Palmsuiker

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Palmsuiker

Bericht door Leo »

Palmsuiker
Afbeelding
Palmsuiker is een product wat veelal in de Indische, Thaise en Vietnamese keuken word gebruikt. Je vindt het in zoal zoete als hartige gerechten. In Indonesië staat het bekent als “Gula Jawa” ook wel Javaanse suiker.
Of als “Gula Merah” wat rode suiker betekend, Iets wat zeker onmisbaar is in de Javaanse keuken. Het word gebruikt om te compenseren met de zoute vis. Maar wordt ook zeker gebruikt voor snoepgoed.

De productie:
AfbeeldingAfbeelding
Palmsuiker wordt gewonnen uit ( de naam zegt het al) palmbomen.
Boven in de palmboom waar het nieuwe stuk bloeit word een gat gemaakt.
Hieruit komt een zachte vloeistof wat opgevangen wordt.
Het wordt verzameld in grote pannen en/of ketels waar het verder word in gekookt.
Waarna het word gestort in kleine bakjes.
Door de caramelisatie hard de suiker uit. En word ingepakt voor consumptie.
Hoe verder de vloeisof wordt in gekookt, hoe harder hij wordt.
Logies dus waneer de palmsuiker lichter van kleur is ook tevens zachter aan voelt.
Dit wil zeggen dat de palmsuiker minder ver is in gekookt. Dit heeft wel invloed op de smaak.
Hoe lichter van kleur, hoe meer hij de smaak heeft van normale suiker.
En de smaak van donkere palmsuiker gaat naar een salmiakachtige smaak.

Let wel op dat de donkere palmsuiker moeilijker word opgenomen in koude bewerkingen.
Het heeft ook zo ze voordelen, je kan het op een manier gebruiken als NIBS p4 suiker voor suikerbrood. Of de zelf gemaakte peperkoek. Ik heb het gebruikt voor een noten-cake waar de suiker zacht naar voren kwam.
(zie Kastanjemeel)
Palmsuiker is dus in verschillende vormen te krijgen.
Je kunt het vinden in een toko voor een niet al te overdreven prijs.

Palmsuiker heeft geen constante kwaliteit dit komt omdat palmsuiker door kleine ondernemers word gemaakt en veel al een dorpsproductie is.
Er zijn standaard productie lijnen voor maar wordt gewoon van vader op zoon geleerd.
Dus het is belangrijk goed te kijken wat je koopt.

Palmbomen:
Dus uit elke palmboom kunnen we suiker halen?
Nee dat dan weer niet, voorheen werd het alleen uit de Arengpalm die ook wel suikerpalm word genoemd. En uit de Dadelpalm.
De Arengpalm word niet alleen voor de winst van suiker gebruikt maar van het sap wordt ook azijn gemaakt en palmwijn doormiddel het sap te fermenteren.
Ook kan uit de vruchten van de palm een Bio-ethanol gemaakt worden. Alleen denk ik dat we dat niet nodig hebben met koken.
De palm komt voor in tropisch Azië van Oost-India tot Maleisië, Indonesië en de Filipijnen..
De Dadelpalm, hij levert ons niet alleen dadels op. Maar dus ook palmsuiker.
Deze palm komt veel voor. Er zijn zelfs plantages voor de dadels.
Van Zuidwest-Azië, Noord-Afrika tot Californië.
Later zijn nog de sagopalm en de kokospalm erbij gekomen voor de productie van palmsuiker.
Over de kokospalm is natuurlijk genoeg te vertellen maar dan wijken we af van onze doel.
Afbeelding
Afbeelding
Geschreven door Mark Witte
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Palmsuiker

Bericht door Cees Timmerman »

Je kan het ook in vloeibare vorm in een flesje krijgen, handig in gebruik. Lekker in de roedjak manis.
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Palmsuiker

Bericht door Maurits »

En ook als zakjes kristalsuiker.
Laatst gewijzigd door Maurits op 06 mar 2009, 14:32, 1 keer totaal gewijzigd.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Surksum
Berichten: 25
Lid geworden op: 09 dec 2008, 11:46

Re: Palmsuiker

Bericht door Surksum »

Ik gebruik het ook altijd in de Sambal, en mijn pa doet het op zijn brood bij gebrek aan basterdsuiker :roll:
Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Palmsuiker

Bericht door Bchef1 »

palmsuiker: topspul :D
verbaast me altijd weer hoe weinig mensen het kennen.
vooral de torentjes van 5cm hoog en een doorsnede van 3 cm zijn erg goed(ben het merk even kwijt)
geweldige smaak van caramel, koffie en specerij

heb een dessert op de kaart: bananenbroodpudding met guladjawa
I love defenseless animals, especially in a good gravy
Plaats reactie