Snoekbaars

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Snoekbaars

Bericht door Leo » 09 feb 2009, 19:10

Snoekbaars
Afbeelding
Afbeelding
Leuke foto's gemaakt bij Schmidtzeevis Rotterdam.
Heerlijke vis zeg. Gelukkig maar een kort seizoen gesloten voor de vangst. De vangst is gesloten van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. De minumumsize voor snoekbaars is 42 centimeter.
Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Snoekbaars

Bericht door Maurits » 09 feb 2009, 19:16

Ik woon vlak bij het Alkmaardermeer waar het vers wordt gevangen door de gebroeders Dil (waren ook een keer bij Klootwijk); af en toe bestel ik het. Het is idd erg lekker, misschien wel de lekkerste zoetwatervis die ik ken! Of heeft iemand nog tips voor niet naar modder smakende zoetwatervis?

Ik las eens in een Japans kookboek dat het weken van filets van zoetwatervis in water de moddersmaak eraf haalt. Heeft iemand hier ervaring mee?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

roland
Berichten: 103
Lid geworden op: 02 okt 2008, 11:58

Re: Snoekbaars

Bericht door roland » 09 feb 2009, 23:41

mee eens de enige vis uit het zoetwater die gang baar is op paling na

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Snoekbaars

Bericht door Cees » 09 feb 2009, 23:43

Baars is ook ontzettend lekker!
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Surksum
Berichten: 25
Lid geworden op: 09 dec 2008, 11:46

Re: Snoekbaars

Bericht door Surksum » 10 feb 2009, 09:25

Zomers' gaan we in Rhenen en Wageningen lekker aan de Rijn zitten vissen en 'savond lekker op de bbq of gewoon in de koekenpan.
We zijn wel vrij selectief grote vrouwtjes of echt kleintjes zetten we terug.
We maken ze aan het water schoon en gaan vervolgens de koelbox in die gevuld is met ijs.
De filets zien er trouwens heel mooi uit wanneer je de huid eraf stroopt... mooi tijgerprintje! :D

deckertje
Berichten: 3
Lid geworden op: 30 jan 2009, 14:43

Re: Snoekbaars

Bericht door deckertje » 12 feb 2009, 20:00

Cees schreef:Baars is ook ontzettend lekker!
inderdaad, ik vind het zelfs nog beter

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Snoekbaars

Bericht door Leo » 05 mar 2009, 13:05

Het rendement van de vis even bekeken;
kilo prijs vuil voor 2kg of groter ligt momenteel rond de €13,45
2,57kg vuile vis
1,88kg geschubt, en ontdaan van ingewanden
1,07kg filet met vel blijft er over.

41,6% blijft er over.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Snoekbaarswang

Bericht door Leo » 05 mar 2009, 13:41

Veel mensen weten niet dat er nog een heerlijk stukje wang in de kop zit.
2x15 gram ongeveer bij een grote. Zonde om weg te gooien toch?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

roland
Berichten: 103
Lid geworden op: 02 okt 2008, 11:58

Re: Snoekbaars

Bericht door roland » 06 mar 2009, 00:35

wangen van iedere vis zijn top .
en als je vis gefileerd hebt dan de graten heel kort blanceren.
het over gebleven filee af halen en vis koekjes van maken.
de graten boullion.
max redement.

BreeZe
Berichten: 73
Lid geworden op: 25 jan 2007, 17:22

Re: Snoekbaars

Bericht door BreeZe » 15 mar 2009, 18:35

ontzettend mooie vis!!

vooral lekker te combineren met wat zwaardere vlees bereidingen

BobbyRoss
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 feb 2007, 20:52
Locatie: Weiteveen

Re: Snoekbaars

Bericht door BobbyRoss » 30 mar 2009, 20:42

Ik heb vroeger zelf ook heel veel gevist en met name op snoek en snoekbaars.
Wat ik altijd deed na het schoonmaken van de vis, waren de filet lappen in een bak met water en daar azijn aan toevoegen. Dit haalt de grondsmaak eruit.
Meestal ook wel een beetje zout erbij. Dit voor een paar uur of een overnachting.
Zo hebben wij dus al karpers, zeelt(slij), brasems en ook snoeken bereid en gegeten.

BreeZe
Berichten: 73
Lid geworden op: 25 jan 2007, 17:22

Re: Snoekbaars

Bericht door BreeZe » 31 mar 2009, 17:33

BobbyRoss schreef:Ik heb vroeger zelf ook heel veel gevist en met name op snoek en snoekbaars.
Wat ik altijd deed na het schoonmaken van de vis, waren de filet lappen in een bak met water en daar azijn aan toevoegen. Dit haalt de grondsmaak eruit.
Meestal ook wel een beetje zout erbij. Dit voor een paar uur of een overnachting.
Zo hebben wij dus al karpers, zeelt(slij), brasems en ook snoeken bereid en gegeten.

over karper gesproken.. in hongarije is dat de vis bij uitstek om te eten.. heeft iemand dit wel eens gegeten!? lijkt me een btje sja weet niet wat ik ervan moet denken :roll:

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Snoekbaars

Bericht door cyrano » 31 mar 2009, 20:52

Karper is goed. De plaatselijke Marokkaanse visboer heet Rungis (Provinciestraat, Antwerpen) en haalt z'n vis ook elke dag zelf in Rungis, Parijs. Af en toe heeft hij ook karper en dan koop ik wel eens zo'n beest. Eén van de heel oude bereidingen die ik geprobeerd heb, was de karper 24 uur in een emmer rosé te marineren. Dat was lekker. Het visvlees was ook een beetje rozig geworden. En in oude recepten wordt karper meestal gemarineerd, in wijn, melk, azijn etc. Vermoedelijk haalt dat inderdaad de grondsmaak weg.

Ik heb ook een vriend die een fanatiek visser is. Karper brengt die niet zo vaak mee, maar verder heb ik al heel wat riviervissen van 'm gekregen. Hij lust nl. zelf geen vis. Hij weet wel alle onvervuilde watertjes te vinden en ziet er ook geen graten in om bv. in 't weekend even over en weer naar Denemarken te rijden.

Zelf gerookte vlagzalm is zalig. En ook snoek, maar dat vergt wel veel werk, vanwege de graten. Daarom ook dat vroeger van snoek dikwijls visballetjes gemaakt werden. Snoek heeft de Marokkaan trouwens ook soms, maar niet vaak.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Snoekbaars

Bericht door Maurits » 01 apr 2009, 07:19

Ik heb karper een tijd geleden op, maar het smaakte nogal gronderig/modderig. Vieze vis, net als die andere bodemslurper de meerval....

Maar misschien na een flinke rosémarinade dat het wel lekker is.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Seizoen van wilde Snoekbaars

Bericht door Leo » 24 jun 2009, 21:00

Begin juni ging het seizoen van de snoekbaars weer open.
en jaar hoor, bij de visboer lag er weer een. Niet goedkoop, maar wel fantastisch lekker en mooi foto materiaal.
Afbeelding
Lijkt een beetje op de eerste foto, maar zonder filts, zo zijn de "killer-eyes" wat beter zichtbaar
Afbeelding
Afbeelding
Deze wil je niet in je huid krijgen
Afbeelding
close up van een tand.....
Afbeelding
Wat vaak opvalt bij snoekbaars, is zijn de zwarte streepjes. weet iemand wat het precies is?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie