Schelvis

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Schelvis

Bericht door Leo »

Afbeelding

Schelvis
Schelvis behoort tot de kabeljauwachtigen en heeft net als kabeljauw vast visvlees, hoewel het iets zachter is van structuur. Schelvis heeft meestal een lengte van 50 cm en kan tot 1,1 meter lang worden. Hij is dus iets kleiner dan kabeljauw. Schelvissen hebben 3 rugvinnen en over de hele lengte loopt een zwarte streep. Vlak achter de kop bevindt zich een zwarte vlek die ook wel Petrusduim wordt genoemd. Schelvis komt vooral voor in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het hoofdvoedsel van schelvis bestaat uit bodemdieren als wormen, schelpdieren en zeesterren. Ook haringeieren lust de schelvis graag.
In Engeland is schelvis op vrijwel alle menukaarten terug te vinden als (gerookte) haddock.


Aankopen
Aangezien schelvis veel en grote schubben heeft, wordt hij vooral als visfilet verkocht.
Schelvis is het hele jaar door tegen een matige tot interessante prijs verkrijgbaar. De beste aanvoertijd ligt tussen oktober en februari.

Bewaren
Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.

Bereiding
Schelvis is voor alle bereidingen geschikt. De lever is een delicatesse met maar liefst 44% gezonde vetten. Schelvis wordt vaak gebruikt voor de bereiding van vissoepen.

Gezondheid
Een tot twee keer vis eten per week, is ideaal voor de gezondheid. Schelvis is een erg magere vis, waardoor hij minder onverzadigde vetten bevat dan andere vissoorten. De lever van de schelvis daarentegen bevat erg veel onverzadigde vetten die gunstig zijn voor de hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken.

bron:xquios.nl
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Schelvis

Bericht door Leo »

Afbeelding

Van een hele vis, blijft ongeveer 50% Filet over. Kost niet veel ongeveer 5 euro vuil per kilo.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie