Wijting

Alles over ingrediënten
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Wijting

Bericht door Leo »

Wijting

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen. In tegenstelling tot kabeljauw wordt de wijting niet erg groot en niet oud. Wijting is meestal zo'n 25 cm lang bij de vangst, maar kan tot 70 cm bereiken. Het visvlees is zeer mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat veel graatjes. Het visvlees is tevens zacht van structuur en wordt daarom meestal in visfilets met vel (prachtig zilverkleurig) verkocht om te vermijden dat de vis bij de bereiding uiteenvalt. Op onze kermissen is gezouten en gedroogde wijting (bolling) een culinaire attractie. In Frankrijk is wijting een klassieke delicatesse op de menukaart. Bij ons wordt hij meer en meer gewaardeerd. Het kleine broertje van de wijting, de steenwijting of steenbolk, is nog beter van smaak.

Aankopen
De beste periode om verse wijting te eten is van januari tot augustus. Om de versheid van de vis na te gaan let u best op de kleur: de vis mag geen verkleuringen vertonen en de huid moet vochtig en glanzend zijn.

Bewaren
Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.

Bereiding
Wijting kan u grillen, bakken, stoven, koken en stomen. Wijting wordt ook gebruikt bij voor de bereiding van soepen en bouillabaisse.

Gezondheid
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Wijting is een erg magere vis die zoals elke vissoort veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie