Sardien

Alles over ingrediënten
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Sardien

Bericht door Leo » 25 mei 2009, 15:13

Sardien
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sardienen vind je vooral aan de Portugese kust en in de Middellandse zee. De noordelijke grens van het verspreidingsgebied is de zuidelijke Noordzee. Vroeger werden vangsten tot 1 miljoen ton genoteerd. Dat is thans heel wat lager. Spanje en Marokko zijn de belangrijkste visserijlanden voor sardien.

-Biologische kenmerken
Maximaal kan een lengte van 25 cm worden bereikt, hetzij bij een leeftijd van15 jaar. De paaiperiode is afhankelijk van de lokaliteit. Een wijfje legt dan 50 tot 60 duizend eitjes af.

-Andere karakteristieken
Sardienen worden bij ons vooral in blik (in olie) verkocht. Met pilchard duidt men grotere sardienen aan, meestal verwante soorten. Pilchard wijst eveneens op de bereidingswijze in blik. Voortaan moet ook de juiste soortnaam op het blik vermeld worden. Verse sardienen lijken zeer sterk op kleine haringen en zijn een lekkernij op de barbecue. Sardienen zijn belangrijk voor de mediterrane visserij en zeer gegeerd in Spanje en Portugal.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie