Mastiek

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Mastiek

Bericht door Leo » 02 feb 2009, 15:54

MASTIEK - Pistacia Lentiscus L.

MASTIC

Een aromatische gom
Smaak: smaakt naar boom, harsachtig aroma
Herkomst: Mastiek wordt geproduceerd door de mastiek boom die alleen op Chios (Griekenland)groeit.
Toepassing: Door de eeuwen heen is de mastiek voor verschillende doeleinden ingezet. Onder meer voor kauwgom, als smaakstof voor ijs, als toevoeging van textiel producten en zelfs voor de hete tegels van de spaceshuttle. Werd in middeleeuwse islamitische stoofschotels als specerij gebruikt. Tegenwoordig wordt de gom nog maar zelden als specerij in hartige gerechten gebruikt, maar wel gewaardeerd vanwege zijn taaie substantie en het heerlijke, harsachtige aroma dat mastiek aan zoete gerechten en broden geeft. Zachter gemaakt met wat bijenwas wordt het verkocht als kauwgom. Het aroma wordt intenser als de bolletjes gekneusd worden. Om er mee te koken moeten de kristallen eerst in een vijzel met een beetje suiker verpulverd worden. In Turkije geeft het pit aan het beroemde, sneeuwwitte roomijs en de schitterende melkpudding uit de Ottomaanse keukens. Het wordt soms ook aan raki toegevoegd, om de drank een interessante, stroperige dimensie te geven. Er is ook met mastiek gearomatiseerde Turkish Delight. In Egypte wordt het nog altijd aan sommige stoofpotten toegevoegd en in sommige delen van het Midden-Oosten doet men het in bepaalde soorten deeg voor zoet brood, vanwege de smaak, maar ook om het brood elastischer te maken.

Bron: Vanilla Venture
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Dijkculinair
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 jun 2017, 10:57

Re: Mastiek

Bericht door Dijkculinair » 02 jun 2017, 10:59

Heel mooi product met vele toepassingen.
De échte kun je trouwens nu ook online kopen via www.foodandspices.eu.

Plaats reactie