Pagina 1 van 1

Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 23 mar 2009, 11:44
door Niels
De Bonito is een vis uit de familie van makrelen, waar ook de tonijn toebehoord.
Afbeelding
De vis kan een lengte bereiken van 91 cm. De hoogst geregistreerde leeftijd is 5 jaar.

Afbeelding
Vis kalender

Dit soort wordt over het algemeen in grote scholen aangetroffen.
Afbeelding
De vis heeft een zeer geavanceerd bloedsysteem en kan daarom grote temperatuurverschillen doorstaan. 19°C tot 30°C.
Afbeelding
Ook vanwege zijn op snelheid aangepaste lichaam kan hij snelheden halen van 40 Km/ uur.
Afbeelding
De vis geeft de voorkeur aan een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan, bovendien komt de bonito voor in de Middellandse Zee.
De diepteverspreiding is 80 tot 200 m onder het wateroppervlak, diep Dus!
Afbeelding
De bonito is voor de visserij van groot commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd.
De bonito heeft een heldere rode filet, tonijnachtig.

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 23 mar 2009, 15:44
door Leo
Vond het een lekkere vis! Beetje makreel achtig smaakje.

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 23 mar 2009, 16:17
door Maurits
Ja idd, makreelachtig (maar ja dat is natuurlijk ook een tonijnsoort). Ik heb het ook wel veel in zuid-spanje gezien. 1x pech mee gehad, toen was het tranig.

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 23 mar 2009, 16:44
door Cees
Mooi visje en erg lekker...ook welleens gevangen .

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 24 mar 2009, 10:46
door Pinxo
In Baskenland wordt de "Bonito del Norte" gezien als een ware delicatesse.
Hij wordt daar in de Atlantische kustwateren van de golf van Biskaje op traditionele wijze met hengels gevangen.
Die houdt het midden tussen bonito en tonijn, iets groter dan de bonito op de foto's hierboven en kleiner dan een tonijn

In zuid-Spanje, Andalusië drogen ze de mediterane bonito, opengesneden over de lengte, ontdaan van graat, gezouten en in de zeelucht gedroogd. Bekend onder de naam mojama,traditioneel geserveerd in dunne plakjes met pure olijfolie en amandelen, heerlijk!!

Over de Bonito del Norte vangst techniek; hier een leuk filmpje van Klootwijk aan zee.[/url] Staan meer filmpjes bij o.a. over Rungis, "vis op reis" ook best leuk :D

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 21 jun 2009, 15:29
door rogercc.nl
in de japanse keuken hebje ook bonito flakes - gedroogde en heel dun geschaafde bonito, zij gebruiken het om dashi (bouilon) mee te maken en als smaakmaker op bijv. tofu. te koop in de chinese toko's (goedkoopste)

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 04 aug 2009, 23:06
door andalucia
Pinxo schreef: In zuid-Spanje, Andalusië drogen ze de mediterane bonito, opengesneden over de lengte, ontdaan van graat, gezouten en in de zeelucht gedroogd. Bekend onder de naam mojama,traditioneel geserveerd in dunne plakjes met pure olijfolie en amandelen, heerlijk!!
Hieronder een paar foto's van dat drogen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Re: Bonito (op zijn Japans zeer bekend als Katsuo)

Geplaatst: 02 mar 2016, 11:38
door Djramc
Heerlijk vis :D heb geproeft in spanje