Gepascaliseerde Oesters en Kreeft

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Gepascaliseerde Oesters en Kreeft

Bericht door Leo » 30 okt 2010, 12:07

http://yfrog.com/6h64nj" onclick="window.open(this.href);return false;

Zojuist bij Schmidtzeevis gepascaliseerde kreeft en oester op.

Komt op neer, dat ze onder hoge water druk kreeften en oesters "rauw conserveren".
Voordeel is dat het zo uit de schaal / schelp komt en door de druk geen bacteriën meer heeft

voor meer info http://www.pascalisatie.nl/whatis.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

ben benieuwd of het gaat aanslaan, voedsel veilig is deze techniek echt top.
Ze kunnen ook kip, varken maar ook fruit toepassen.
Pascalisatie is een gezonde conserveringstechniek. Normaal gesproken wordt voedsel houdbaar gehouden door
het bijvoorbeeld te pasteuriseren of te steriliseren. Bij deze conserveringstechnieken wordt het voedsel verhit
waardoor bacteriën en schimmels gedood worden. Tijdens het verhitten gaat er echter ook een gedeelte van de
smaak, kleur en voedingswaarde verloren.

Zonde eigenlijk, want juist in deze tijd wil iedereen graag voedsel dat minimaal bewerkt is en de oorspronkelijke voedingswaarde heeft.

Pascalisatie werkt anders. Het werkt met druk, een volstrekt natuurlijk verschijnsel. Bij hoge druk hebben bacteriën en schimmels ook geen kans, maar blijft het voedsel, in tegenstelling tot bij de bestaande conserveringstechnieken, in haar originele staat. Verder heeft Pascalisatie als voordeel dat er niks aan het product wordt toegevoegd en dat er geen of nauwelijks verlies van smaak en voedingswaarde is.

In de Verenigde Staten wordt deze techniek al langer gebruikt en vanwege de vele voordelen verschijnen er in Nederland ook steeds meer gepascaliseerde producten op de markt.

Gepascaliseerde producten zijn niet alleen gezonder, maar zijn in de meeste gevallen ook langer houdbaar. Ook is er voor de conserveringstechniek pascaliseren minder energie nodig en daarmee is het één van de schoonste en meest energiebesparende conserveringstechnieken van dit moment.

Tot slot zijn gepascaliseerde producten lekkerder, omdat de originele smaak behouden blijft.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Gepascaliseerde Oesters en Kreeft

Bericht door Maurits » 31 okt 2010, 20:46

Ik had er wel eens van gehoord, wordt ook wel eens koude pasteurisatie genoemd. Klinkt veelbelovend.

Cyrano, kan jij ons hier meer over vertellen?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Gepascaliseerde Oesters en Kreeft

Bericht door cyrano » 01 nov 2010, 13:30

Dat is hier toch al eens aan bod gekomen? Zo uit m'n blote hoofd herinner ik me een Canadees bedrijf dat dat een jaar of tien geleden ontwikkeld heeft, vnl. om kreeft humaan te doden en ineens van de schaal te ontdoen. Leuke term wel, gepascaliseerd :D

http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopi ... eft#p30521" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopi ... eft#p28692" onclick="window.open(this.href);return false;

Plaats reactie