Pagina 1 van 1

Mierikswortel

Geplaatst: 22 jan 2006, 18:38
door Webmaster
Mierikswortel was vroeger alleen in Duitsland en Oost-Europa zeer populair, maar nu verspreidt het gebruik ervan zich over de rest van Europa. De plant kan tot 1 m hoog worden en heeft lange, tongvormige bladeren. De wortel is een dikke, vlezelige penwortel die na twee jaar geoogst wordt. De wortel heeft een scherpe, bijtende smaak, nog pikanter en branderiger dan mosterd.

Aankoopadvies
Verse mierikswortel moet stevig zijn zonder zachte of beschimmelde plekken. U vindt ook potjes mierikswortelpuree in de winkel.

Bewaaradvies
Bewaar verse mierikswortel gewikkeld in vochtig keukenpapier in de groentela van de koelkast. Als u mierikswortel invriest, gaat een deel van het aroma verloren. In azijn ingelegde mierikswortel is ongeveer een half jaar houdbaar.

Bereidingswijze
Mierikswortel mag u niet koken: verwerk hem uitsluitend vers. Gebruik het kruid met mate, want hij smaakt zeer scherp. De geraspte wortel kan u gebruiken in sauzen bij vlees- of visgerechten. Ook bij eieren, aardappelen en rode bieten smaakt mierikswortel lekker. In sommige recepten kan mierikswortel heel goed mosterd vervangen.

Geplaatst: 22 jan 2006, 18:44
door Leo
je dat ook met wasabi doen.

beetje zelfde familie volgens mij.