Lamsoren

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Lamsoren

Bericht door Leo » 01 mei 2009, 15:49

Lamsoren
Afbeelding
Lamsoor (Limonium vulgare) is een plant uit de strandkruidfamilie (Plumbaginaceae).
De plant komt voor op kwelders en in gebieden die onder invloed van het getijde staan en af en toe overstroomd worden met zeewater; de zogenaamde zilte zoom. Zo bestaat de begroeiing van de Slufter op Texel voor het overgrote deel uit een zoutminnende vegetatie, die in juni overwegend paars kleurt vanwege de lamsoor. Lamsoor komt in Nederland voor in het deltagebied, op de Waddeneilanden, langs de Waddenkust op de kwelders.

De plant vermeerdert zich vooral vegetatief door middel van stekken. Op de onderkant van het blad zitten zoutklieren, die het overtollig zout uit de plant halen. Per cm² zitten ongeveer zeshonderd zoutkliertjes. Als de zon op de bladeren schijnt schitteren de zoutkristallen op de bladeren.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

RonSchrooten
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 mei 2009, 18:47

Re: Lamsoren

Bericht door RonSchrooten » 12 mei 2009, 20:12

Lamsoren ook wel zee aster genoemd (dacht ik tenminste)

wij gebruiken ze nu veel in combinatie met asperges

of onder coquilles of een visje
''Trots om een voedsel bereidende, roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte kok te zijn''

Plaats reactie