het blijft wel lastig, want partijen en zo staan lang tevoren gepland. Zo’n rookvrije dag zou je dan ver van tevoren moeten aankondigen.’

Zolang in café’s nog gerookt wordt, houdt Pingswing zijn vaste aanhang. Leuk, zegt Van Weeren, maar niet het belangrijkst. ‘We doen het onze manier, wat anderen doen zijn we niet mee bezig.’

Bron: http://www.destentor.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

KHN positief over rookverbod 2011

Bericht door Webmaster »

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is positief gestemd over het rookverbod in de horeca dat waarschijnlijk in 2011 wordt ingevoerd. Dat laat de branchevereniging weten. Gisteren lekte uit dat in het voorlopige regeerakkoord staat dat er in 2011 zo'n verbod komt.

We zijn niet ontevreden. In het voorlopige regeerakkoord staat dat de overheid in overleg wil treden met de branche over een rookverbod in 2011. Hierover zijn wij positief gestemd’, zo laat KHN-woordvoerder Anthony van der Klis weten in een reactie.

Stappenplan‘We hebben altijd gezegd: hoe minder en gerookt wordt, hoe meer de horeca zich zal aanpassen. We hebben nu een stappenplan. Die loopt 31 december 2008 af. We zijn tevreden dat we worden betrokken in een nieuwe regeling. Al vrezen we voor cafés en discotheken in eerste instantie een omzetverlies, wanneer een rookverbod wordt ingevoerd.
Kokforum.nl : de website voor koks
Willem-chef
Berichten: 150
Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08

Bericht door Willem-chef »

slap hoor, 2011, dat kan toch veel eerder
krijgen we dadelijk naast drugstoeristen ook rooktoeristen???
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Anti-rookclub wil sneller rookverbod

Bericht door Webmaster »

Claen Air Nederland (CAN) zegt blij te zijn dat er een rookverbod komt in de horeca. Maar de anti-rookclub is ontevreden over de reactie van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) op het voorgenomen regeerakkoord. ‘Ondernemers zitten niet te wachten op een schemerzone van vier jaar’.

Op de website van CAN, www.nietrokers.nl, geeft de organisatie een reactie op het regeerakkoord. Ook reageert CAN op KHN, die gisteren op deze site meldde dat het positief gestemd is over de plannen van het nieuwe kabinet. Daarin wordt uitgegaan van een rookverbod in 2011 en een rol van KHN in de totstandkoming van het nieuwe rookbeleid.

Achterban te kort doen
Willem van den Oetelaar van CAN zegt over de reactie van KHN het volgende. ‘Die ruimte wordt ze gelaten omdat er geen datum van invoering in het regeerakkoord staat. Maar ze doen hun achterban te kort met deze reactie. Die zouden dan nog vier jaar moeten schipperen met een stappenplan dat niet echt werkt. Ondernemers hebben baat bij een duidelijke en eenduidige keuze’.

Van den Oetelaar vervolgt: ‘Die ondernemers zitten echt niet te wachten op een schemerzone van vier jaar. Om over de gasten van deze ondernemers maar te zwijgen. Nu we weten dat de horeca zeker rookvrij wordt, is het beste voor iedereen dat dit snel gebeurt en ook direct voor alle horeca’.

Gezondheidsschade
CAN stelt voor om met alle betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten om zo de snelheid erin te brengen. ‘Wat we daarbij ook zullen aanvoeren is dat het onnodig lang in standhouden van het toebrengen van gezondheidsschade aan werknemers en gasten in de horeca onverantwoord is’, aldus Van den Oetelaar op www.NietRokers.nl

Bron: http://www.zibb.nl/horeca
Kokforum.nl : de website voor koks
Paulus
Berichten: 35
Lid geworden op: 29 jan 2007, 20:15
Locatie: Haarlem

Bericht door Paulus »

KHN belde onns laatst op, of we al wat geregeld hadden. Nederland doet aan zelfregulering, ze moeten een de EEG wel resultaten laten zien, en de branche die het zelf zou regelen lijkt het nog niet zo goed geregeld te hebben. Als we niet oppassen met onze zelregulering krijgen we straks een forse boete vanuit brussel lijkt mij. Met andere zaken lopen wij hier weer voor denk ik op de rest van Europa zoals haccp.
Leve de vooruitgang!
Het is slechts de mening van één die de ander iets doet veronderstellen.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Restaurants profiteren van Belgisch rookverbod

Bericht door Webmaster »

Restaurants in Zeeuws-Vlaanderen profiteren flink van het nieuwe rookverbod in België. Belgische gasten die in eigen land niet meer in restaurants mogen roken, gaan massaal de grens over om eetgelegenheden in Zeeuws-Vlaanderen te bezoeken.

Dat meldt de website van de regionale krant PZC. Zeeuwse restaurants hebben moeite hun glimlach te onderdrukken door de extra bezoeken uit België. ‘Wij zijn er blij mee, laat ze allemaal maar komen. We zetten ’s avonds de ramen wel open om de boel te luchten’, aldus gastvrouw Bianca van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken uit Koewacht in op PZC.nl.

Voordeel
De Belgische gasten hebben het in de Nederlandse restaurants nagenoeg louter over het rookverbod in hun land. ‘Het is echt een hot issue, ze hebben het er allemaal over. Geeft helemaal niets. Tot nu toe hebben wij er voordeel van’, zegt Antoine Bergman van restaurant Napoleon in Hulst.

In België is sinds 1 januari een rookverbod in restaurants. In de eerste maand van het verbod zijn er flink wat controles uitgevoerd om te zien of restaurants het nieuwe beleid handhaven. Bij overtreding van de wet kunnen restaurateurs fikse boetes verwachten.

Bron: www.zibb.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

FNV wil rookverbod per 1 juli 2007

Bericht door Webmaster »

De FNV Horecabond noemt het onverantwoord om te wachten tot 2011 met het invoeren van een rookverbod in de horeca. De grootste vakbond voor horecapersoneel wil een rookverbod per 1 juli 2007.

Dat laat de vakbond weten in een reactie op het regeerakkoord waarin staat dat er een rookverbod komt in 2011. ‘Dit betekent dat de overheid het horecapersoneel tot 2011 in de kou laat staan als het gaat om een rookvrije werkplek. De FNV Horecabond vindt dit onverantwoord en pleit daarom voor een rookverbod dat al op 1 juli 2007 ingaat’, aldus voorzitter Ben Francooy van FNV Horecabond.

Nieuwe doelgroep
FNV vindt de angst van de horeca, dat een rookverbod leidt tot minder omzet en werkgelegenheid, ongegrond. ‘In het buitenland hebben deze symptomen zich niet voorgedaan doordat een nieuwe doelgroep, de niet-rokers, de horeca heeft ontdekt’, aldus FNV.

Volgens de vakbond zijn er niet langer argumenten te bedenken waarom langer moet worden gewacht op een rookverbod. Onderzoek heeft volgens FNV uitgewezen dat er in de maatschappij inmiddels voldoende draagvlak is voor een rookvrije horeca.

Bron: http://www.zibb.nl/horeca
Kokforum.nl : de website voor koks
sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak »

Woordvoerder Frederique Hermie: "Wij zeggen: Doen!
"Robert Lagendijk woensdag 7 februari 2007 12:59
“Waarom wachten met een algeheel rookverbod, als je het nu direct kan invoeren,” zegt woordvoerder Frederique Hermie van de FNV Horecabond. En dat uitgerekend op de dag dat het nieuwe regeerakkoord naar buiten komt waarin staat dat zo’n verbod in 2011 een feit is.

Het invoeren van een rookverbod in de horeca is eenvoudig, stelt Hermie. “In heel Nederland mag op de werkplek niet meer gerookt worden. Ooit was er een uitzondering voor de horeca gemaakt. Die uitzonderingsregel hoeft nu alleen maar geschrapt te worden. Er is nu ook veel aandacht in Europees verband voor dit onderwerp en er zijn veel voorstanders. Wij zeggen: Doen!”

Daar komt volgens Hermie bij dat het op het ogenblik de verkeerde kant dreigt op te gaan in de horeca. “De afspraken die met Hoogervorst gemaakt zijn om het roken in de horeca terug te dringen, stammen uit 2004 en lopen tot 2009. Nu er een algeheel rookverbod in 2011 komt, zullen veel horecaondernemers denken: waarom zou ik tot die tijd nog actie ondernemen.”

Bas Kuik, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil nog niet teveel op de zaken vooruit lopen: “Het zal in zijn geheel van de nieuwe minister afhangen. Maar als de tweede evaluatie - begin april - van de afspraken met minister Hoogervorst weer slecht is, komt er sowieso per direct een rookvrije horeca
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Toprestaurant De Vrienden van Jacob zet streep door roken

Bericht door Webmaster »

Restaurant De Vrienden van Jacob in Santpoort gaat over op een rookverbod. Per 1 maart 2007 is het niet meer toegestaan om een sigaret of sigaar op te steken in het sterrestaurant.

De directie van De Vrienden van Jacob (M*L14GM16), gelegen in het vijfsterrenhotel Duin & Kruidberg en culinair aangevoerd door topkok Alain Alders, zegt tot dit besluit te zijn overgegaan na toenemende vraag van gasten om rookvrij te dineren.

‘Omdat de laatste jaren steeds meer vraag was naar de mogelijkheid om rookvrij te dineren, heeft het hotelmanagement besloten vooruit te lopen op de wetswijziging. In deze wetswijziging wordt in 2008 een rookvrije-zone verplicht voor elk restaurant’, aldus Tessa de Jong, verkoop- en marketingdirecteur van Landgoed Duin & Kruidberg.

Bron: http://www.zibb.nl/horeca/
Kokforum.nl : de website voor koks
wim
Berichten: 14
Lid geworden op: 10 sep 2006, 11:57

Bericht door wim »

Horeca Nederland is aggresief bezig om hun leden aan te spreken op het gebruik van (2 tafeltjes) rookvrij. Als dat in jou bedrijf moeilijk kan of om wat voor reden dan ook niet haalbaar is wordt je uitgemaakt voor oncollegiaal. Dat een meerderheid van de leden wil dat er een rookverbod voor de RESTAURANTS komt willen ze niet horen.
Bij ons is 3 maal iemand aan de deur geweest met tafelbordjes. Hierna zijn we nogmaals gebeld en werden we dus uitgemaakt voor oncol.
Advies: niets doen des te eerder zijn de erstaurants rookvrij.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Ketens eisen volledig rookverbod

Bericht door Webmaster »

Belgische restaurantketens eisen een volledig rookverbod in de horeca bij onze zuiderburen. Volgens onder andere AC, McDonald’s en Pizza Hut moeten ook zaken waar minder dan 30 procent van de omzet uit eetwaren komt, rookvrij worden. Sinds het nieuwe rookbeleid zijn deze zaken buiten het rookverbod gehouden.

Volgens de ketens AC, Carestel, Quick, Colmar, Le Pain Quotidien, Lunch Garden, McDonald’s en Pizza Hut discrimineert de nieuwe rookwet. De ketens hebben te maken met een omzetterugval sinds de invoering van het nieuwe rookbeleid begin dit jaar.

Omzetdaling
‘Bij een kwart van de verkooppunten is de omzet in januari gedaald. In sommige gevallen met zeven procent. Je ziet de omzet vooral dalen in de buurt van horecazaken waar de omzet voor niet meer dan 30 procent uit voedsel bestaat en de klant dus wel nog mag roken’, aldus het verzet van de restaurantketens, zo meldt de Belgische nieuwssite HLN.be.

Een woordvoerder van het betreffende ministerie waar dit onderwerp onder valt, is het nog veel te vroeg om de nieuwe wet aan te passen. De gezamenlijke restaurantketens zijn goed voor werk voor bijna 10.000 mensen.

Kijk ook hier: http://www.youtube.com/watch?v=-ODKp-l08to


Bron: http://www.zibb.nl/horeca/
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Ab Klink wil binnen jaar rokers weg uit horeca

Bericht door Webmaster »

Minister Ab Klink van Volksgezondheid streeft er naar om in een jaar tijd een rookverbod in de horeca te realiseren. Dat is sneller dan verwacht. In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staat wel dat er in overleg met de sector een rookverbod moet komen, maar er wordt geen datum genoemd.

Klink deed zijn uitspraak donderdagavond tijdens het televisieprogramma van de NOS met de nieuwe bewindspersonen. Zijn voorganger Hans Hoogervorst had al met de horeca een stappenplan afgesproken waarin staat dat de sector tot 2009 de tijd krijgt om het roken terug te dringen. Dit voorjaar komt er een evaluatie over de resultaten daarvan. Mocht er te weinig zijn gebeurd, dan zou Hoogervorst versneld een verbod invoeren.

Bron: www.telegraaf.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Topzaken willen snel rookverbod

Bericht door Webmaster »

Als het aan de betere restaurants van ons land ligt, komt er snel een rookverbod in restaurants. Wel vindt de helft van de topzaken dat er nog een aparte rookruimte moet zijn om tussen het eten door een sigaret of sigaar op te steken.

Dat blijkt uit een enquête van de website www.bijzondere-restaurants.nl , een site met een overzicht van de betere eetgelegenheden van ons land. BijzondereRestaurants.nl hield een enquête onder 350 restaurants in ons land.
Ruim 80 procent van de respondenten vindt dat er per 1 juli 2007 een rookverbod mag worden ingevoerd. De restaurants geven aan dat dit vooral het belangrijkst is voor het personeel en de gasten.

Discussie met gasten
Bijna 70 procent is het eens met de stelling ‘Gasten moeten in een aparte rookruimte tussendoor kunnen roken’. 27,8 procent is het oneens met deze stelling. Deze uitkomst geeft aan dat de betere restaurants in ons land niet staat te springen voor een volledig rookverbod. In een toelichting meldt BijzondereRestaurants.nl dat de eetgelegenheden wel duidelijk wensen qua beleid, om zo een einde te maken aan discussies met gasten.

Enkele deelnemende restaurants aan de enquête zijn:
Seinpost (Scheveningen)
Parkheuvel (Rotterdam)
De Vrienden van Jacob (Santpoort)
’t Brouwerskolkje (Overveen)
Château St. Gerlach (Valkenburg a/d Geul)
De Fuik (Aalst)

Bron: http://www.zibb.nl/horeca/
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Rookverbod in Duitse horeca

Bericht door Webmaster »

De regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten zijn het donderdag eens geworden over een algeheel rookverbod in de horeca. Er zijn echter tal van uitzonderingen op mogelijk.

Zo mag in restaurants gerookt worden in geheel afgesloten, aparte ruimtes voor rokers. Ook kunnen restaurants ontheffing van het rookverbod krijgen als het etablissement te klein is voor een aparte rookruimte of als er behalve de eigenaar niemand werkt.
De parlementen van de deelstaten moeten nog instemmen met de regeling. Naast de donderdag afgesproken regeling voor de horeca wordt komend voorjaar in de Bondsdag een federaal rookverbod besproken in openbaar vervoer, ministeries en rechtbanken

Bron: http://www.zibb.nl/horeca/
Kokforum.nl : de website voor koks
paulbrussel
Berichten: 147
Lid geworden op: 28 nov 2006, 13:57
Locatie: Brussel

-

Bericht door paulbrussel »

Waarom speelt Horeca Nederland zo'n afwachtende en angsthazerige rol hierbij? Ze komt steeds weer aan met het argument dat het economisch slecht zou zijn, terwijl vele onderzoeken uitwijzen in de landen waar het rookverbod al is ingevoerd, integendeel economisch gewin ervan hebben. Houdt HN eigenlijk ook wel rekening met het oordeel van de gasten, of is ze eenzijdig-ouderwets gericht op de 'belangen' van de ondernemers, waarbij je dus zelfs in dit geval een vraagteken kan zetten.
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

Ik zou het echt niet weten.
Eigenlijk zouden ze het gelijk moeten verbieden.
Is iedereen het snelste er aan gewend.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie