Brandnetel

Alles over ingrediënten
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Brandnetel

Bericht door Leo » 03 jul 2009, 14:24

brandnetel
Afbeelding

De brandnetel is wel meer bekend als onkruid, toch kan men lekkere gerechten bereiden met deze prikplant.
Brandnetelbladeren zijn ovaal en donkergroen, getand en zacht behaard. In het topje van de haren bevindt zich de vloeistof die het branderig gevoel op de huid geeft.

Aankopen
Brandnetelbladeren vindt u niet vlug in voedingszaken. De enige oplossing is uw handschoenen aan te trekken en op zoek te gaan in de natuur. Pluk alleen malse, jonge blaadjes. Zorg er ook voor dat u ver genoeg van druk verkeer en andere verontreinigde locaties plukt.

Bewaren
Brandnetels bederven zeer snel: gebruik de blaadjes altijd vers.

Bereiding
De beste maanden voor brandnetelgerechten zijn maart, april en mei. Brandnetelblaadjes kan u bereiden als spinazie. Na het koken veroorzaken ze geen huidirritaties meer. Zeer gekend en geliefd is de brandnetelsoep.

Gezondheid
Brandnetels bevatten veel vitamine A en C, ijzer, calcium, kalium en magnesium. Het kruid werkt tegen voorjaarsmoeheid en zorgt voor een goede stofwisseling.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie