Engelwortel

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
RonSchrooten
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 mei 2009, 18:47

Engelwortel

Bericht door RonSchrooten »

Engelwortel, hebben t laatst in de kruidentuin op t werk geplant, maar zou niet weten wat ik er mee kan, iemand tips, suggesties of leuke ideeen?
''Trots om een voedsel bereidende, roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte kok te zijn''
cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Engelwortel

Bericht door cyrano »

Stukjes stengel worden in suiker gelegd en als versiering, snoepje e.d. gebruikt.

Stengel, wortel en bloem zijn eetbaar en hebben een zoetachtige smaak en een intens aroma. Met de zaadjes maakt men vermouth en likeur zoals Chartreuse en Bénédictine. In Frankrijk, de streek rond Clermont-Ferrand, wordt engelwortel dan ook al lang op vrij grote schaal gekweekt. Ook in de produktie van confituur was engelwortel ooit belangrijk.

Stukjes stengel kan je confijten door de gekookte, geschilde en afgedroogde stengel in kristalsuiker te leggen. Dat is een heerlijk, natuurlijk snoepje. Fijngehakte scheuten doen het goed in slaatjes en bij gestoofd fruit. De jonge stengel kan je frituren in een deegjasje. Het groene blad is meestal te bitter, maar stukjes bloemscherm kan je gebruiken voor versiering of frituren. Van het gedroogde blad wordt wel thee gemaakt, meestal in combinatie met honing.
De wortel wordt, meestal in poeder of tinctuur, veel gebruikt voor ingewandsstoornissen. Hij zou eetlust opwekken, winderigheid verdrijven en in ’t algemeen de spijsvertering bevorderen. Ook voor bloedarmoede en hoofdpijn zou engelwortel helpen. De plant doodt bacteriën.

Van engelwortel wordt ook een etherische olie gemaakt voor de parfum- en voedingsindustrie.
Daarnaast bevat engelwortel nog vitamine C, caroteen, flavonoïden, appelzuur, valeriaanzuur, azijnzuur, bitterstoffen, cumarine, hars, tannine, suikers en was. Zwangere vrouwen horen niet te veel of te vaak engelwortel te eten vanwege de stimulerende werking op de baarmoeder.
Plaats reactie