Pagina 1 van 1

Linzen

Geplaatst: 22 jan 2009, 13:52
door Leo
Linzen / Lentils

De linze (Lens culinaris) is een bekende peulvrucht, die al voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd werd. Het feit dat de linze wordt genoemd in het Oude Testament, getuigt hiervan.[1] De eigenlijke linze is het zaad van de plant, dat gedroogd wordt verhandeld, in verscheidene kleuren en groottes. Linzen hebben veel warmte nodig, zodat in Nederland dit gewas meestal in de glastuinbouw of onder een tunnel verbouwd wordt.

Er lijkt geen exacte overeenstemming over de wetenschappelijke naam van dit cultuurgewas te zijn, de Amerikaanse GRIN-database houdt het op Lens culinaris (vroeger werd Lens esculenta veel genoemd). Het genus Lens is slechts heel klein en hoort thuis in het Mediterrane gebied (inclusief Klein-Aziƫ), het behoort tot de Papilionoideae in de familie Leguminosae (of Fabaceae).
tekst wikipedia

Re: Linzen

Geplaatst: 22 jan 2009, 13:53
door Leo
Nu zijn er veel verschillende soorten.

Veel mensen kennen Linzen de Puy, en beluga linzen.
Welke ken je nog meer?

Re: Linzen

Geplaatst: 22 jan 2009, 14:09
door Cees Timmerman
De linzen die je hebt afgebeeld, de Castelluccio linzen (te verkrijgen bij vanilla venture)

Re: Linzen

Geplaatst: 22 jan 2009, 14:34
door Leo
ja, klopt.

Re: Linzen

Geplaatst: 22 jan 2009, 14:55
door Maurits
Ik dacht even aan die Indiase 'linzen' urad dal (zwart) en mung dal (geel), maar nu las ik net dat dat helemaal geen linzen zijn (botanisch dan).....Zie hier: http://www.dekooktips.com/warenkennis/p ... linzen.htm

Re: Linzen

Geplaatst: 25 jan 2009, 11:55
door JeroenTrimbos
Een van mijn favoriete ingredienten. Ik heb 2,5 jaar in Frankrijk gewoond daar eten de mensen het zeker 1 keer in de week. Heb het hier een aantal keer gemaakt maar een aantal gasten zijn er toch niet zo dol op.

Linzen met ganzenlever, duif en morilles... jammie