Pagina 1 van 1

smen - Marokkaanse gerijpte boter

Geplaatst: 18 aug 2011, 08:42
door Maurits
Ik ben deze zomer op vakantie geweest in Marokko en ik vind de Marokkaanse keuken beslist één van de smakelijkste die ik geproefd heb! Jammer dat het nog niet zo populair is in NL (op couscous na).

Maar daat gaat deze post niet over, het gaat over smen. Smen is gerijpte boter (of minder besmuikt gezegd: rot en ranzig) die Marokkanen gebruiken in couscous en stoofschotels (tajines). Ik ben erachter gekomen dat Marokkaanse winkels in NL dit gewoon verkopen. Het geeft een hartige, kazige smaak (beetje parmazaan-achtig) aan gerechten.

Zou Mohammed El Harouchi van Solo het gebruiken?

Afbeelding

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Geplaatst: 19 aug 2011, 10:29
door Leo
zal het is vragen als ik iemand er van zie...

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Geplaatst: 28 aug 2011, 08:55
door Biekie
Je kan smen zelf ook maken.

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Geplaatst: 05 sep 2011, 06:39
door kruimeltje
Ikkan niet anders bedenken als roomboter 3 weken buiten de koelkast laten leggen :lol:

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Geplaatst: 09 sep 2011, 09:04
door vegas
Hmm... Mij lijkt het niet zo smakelijk... Maar ik zal het eens proeven als ik het tegen kom :)
Heb je nog andere Marokkaanse tips?

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Geplaatst: 14 sep 2011, 18:53
door Biekie
Smen
250 gr boter
1 el grof zeezout

Boter verwarmen in een pan en laten smelten, niet bruin laten worden. Blijf roeren.
Laat de boter even "schuimen"zet daarna vuur laag.

Laat boter zonder roeren 40 minuten bij lage temperatuur staan tot deze helder is en loskomt van de melkbestandelen op de bodem van de pan.

Schep de helder boter en en zeef deze door een doek.
Los het zout op in de boter.
Boter in pot doen, pot sluiten en wegzetten op koele plek.
(dit is de hoeveelheid voor een pot van 1/4 l.)

Kruiden zoals wilde tijm of oregano of provencaalse kruiden kunnen evt voor het smelten worden toegevoegd.

Wil je de smaak van oude smen maar geen tijd om die maanden te laten rijpen.
Neem dan geklaarde boter en doe daar een theelepel gesmolten roquefort doorheem. Je benadert dan heel dicht de smaak van de oudere smen.

Moet ik dit ook bij basisrecepten neerzetten?

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Geplaatst: 15 sep 2011, 13:55
door Maurits
Biekie schreef: Wil je de smaak van oude smen maar geen tijd om die maanden te laten rijpen.
Neem dan geklaarde boter en doe daar een theelepel gesmolten roquefort doorheem. Je benadert dan heel dicht de smaak van de oudere smen.
Nuttige tip!