Pagina 1 van 1

Kastanjemeel

Geplaatst: 12 feb 2009, 23:08
door Leo
Kastanjemeel
Afbeelding

Kastanjemeel is nog een tamelijk onbekend product.
Het wordt gemaakt in Zuid-Frankrijk, van de tamme kastanjesoort; Castanea Sativa
De kastanjes worden eerst van vel ontdaan en vervolgens gedroogd.
Eenmaal gedroogd worden ze fijn gemalen.

Voedingswaarden van dit kastanje meel is:
per 100 gram:
energie: 1571 kJ (371 kcal)
eiwit: 6,30 g
koolhydraten: 77,60 g
vet: 3,90 g
voedingsvezels: Onbekend g


Wat te doen met kastanjemeel?
Kastanjemeel vind je in de wat grotere natuurwinkels.
Dit product kwam ik tegen in een natuursupermarkt, ja die bestaan ook :D .
Bijvoorbeeld in het centrum van Den Haag kun je zo’n supermarkt vinden.
Ik kwam hier terecht door een bevriende kok “Bob” genaamd. Hij liet me zien dat je in Den Haag
culinair kan winkelen. Behalve “Dok Cookware” dus ook deze voor mij nieuwe supermarkt.
Afbeelding
Per toeval kwam ik het kastanjemeel tegen.
Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord dus meteen een zak van mee genomen.
Eenmaal terug heb ik het mee genomen naar me werk en zijn we meteen mee aan de slag gegaan. Een ontzettend mooi product, dat heerlijk ruikt als je de zak al open trekt.
Ik heb het gebruikt in een cake recept.
Waar ik de helft van de bloem heb vervangen door de kastanjemeel en 25% van de suikers vervangen heb door palmsuiker.
(palmsuiker is iets wat ik ook daar vandaan heb mee genomen maar kom daar een volgende keer op terug)

De rest van het recept heb ik gelaten zoals hij was. Plus eigen toevoeging (natuurlijk)
Het resultaat was een heerlijke nootachtige cake. (zie afbeelding 3)
Niet te sterk van smaak maar je proeft het wel.
Let wel op! In kastanjemeel zitten geen gluten dus dit gaat ten koste van je binding.
Dus kan je niet al je bloem vervangen door kastanjemeel.
Kastanjemeel is ook te gebruiken voor brood, maar ook hier… kastanjemeel is gluten vrij.
Afbeelding
bron: Mark Witte

Re: Kastanjemeel

Geplaatst: 13 feb 2009, 08:24
door Maurits
Ik ben het ook eens tegengekomen in een marokkaanse winkel. Ze hadden daar van kastanjemeel en griesmeel een dun plat brood gebakken als een pannekoek. Erg lekker, maar de naam weet ik niet meer....

Re: Kastanjemeel

Geplaatst: 15 feb 2009, 23:21
door minic
Lijkt me ook wel lekker idd om in brood te verwerken.
Of een pizzabrood van te maken...

De cake is iniedergeval super gelukt... eens kijken of het op andere producten ook een positieve werking heeft.

We kwamen ook een andere kastanje bloem tegen... spaanse meen ik...
Lichter, anders van smaak... even uitzoeken... en kunnen we dit onder werp verder uitbreiden...


Afz Mark Witte