Mispel

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Mispel

Bericht door Leo » 08 sep 2009, 15:15

Mispels:
Afbeelding

Het spreekwoord zegt zo rot als een mispel. Dat klopt want de mispel een (bijna vergeten) vrucht dient grotendeels zacht te zijn dus overrijp om verwerkt te kunnen worden. De rijpe vruchten zijn hard als deze geplukt worden en moeten echt doorrijpen. In de middeleeuwen werd de mispel nog veel gekweekt in kloostertuinen. Nu alleen in oude moestuinen. Het seizoen is september/oktober.

Het vruchtvlees is na doorrijpen bruin, met een zachtere structuur. Erg lekker om als compote te bereiden waarbij de smaak zeer goed combineert bij mooie kazen als dessert.

met dank aan: Rungis
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Mispel

Bericht door Bchef1 » 08 sep 2009, 15:49

doorrijpen: leg de mispels op een houten rooster in een donkere en vooral droge ruimte met goede ventilatie. vroeger had men hier speciale kastjes voor: een soort kommodes met houten roosters in de bodem. Wel regelmatig controleren en de beschimmelde eruit halen.
Dit rijpen duurt een maand of 2-3. Vandaar dat mispels geoogst in sep-okt pas in december en begin januari gegeten kunnen worden.
Verwerken als een moesappel. Mispels hebben na rijping een sterke kaneelgeur en -smaak met de wrange ondertoon van bv goudreinet.

Heb ze jaren geleden een keer van mijn groenteboer gekregen, kistje vol en al redelijk rijp. Moet zeggen dat na wat experimenteren ik er absoluut gek op ben alleen jammer dat ze bijna niet meer te krijgen zijn.
I love defenseless animals, especially in a good gravy

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Re: Mispel

Bericht door sjaak » 05 okt 2009, 21:53

Van de week bij de Hanos amsterdam een bakje meegenomen. ben benieuwd.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Mispel

Bericht door Maurits » 06 okt 2009, 06:42

Laat het ons weten. Ik heb ook nog nooit NLse mispel op. Alleen deze mispel ken ik (met redelijk stevig vruchvlees), de Japanse wolmispel:
Afbeelding
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Mispel

Bericht door jeroenbr » 06 okt 2009, 19:10

Laten rotten, door zeef drukken, opkoken

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Mispel

Bericht door jeroenbr » 30 nov 2009, 00:00

Van de week een hele lading mispels uit de tuin gehaalt, 4 ISPC kratten vol.
Eigenlijk moet je ze zo lang laten hangen dat ze helemaal gaan rotten, normaal gesproken gaat de vors er over en vallen alle mispels er af.
Op dit moment waren ze zo rot dat ze nu al van de struik vielen, om de vors dan na te bootsen even een nacht in de vriescel zetten.
Daarna ontdooien, opkoken met geleisuiker en door zeef drukken. Heb je een enorm mooie jam van mispels. Lekker bij kaas of verwerken in desserts.

Plaats reactie