smen - Marokkaanse gerijpte boter

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

smen - Marokkaanse gerijpte boter

Bericht door Maurits » 18 aug 2011, 08:42

Ik ben deze zomer op vakantie geweest in Marokko en ik vind de Marokkaanse keuken beslist één van de smakelijkste die ik geproefd heb! Jammer dat het nog niet zo populair is in NL (op couscous na).

Maar daat gaat deze post niet over, het gaat over smen. Smen is gerijpte boter (of minder besmuikt gezegd: rot en ranzig) die Marokkanen gebruiken in couscous en stoofschotels (tajines). Ik ben erachter gekomen dat Marokkaanse winkels in NL dit gewoon verkopen. Het geeft een hartige, kazige smaak (beetje parmazaan-achtig) aan gerechten.

Zou Mohammed El Harouchi van Solo het gebruiken?

Afbeelding
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Bericht door Leo » 19 aug 2011, 10:29

zal het is vragen als ik iemand er van zie...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Biekie
Berichten: 21
Lid geworden op: 25 feb 2011, 15:44

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Bericht door Biekie » 28 aug 2011, 08:55

Je kan smen zelf ook maken.

kruimeltje
Berichten: 208
Lid geworden op: 17 sep 2009, 07:18

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Bericht door kruimeltje » 05 sep 2011, 06:39

Ikkan niet anders bedenken als roomboter 3 weken buiten de koelkast laten leggen :lol:

vegas
Berichten: 16
Lid geworden op: 13 jan 2011, 13:59

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Bericht door vegas » 09 sep 2011, 09:04

Hmm... Mij lijkt het niet zo smakelijk... Maar ik zal het eens proeven als ik het tegen kom :)
Heb je nog andere Marokkaanse tips?

Biekie
Berichten: 21
Lid geworden op: 25 feb 2011, 15:44

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Bericht door Biekie » 14 sep 2011, 18:53

Smen
250 gr boter
1 el grof zeezout

Boter verwarmen in een pan en laten smelten, niet bruin laten worden. Blijf roeren.
Laat de boter even "schuimen"zet daarna vuur laag.

Laat boter zonder roeren 40 minuten bij lage temperatuur staan tot deze helder is en loskomt van de melkbestandelen op de bodem van de pan.

Schep de helder boter en en zeef deze door een doek.
Los het zout op in de boter.
Boter in pot doen, pot sluiten en wegzetten op koele plek.
(dit is de hoeveelheid voor een pot van 1/4 l.)

Kruiden zoals wilde tijm of oregano of provencaalse kruiden kunnen evt voor het smelten worden toegevoegd.

Wil je de smaak van oude smen maar geen tijd om die maanden te laten rijpen.
Neem dan geklaarde boter en doe daar een theelepel gesmolten roquefort doorheem. Je benadert dan heel dicht de smaak van de oudere smen.

Moet ik dit ook bij basisrecepten neerzetten?

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: smen - Marokkaanse gerijpte boter

Bericht door Maurits » 15 sep 2011, 13:55

Biekie schreef: Wil je de smaak van oude smen maar geen tijd om die maanden te laten rijpen.
Neem dan geklaarde boter en doe daar een theelepel gesmolten roquefort doorheem. Je benadert dan heel dicht de smaak van de oudere smen.
Nuttige tip!
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Plaats reactie