hopscheuten

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

hopscheuten

Bericht door danny » 21 mar 2006, 15:31

Mijn favoriet!!
samen met truffel en coquilles.

Dit witte scheutje van de hoppeplant komt van half maart tot half april uit de wortels schieten.
Nog voordat ze het zonlicht zien worden ze geoogst omdat ze anders groen , hard en bitter worden.
Poperinge (geloof gebied rond aalst , belgie) staat bekend om haar hoppescheuten.
De prijs kan in dit seizoen varieren van 45 tot 300 euro soms.
Het wordt in Belgie meer gewaardeerd dan een asperge.
Vroeger was het armenvoer net als zo veel van hedendaagse delicatessen.

Het is in principe niet moeilijk om volgend jaar zelf te oogsten met een stuk of 20 hoppeplanten heb je toch een weekend een wereldgroente bij je gerechten.


Ik ben me vandaag samen met mijn vrouw , maat en souschef te buiten gegaan op een pondje!!!!!!!Lekker gestoomd,,,,gepocheerd eitje en beurre blanc!!!!PFFFFFFF ben ik blij dat ik me scheel heb betaald aan dit spulletje,,,,,,,,,,,het is het echt waard,,,,,,,,,,,,en geen jaar voorbij zonder Hoppescheute!!!!!dat kan echt niet.

greetings en morgen zet ik wat foto's op dit forum,,,,,,,,,,,,,,,,,,want ik heb nog 250 gram!!
tja

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 21 mar 2006, 16:26

heb dat nog niet vaak op...
enkel bij oud sluis geloof ik
Laatst gewijzigd door Leo op 21 mar 2006, 16:52, 1 keer totaal gewijzigd.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 21 mar 2006, 16:49

Als jij er zo vol lof over bent moet ik het eens proberen. Zal de chef eens vragen of ik wat wil bestellen..

Roy
Berichten: 20
Lid geworden op: 16 mar 2006, 22:08

Bericht door Roy » 21 mar 2006, 19:33

Hopscheuten zijn echt super!

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 22 mar 2006, 22:41

en als beloofd!!!
Ook heb ik alles uit de batterijen moeten persen want die waren g*dverdomme leeg!!
Afbeelding

groeten
tja

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 22 mar 2006, 23:32

netjes dat marmer in de keuken :D

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 23 mar 2006, 00:45

Hoe verwerk je die in de keuken, moet je ze bijvoorbeeld schillen ?
En dan kort blancheren en opbakken ?

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 23 mar 2006, 07:36

Sooh als ik die moest gaan schillen :cry: .
Je moet ze goed wassen en ontdoen van zand.
Houterige delen en donkere uiteinden erafhalen.
eenmaal schoon even stomen of vanuit een bodempje water met boter opzetten.

Beurre blanc erbij en een gepocheerd eitje .


groeten
tja

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 23 mar 2006, 09:37

Dankje, bestel ze vandaag even op de zaak.

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 23 mar 2006, 21:22

succes!!
Khoop dat je er voor een fatsoenlijke prijs aan kaan komen.
schrik niet!!
tja

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 23 mar 2006, 23:07

Chef zit er achteraan, ben wel benieuwd wat ze moeten kosten.

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 24 mar 2006, 08:43

kweet wel zeker dat ik volgend jaar zelf zo'n rij met van die hoppeplanten neer ga zetten.
Waarom zou de Zeeuwse klei veel minder zijn dan die uit/in Poperinge??
tja

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

www.vilt.be

Bericht door Leo » 24 mar 2006, 08:48

De prijs van de Poperingse hopscheuten staat opnieuw op een normaal peil na de dramatische seizoensbegin. In december gingen de primeurs op de REO-veiling voor amper 150 euro de deur uit. In de weken daarna zakte de prijs tot een historisch dieptepunt van 5 euro per kilogram. Volgens kenners veroorzaakten de hoge prijzen uit het verleden een afwachtende houding bij de groothandelaars. Dat schrijft Dieter Dujardin in Het Laatste Nieuws.

Momenteel is het hopscheutenseizoen op zijn hoogtepunt. Tot eind mei staan de goudstaafjes op het menu van de betere restaurants van het land. Het instituut De Lovie, waar mensen met een mentale handicap scheuten in serres kweken, zit bijna door zijn voorraad heen. Met hun serrecultuur leveren de bewoners elke jaar de primeurs, maar dat was dit seizoen dus een ontgoocheling. Rond eindejaar zijn scheuten de deur uitgegaan aan 5 euro per kilogram, maar nu is de prijs weer gestegen tot 90 euro.

"Met de kwaliteit is zeker niks mis", zegt chef-kok Debrabandere van restaurant d'Hommelkete. "Ik denk gewoon dat de prijzen in het verleden wat overdreven waren. Hopscheuten zijn een exclusiviteit, maar je mag niet overdrijven aangezien dat tot gefoefel leidt. Ik ken gevallen waar chefs hun klanten sojascheuten voorschotelden onder het mom van hopscheuten. Een leek proeft het verschil niet onmiddellijk".
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 24 mar 2006, 15:55

Is het niet zo dat die serre gekweekte hopscheuten de helft goedkoper zijn dan die van de koude grond????
Die zijn alleen van half maart tot half april te verkrijgen.....
Vorig jaar was serrehopscheuten----100 euro de kg en die van de koude poperingse grond: 300,-

Nu betaal ik 130 ,- voor een kg,,,,,,,,,,heb net weer binnen :wink:
tja

styliekokie
Berichten: 131
Lid geworden op: 31 mei 2005, 10:27
Locatie: vlakbij gouda

Bericht door styliekokie » 13 sep 2006, 10:17

hallo klinkt leuk allemaal die hopscheuten zal er zelf wel keer mee willen werken mijn vraag was wel seizoen zijn ze verkrijgbaar welke technieken kan je er allemaal op toe passen groet frank
1 dag niet gekookt is een dag niet geleefd

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 13 sep 2006, 21:41

hopscheuten zijn verkrijgbaar aan het begin van het asperge seizoen

danny
Berichten: 201
Lid geworden op: 31 jan 2006, 20:53
Contacteer:

Bericht door danny » 14 sep 2006, 14:00

danny schreef:Is het niet zo dat die serre gekweekte hopscheuten de helft goedkoper zijn dan die van de koude grond????
Die zijn alleen van half maart tot half april te verkrijgen.....
Vorig jaar was serrehopscheuten----100 euro de kg en die van de koude poperingse grond: 300,-

Nu betaal ik 130 ,- voor een kg,,,,,,,,,,heb net weer binnen :wink:
,,,,,hallo
tja

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 14 sep 2006, 15:37

net ervoor dan ;)

Plaats reactie