Saffraan

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Saffraan

Bericht door Leo » 09 apr 2009, 14:28

Saffraan heeft een honingachtige smaak met een bitter accent. Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. Saffraan wordt het meest gebruikt bij paella, vis, gevogelte en brood

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus), een knolgewas dat behoort tot de familie van de lissen (iridaceae). De oranjerode stampers van deze violetbloeiende plant leveren de zeer kostbare saffraan, die zowel kleur- als smaakstof is en bovendien een geneeskrachtige (pijnstillende) werking heeft.

De plant bloeit gedurende zo'n acht dagen in de herfst. Elke bloem heeft drie meeldraden en drie stampers, die handmatig geoogst worden en vervolgens gedroogd. Dit drogen gebeurt boven vuur of in de zon. Saffraan is ook in poedervorm verkrijgbaar. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot de kostbaarste specerij, het rode goud. Daar staat tegenover dat slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. Saffraan wordt onder meer toegepast in rijstgerechten, brooddeeg en likeuren.

De saffraankrokus, die in het wild niet meer voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Het woord saffraan gaat terug op het Arabisch. De grootste Europese saffraanproducent is tegenwoordig Spanje, waar het een onmisbaar ingrediënt is in de paella. Daarna komen Zuid-Frankrijk, Griekenland en andere landen rond de Middellandse Zee. Ook wordt de plant op de Krim geteeld. In gematigder streken is de teelt verdwenen, afgezien van het plaatsje Mund in het Zwitserse kanton Valais. Buiten Europa wordt de plant onder meer geteeld in Iran, Kasjmir en China.

Saffraan wordt ook ingezet in de wereldwijde strijd tegen drugs. In Afghanistan, waar veel boeren papaver verbouwen, waarvan heroïne gemaakt kan worden, wordt saffraan als lucratief alternatief gepromoot. Op 6 augustus 2007 reikte de Nederlandse kolonel Nico Geerts in Uruzgan de eerste zogeheten saffraandiploma's uit aan Afghanen die boeren gaan leren om saffraan te verbouwen.

Saffraan wordt behalve in de keuken ook als textielkleurstof toegepast. Een alternatief is hier vanouds saffloer of valse saffraan.

Een alternatieve kleurstof in de keuken is de veel goedkopere kurkuma of geelwortel, ook Indische saffraan genoemd, die vergelijkbare kleureigenschappen heeft, maar anders smaakt en een geheel andere oorsprong heeft.

De chemische stof die in hoofdzaak verantwoordelijk is voor de kleur van saffraan is crocine. De smaak wordt vooral bepaald door picrocrocine, en het aroma door safranal.
Afbeelding
bron;wikipedia
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Saffraan

Bericht door Cees » 28 apr 2009, 20:17

http://www.youtube.com/watch?v=miZhgxU_JlU&NR=1

Om te kijken of het echte saffraan is, en niet versneden.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Sepanta
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 okt 2010, 09:34

Re: Saffraan

Bericht door Sepanta » 20 okt 2010, 11:27

Ik heb uitstekende Iraanse saffraan te koop.

Het is rechtstreeks afkomstig van het land en bevoorraad tevens de grotere saffraan merken binnen Iran zelf.

Elke gram saffraan is te koop voor 5 EURO , Kleinere units zijn ook mogelijk.

Naast saffraan hebben wij ook andere kruiden en specerijen in ons assortiment.

Voor meer informatie en bestellingen kunt u contact opnemen met:
s.shobayri@gmail.com

Plaats reactie