Woestijntruffel (Algerije)

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Woestijntruffel (Algerije)

Bericht door berexstone » 10 jan 2010, 20:54

Woestijntruffel is een grote verrassing in enkele landen zuidelijk van de middelandse zee. Woestijntruffel is een neef van de Franse en Italiaanse soorten. Het zijn Arabische delicatessen die naar de markten van Riyadh in Saudi-Arabië en andere Golfstaten wordt geexporteerd. Ze komen voor in de spaarzame rijke stukjes grond en worden uitsluitend gevonden en geoogst door de Berbers, die de typische scheurtjes in de door de zon gedroogde zon kunnen herkennen. De Berbers geloven dat de 'truffel groeit waar de bliksem is ingeslagen' en dat het een geschenk uit de hemel is. Inderdaad als de voorjaarsregen gepaard gaat met veel woestijnstormen is er een goede oogst. Ze zijn bruin van kleur en hebben de groote van een kleine aardappel. Ze hebben een vreemde, eigen maar vrij vluchtige geur, een beetje stoffig, geheim en gesloten. De Berbers eten ze gekookt in rauwe boter in een stoofpot van lam. Tijdens de warme nachten in Algerije komt de woestijntruffel geheel tot z'n recht, intiem en sensueel van smaak en heerlijk authentiek. Bij weinig restaurants in Europa aan te treffen.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Woestijntruffel (Algerije)

Bericht door Leo » 11 jan 2010, 12:04

http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopi ... =19&t=5652" onclick="window.open(this.href);return false;.

ik had ze vorig jaar te pakken...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Woestijntruffel (Algerije)

Bericht door cyrano » 12 jan 2010, 12:30

Terfezia wordt al een hele tijd gekweekt hoor. De Marokkaanse overheid heeft een frans lab de opdracht gegeven een cultuur te ontwikkelen en na enkele jaren onderzoek is men daar in geslaagd. De export vanuit Marokko naar Saoedi-Arabië is financieel veel te interessant. Terfezia is misschien culinair een neef van andere truffels, biologisch is ze helemaal niet zo verwant. De naam geeft dat dan ook al aan. Ze is meer verwant aan de Chinese truffel en enkele andere zeldzame (in de keuken dan toch) soorten uit de rest van de wereld.

Enne, koken in rauwe boter, hoe doe je dat?

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Woestijntruffel (Algerije)

Bericht door cyrano » 12 jan 2010, 12:50

Euh... vergissing: niet de Chinese truffel, wel de Tilmania.. De Chinese truffel is ook een Tuber.

Ze worden al zes jaar, o.a. in Spanje gekweekt. Het artikel over de kweek is onvindbaar ondertussen. Alleen referenties in enkele databases zijn er nog over te vinden, maar daar heb je niet veel aan.

Plaats reactie