Kruidnagel

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Pascal
Berichten: 112
Lid geworden op: 27 sep 2005, 21:17
Locatie: Maastricht

Kruidnagel

Bericht door Pascal »

Wanneer de vallende blaadjes het wildseizoen inluiden, wordt de kruidnagel (caryophyllus aromaticys L.) uit de kast gehaald. Een fantastische specerij met grote mogelijkheden. Er zijn enorme kwaliteit- en prijsverschillen die zoals altijd een logische reden hebben.

De kruidnagelboom, lid van de Mitre-familie, met zijn piramideachtige kruin vindt zijn oorsprong in de Molukken en wilt uitsluitend groeien in een tropisch zeeklimaat. Hij kan tot twaalf meter hoog worden en heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Waar we vooral geïnteresseerd zijn, is de knop van de dieprode bloem. De nog gesloten groen-roze bloemknoppen worden geplukt en enkele dagen op grasmatten in de zon gedroogd, waarbij ze tweederde va hun gewicht verliezen. Tijdens het droogproces kleuren de knopjes langzaam bruin. Er zijn nog geen oogstmachines uitgevonden, elk knopje moet met de hand worden geplukt. Als je bedenkt dat voor 1 kilo kruidnagel zo’n 12.000 knopjes nodig zijn….
De boom wordt tweemaal per jaar geoogst: midzomer en midwinter. Tegenwoordig wordt kruidnagel in diverse landen verbouwd. Bekend zijn Madagaskar, Sri Lanka, Granada (Antillen), Maleisië en Tanzania.

De hoogkwalitatieve kruidnagel heeft een oranjeachtige tot roestbruin gesloten knopje dat ruw aanvoelt. Wanneer je er op drukt, komt olie vrij. Belangrijker is de verhouding knopjes- steeltjes. Bij de kruidnagel zien we een knopje en steeltje, alleen het knopje is olierijk. De prijs kan gedrukt worden door meer steeltjes toe te voegen. Bij gemalen kruidnagel kan het zelfs gebeuren dat men voornamelijk steeltjes gebruikt zijn. We betalen dan uiteindelijk voor een ballaststof die weinig interessant is. Belangrijk voor het behoud van de kwaliteit is een goede verpakking. De olies zijn zeer vluchtig.
De geur van kruidnagel doet een beetje denken aan die van anjer. Vandaar dat men de specerij in Italië giode di garofano (anjerknop) noemt.

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Pascal op 11 aug 2006, 11:08, 1 keer totaal gewijzigd.
I'd like mornings better if they started later
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo »

'k had afgelopen zomer kruidnagelijs gemaakt..
compositie met kruidnagels er door, en dan staafmixen.
best lekker bij de aardbeitjes...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie