Laurier

Alles over ingrediënten
Pascal
Berichten: 112
Lid geworden op: 27 sep 2005, 21:17
Locatie: Maastricht

Laurier

Bericht door Pascal »

Laurier
Laurus Nobilis is zijn Latijnse naam. Het achtervoegsel Nobilis zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de grote Griekse dichter Homerus in zijn geschriften de laurier als een goddelijke boom betiteld. In het oude Griekenland gold laurier als een beloning voor winnaars van de Olympische spelen. Ook in het Romeinse rijk werd dit kruid gezien als het edelste gewas: een laurierkrans sierde het hoofd van de keizer. Nog steeds is dit kruid met symbool omgeven. Het woord “laureaat” betekent: met laurier bekroond.
Laurier vindt zijn oorsprong in het oude Perzië en werd door de Grieken in het Peloponnesus aangeplant. Al snel was het overal rond de Middellandse Zee te vinden. Wat minder bekend is, is dat België een belangrijk producent is geweest. Dat begon in de renaissance. Honderd jaar geleden waren vooral Brugge en Gent zeer bekend om hun laurierteelt. In het gematigde klimaat van de Belgische kust deed de plant het bijzonder goed en de kwaliteit van de Belgische laurier was dan ook wereldberoemd. In de periode van de wereldoorlogen verdween e cultuur nagenoeg geheel. Er zijn nog enkele Oost-Vlaamse familiebedrijven te vinden die de traditie nog steeds voortzetten.

Laurier is in de keukens overal te wereld te vinden. Al meer dan drieduizend jaar worden de bladeren gebruikt voor soepen en stoverijen. In de Franse keuken komen we laurier veelvuldig tegen. Het kruid is een van de onderdelen van een bouquet garni, maar is ook te vinden in fonds, terrines, marinades, stoofpotjes en regoûts. In Europa worden vooral gedroogde bladeren gebruikt omdat deze minder bitter zijn dan de verse.

De boom behoort tot de familie der lauracea. Deze familie bestaat uit 45 hoofdsoorten en ongeveer 1100 verschillende types, waaronder de avocadoboom, kamferboom, kaneelboom en sassafrasboom. De laurierboom is tussen 2 en 10 meter hoog. Het liefs groeit hij waar veel zon is op een kalkachtige ondergrond. De boom bloeit meestal tussen maart en april, de witte schermbloemen geven later bessen die van rood via groen naar zwart neigen. De bessen hebben medicinale eigenschappen en worden tot laurierboter verwerkt, een probaat middel tegen reuma. Ook kunnen de bessen in de keuken gebruikt worden, gedroogd en geraspt zoals nootmuskaat. Als men een laurierblad in de hand kneust, komt een sterk aroma vrij. Het lijkt als een mengeling van eucalyptus en kaneel. Dit wordt veroorzaakt door de etherisch olie die cinéole (eucalytol, hetzelfde als eucalyptus) bevat maar ook componenten zoals linalol, géraniol (bloemengeur), eugénol (kaneel), pinene, terpinene en phellandreen. De bladen bevatten ook een alkaloïde welke bitterheid kan veroorzaken wanneer de laurier van slechte kwaliteit is.

Van de 10 hoofdsoorten laurier zijn er 9 giftig. Alleen de Laurus Nobilis is eetbaar en dan nog bestaat binnen deze soort nog rommel. De beste laurier komt uit India. Hoofdcriteria zijn het bladformaat, de smaak en de kleur. Het blad mag geen sporen van breuk vertonen. De eerste kwaliteit heet Hand Select.
Afbeelding

Bron: Culinaire Saisonnier.
I'd like mornings better if they started later
Plaats reactie